Denník N

Prepustenému evanjelickému kňazovi posielajú dary. Cirkev nie je vaša, odkazujú biskupom

Zbierka. Foto - Ľudia Ľuďom
Zbierka. Foto – Ľudia Ľuďom

V zbierke pre kňaza Jakuba Pavlúsa, ktorému biskupi nepredĺžili pracovnú zmluvu pre názor na manželstvo, ľudia prispeli už štyritisíc eurami. Bude ich potrebovať pri vysťahovaní a starostlivosti o novonarodené dvojičky.

V nedeľu vypršala evanjelickému kaplánovi Jakubovi Pavlúsovi pracovná zmluva a v najbližších dňoch sa musí aj s manželkou a dvojmesačnými dvojičkami vysťahovať z fary v meste Turany. To všetko preto, že sa zastal LGBT komunity a spochybňoval, či manželstvo má byť len zväzkom muža a ženy.

Starokatolícky duchovný Martin Kováč pre neho spustil finančnú zbierku na portáli ĽudiaĽuďom.sk, kde sa v priebehu 12 hodín podarilo vyzbierať dvetisíc eur.

Biskupi Pavlúsovu zmluvu nepredĺžili aj napriek tomu, že sa mu niekoľko dní pred pohovorom predčasne narodili dvojičky a museli zostať na jednotke intenzívnej starostlivosti. O jeho zložitej rodinnej situácii vedeli. „Keď solidaritu nedokázali vyjadriť najvyšší cirkevní predstavitelia, spolu s priateľmi sme sa opäť dohodli, že sa pokúsime pre Jakuba iniciovať pomoc na crowdfundingovom portáli,“ povedal Kováč.

Peniaze bude Pavlús potrebovať najmä na vysťahovanie sa z fary a ako zdroj príjmu, kým si nájde novú prácu. Podľa jeho slov to už asi bude mimo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV).

Pre veľký záujem museli dokonca vytvoriť novú zbierku, kam každú chvíľu pribúdajú nové a nové dary. „Bolo pre nás s priateľmi veľmi silné sledovať, akú vlnu solidarity a porozumenia vyvolal Jakubov príbeh,“ hovorí organizátor zbierky Martin Kováč, ktorý je Pavlúsov blízky priateľ.

Zastali sa ho Prostredník aj farárka Polcková

Medzi ľuďmi, ktorí kňazovi finančne prispeli, sú aj známe mená. Napríklad publicista Michal Havran alebo teológ Ondrej Prostredník. „Mnoho ľudí rozhodnutie o nepredĺžení zmluvy pohoršilo. Veľká reakcia na zbierku pre Jakubovu rodinu to dokazuje. Ľudia tým dávajú najavo, že s tým rozhodnutím nie je niečo v poriadku,“ hovorí Prostredník, ktorý dnes pôsobí na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Myslí si, že takéto konanie biskupov môže viacerých vystrašiť. „Určite sa viacerí boja. Nečudujem sa. Je to predsa siahnutie na existenciu.“ Prostredník na Facebooku mladému kňazovi vyjadril podporu ešte predtým, ako sa prípad dostal do médií.

Cirkev má pritom priamy vplyv aj na teologické fakulty. Môže napríklad rozhodovať o tom, komu udelí alebo odníme poverenie vyučovať.

Prostredník upozornil aj na to, že pre cirkev bolo jednoduché s Pavlúsom rozviazať pracovný pomer. „Kapláni po ukončení fakulty na začiatku pôsobenia dostávajú spravidla zmluvu na lehotu určitú. Po prvom predĺžení však už dostávajú zmluvu na lehotu neurčitú a tiež právo obsadiť miesto voľbou. Tam je už rozviazanie pracovného pomeru oveľa ťažšie. Nie však nemožné. Jakub bol v tomto ohľade ‚ľahká korisť‘,“ hovorí Prostredník.

Nespokojnosť vyjadril aj evanjelický cirkevný zbor v bratislavskom Starom Meste, kde pôsobí farárka Anna Polcková. Rozhodnutie biskupov nepredĺžiť Pavlúsovi zmluvu považuje za „neprimerané, ľudsky necitlivé, popierajúce základné princípy slobody prejavu a osobného názoru“.

Prostredník aj Polcková sú signatármi výzvy, ktorá vo februári 2015 kritizovala referendum o rodine napríklad aj za „účelové pestovanie strachu a odporu voči ľuďom a skupinám, ktoré sa nám javia ako príčina problémov“.

„Je stále viac evanjelických farárov, ktorí otvorene vyjadrujú podporu Jakubovi Pavlúsovi a solidaritu s ním. To, samozrejme, neznamená nevyhnutne podporu jeho názorom. Ale určite to znamená nesúhlas so spôsobom, akým sa k jeho prípadu postavilo vedenie evanjelickej cirkvi,“ hovorí Prostredník.

Hoci si médiá pri Pavlúsovom prípade všímajú najmä tému LGBT zväzkov, podľa iniciátora výzvy Martina Kováča pomohol odkryť aj hlbšie problémy slovenkých cirkví. „Medzi nimi napríklad autokratické riadenie odtrhnuté od konkrétneho života, nedemokratického ducha a absolútne ignorovanie sociálneho kontextu človeka, ktorého takto dostali do mimoriadne náročnej situácie.“

Pavlús bude na fare chýbať

Evanjelická cirkev na otázky Denníka N nereagovala. Vo svojom jedinom stanovisku k Pavlúsovmu prípadu iba potvrdila, že mu zmluvu nepredĺžila pre jeho názor na definíciu manželstva. Svoj postoj biskupi nezmenili ani po protestoch cirkevného zboru, ktorý s Jakubom spolupracoval.

„Jeho pôsobenie v našom cirkevnom zbore je pre nás požehnaním, a preto Vás prosíme o prehodnotenie Vášho rozhodnutia,“ napísali v otvorenom liste generálnemu biskupovi Milošovi Klátikovi členovia zboru. Vymenovali v ňom všetky pravidelné aj nepravidelné Pavlúsove aktivity a priznali, že s ním v Turanoch počítali aj ako s farárom. „Prípadný jeho odchod by náš cirkevný zbor paralizoval na ďalšie obdobie.“

Klátikovi poslal list aj administrátor cirkevného zboru v Turanoch Pavel Tomka. Vyčítal mu prirýchle rozhodnutie, ktoré im spôsobí komplikácie pri bohoslužbách, vyučovaní náboženstva a duchovných aktivitách. Viac mu však prekážalo, že ich rozhodnutie Pavlúsovi skomplikovalo rodinnú situáciu. Biskupov sa pýta, kde sa podela ich kresťanská láska, milosrdenstvo a pomoc.

Pavlúsa hodnotí ako horlivého a svedomitého kaplána bez akýchkoľvek disciplinárnych prehreškov. Mrzí ho, že sa ho pred rozhodnutím o nepredĺžení kaplánovej zmluvy nikto nespýtal na jeho prácu a pôsobenie na fare. Biskupom na záver odkázal, že cirkev nie je ich, ale Kristova.

Vyzývajú diskutovať

Jakub Pavlús zmenil názor na zväzky ľudí rovnakého pohlavia pri písaní svojej diplomovej práce, ktorá skúmala postoje viacerých evanjelických cirkví k právam LGBT ľudí. Argumentáciu cirkví vo svete pri zväzkoch LGBT ľudí považuje za teologicky poctivejšiu. Podľa jeho slov sa na univerzite o týchto témach dalo diskutovať. V cirkvi už nie.

Podobne to vidí aj Prostredník. „Vo väčšine evanjelických cirkví prebehla alebo stále prebieha veľmi široká štruktúrovaná diskusia s účasťou odborníkov nielen z teológie, ale aj z iných odborov, ktoré majú vzťah k týmto etickým témam. Niečo také potrebujeme aj my.“

Jedinou kresťanskou cirkvou na Slovensku, ktorá podporuje LGBT ľudí v boji proti predsudkom, sú starokatolíci v Bratislave, ktorých letáky sa objavili aj na nedávnom bratislavskom Dúhovom Pride.

ECAV nie je otvorená diskusii, podobne ako slovenskí katolíci. „V evanjelickej cirkvi na Slovensku udávajú tón ľudia, ktorí sú presvedčení, že v tejto téme je všetko jasné a niet o čom diskutovať,“ hovorí Prostredník.

Diskusiu by pritom privítala aj Polcková, ktorá sa pripojila k stanovisku svojho cirkevného zboru. Vyzvali biskupov „na neodkladné začatie širokej odbornej diskusie o aktuálnych celospoločenských otázkach týkajúcich sa manželstva a rodiny“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie