Denník N

Štvrtina Slovenska je obézna, v Európe patríme medzi najtučnejších

Fitnes tréneri varujú pred rýchlym chudnutím ako v televízii. Pozor najmä na transmastné kyseliny.

Slovensko je obézne. Dokazujú to aj čísla.

Naša krajina patrí medzi tie s najvyššou mierou obezity v Európe, umiestnili sme sa na siedmom mieste. Vo svetovom rebríčku je Slovensko na 33. mieste podľa prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie.

Obéznych je 25,6 percenta dospelých obyvateľov Slovenska, nadváhu majú dokonca dve tretiny dospelých.

Reality šou o chudnutí, ako je Extrémna premena, alebo články o „zaručených“ diétach a očistách na sociálnych sieťach naberajú na popularite, ale Slovensko dlhodobo nechudne.

Obézny je človek vtedy, ak jeho index telesnej hmotnosti – BMI (Body Mass Index) – presiahne hodnotu 30. Ideálna hodnota BMI je medzi 20 až 25, nad uvedenú hodnotu už ide o nadváhu. Ale ani BMI nie je úplne presné, najlepšie je poradiť sa s lekárom.

Ako si vypočítať Index telesnej hmotnosti (BMI):

BMI = hmotnosť v kg : (telesná výška v m)²

Muž pri výške 180 centimetrov a hmotnosti 90 kilogramov trpí podľa BMI kalkulačky miernou nadváhou. Jeho ideálna hmotnosť je 80 kilogramov.

Žena pri výške 170 centimetrov má pri hmotnosti nad 70 kíl miernu nadváhu.

Obézny muž pri výške 180 centimetrov má 100 kilogramov a viac.

Žena pri výške 170 centimetrov trpí obezitou s hmotnosťou nad 90 kilogramov.

Fitnes tréner: Pozor na extrémne rýchle chudnutie

Extrémne premeny, americká šou o rapídnom chudnutí, ktorú vysiela televízia Markíza, ukazuje, že za pár mesiacov sa dá schudnúť aj neuveriteľných 140 kíl. Na to, že rýchle schudnutie môže mať smrteľné následky, však už neupozornia.

„To, že to ľudia dokážu, je úžasné a môže to priniesť inšpiráciu, ale mali by si uvedomiť, že to je skutočný extrém,“ vysvetľuje fitnes tréner Tomáš Mészáros.

Jeden z účastníkov problémy, ktoré mu spôsobilo schudnutie 140 kíl za rok, opísal na svojom blogu, za ktorý sa mu autori relácie vyhrážali. Jeho zdravotný stav vyústil do vyoperovania žlčníka.

Mapa BMI muži

bmi muzi

Mapa BMI ženy

bmi zeny

Ďalší fitnes tréner, Michal Hulla, považuje 25 kíl za rok za hornú hranicu chudnutia. „Odporučil by som schudnúť maximálne 25 kilogramov a zastaviť sa na konkrétnej hmotnosti. Výrazný úbytok hmotnosti nemení len fyzickú schránku človeka, ale pôsobí na psychiku a môže narušiť aj hormonálnu činnosť,“ varuje tréner Hulla.

Slováci sú leniví

Prečo je Slovensko tak vysoko na zozname najobéznejších národov? „Stačí banálna vec, ktorú sme naučení robiť, staršie generácie nútili deti dojedať, aj keď nechceli, tento zvyk pretrváva dodnes,“ vysvetľuje obezitológ Peter Minárik. Podľa lekára sme naučení na sedavý štýl života, bez motivácie na pohyb.

„K tomu prispievajú aj moderné formy pasívnej zábavy, ako sú moderné technológie, ale tie môžu byť, naopak, aj motivačné,“ hovorí obezitológ. Napríklad mobilná aplikácia, ako je krokomer, môže prispieť k väčšiemu pohybu. Motivuje človeka sledovať si pohyb a často ísť na prechádzku ešte aj večer, aby splnil svoj denný cieľ.

Veľa ľudí stále verí jednorazovým diétam, podľa obezitológa sú však už chudnúci ľudia opatrnejší ako kedysi. Ani jednorazové očisty a detoxy podľa neho nepomáhajú pri obezite, skôr k vylúčeniu škodlivých látok z tela.

Keď politici hovoria, čo majú deti jesť

Zdravé programy skúšajú opakovane zavádzať do škôl politici. Napríklad bývalá podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer) si vyslúžila výsmech za pokus vytlačiť bagety alebo čipsy zo školských bufetov. Nebolo jasné, podľa čoho určuje zdravé potraviny, jej návrh neprešiel.

Minulý rok ministerstvo zdravotníctva prišlo s iniciatívou robiť niečo proti obezite, bývalý minister školstva hovoril o novinkách v jedálni ako mrkvový krém či rakytníková limonáda.

Minárik uvádza ako svetlý príklad Dánsko, ktoré je v rebríčku WHO o 30 priečok vyššie. Majú vypracovaný funkčný systém, ktorý rieši prevenciu. „Ako príklad uvediem kontrolu obsahu transmastných kyselín v potravinách. Na Slovensku to stále nie je a je to jedna z najškodlivejších živín, ktoré by sa mali silno limitovať a obmedziť. A to je len základná vec označenia potraviny a oznámenia,“ vysvetľuje Minárik.

Transmastné kyseliny sa nachádzajú v rôznych druhoch margarínov alebo polotovarov. Často sa objavujú v cereálnych tyčinkách, šalátových zálievkach, čipsoch alebo majonézach.

Najhoršie v rebríčku WHO dopadli viaceré tichomorské ostrovy. Prvé sú Cookove ostrovy. Dôvody: aj dovezené potraviny, zlá zdravotná starostlivosť a fakt, že na ostrovoch je lacnejšia fľaša koly ako voda.

Účinky transmastných kyselín na zdravie 

  • zvyšujú hladinu nezdravého cholesterolu, a spôsobujú aj pokles HDL (dobrého cholesterolu) a hladinu triglyceridov (tukov z potravy) v krvi;
  • zvyšujú riziko srdcovo-cievneho ochorenia;
  • sú stimulátorom poškodzovania cievnej steny a ukladania tukovej látky;
  • ochorenie buniek a vznik niektorých druhov rakoviny (napríklad rakovina hrubého čreva);
  • značne prispievajú k obezite;
  • následne možné ochorenie diabetes typu II;
  • vysoký krvný tlak;
  • artritída.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie