Denník N

Novú hviezdu atletiky trénuje prísna prababička, v Riu ju nechceli pustiť k dráhe

Anna Botha trénuje nového svetového rekordéra štyri roky. Foto – IAAF
Anna Botha trénuje nového svetového rekordéra štyri roky. Foto – IAAF

Juhoafrický svetový rekordér na 400 metrov si pod vedením bielovlasej trénerky zlepšil osobné maximum o dve sekundy. 

Juhoafričan Wayde van Niekerk je jedným z najväčších hrdinov prebiehajúcej olympiády v Riu. Beh na 400 metrov vyhral fantasticky z nevýhodnej ôsmej dráhy v čase 43:03, ktorým prekonal 17 rokov starý svetový rekord legendárneho Američana Michaela Johnsona.

Za svoj fantastický výkon ďakoval aj svojej trénerke, ktorú New York Times nazval „najnepravdepodobnejšou“ trénerkou. Volá sa Anna Sofia Bothová a má 74 rokov.

Biele vlasy a vek tejto už štvornásobnej prababičky pomýlili aj organizátorov na atletickom štadióne v Riu. Tí ju po víťaznom finále jej zverenca nechceli napriek platnej akreditácii pustiť k oválu.

„Pri každom vchode stál bezpečnostný pracovník, ktorý ma jednoducho nechcel pustiť ďalej,“ povedala podľa The New York Times deň po finále. Nakoniec sa jej to však vďaka juhoafrickej delegácii podarilo, s van Niekerkom sa iba objali, nebolo treba žiadnych slov.

„Je to úžasná žena. Hrala dôležitú úlohu v tom, kde som teraz. Som vďačný, že môžem veriť jej práci,“ povedal van Niekerk podľa Fox News.

Teta Ans

Pre tetu Ans, ako ju volajú jej zverenci na University of the Free State v meste Bloemfontein, to je prvá olympiáda. Sama pretekala v šprinte na 100 metrov a skoku do diaľky, no nikdy to pod päť kruhov nedotiahla. Trénovať začala v Namíbii v roku 1968, najskôr svoje deti. Keď mala pocit, že prerástli jej schopnosti, posunula ich ďalším trénerom.

Jej rodina sa neskôr presťahovala do susednej Juhoafrickej republiky a v roku 1990 začala trénovať na univerzite v meste Bloemfontein, kde je doteraz.

Van Niekerk k nej prešiel po olympiáde v Londýne v roku 2012. Talentovaný mladík behával najmä 200 metrov, no práve ona ho pre početné zranenia presvedčila, aby prešiel na šprint na 400 metrov. Od roku 2013 sa pod jej vedením zlepšil o dve sekundy.

Van Niekerk tento rok vôbec ako prvý človek v dejinách zabehol 100 metrov pod 10 sekúnd, 200 metrov pod 20 sekúnd a štvorstovku pod 44 sekúnd, čo ukazuje jeho výnimočnosť.

Treba tvrdo makať

Tajomstvo úspechu trénerky je v tom, že je prísna. Keď ju prvýkrát stretol jej zverenec Akani Simbine, ktorý na stovke mužov na olympiáde skončil piaty, bál sa jej.

„Mám svojich atlétov úprimne rada, ale je to o tom – byť prísny. Môžeme sa smiať, ale keď musíme tvrdo makať, tak tvrdo makáme,“ povedala pre stránku IAAF.

Ak ojeden z prvých mu gratuloval aj Usain Bolt. Foto - tasr/ap
Ako jeden z prvých mu gratuloval aj Usain Bolt. Foto – TASR/AP

Wayde van Niekerk ju podľa jej slov poslúcha na slovo, čo môže byť jedným z dôvodov, prečo vyhral olympiádu vo svetovom rekorde.

„Keď mu poviem, že musíš urobiť toto a toto, nikdy sa nesťažuje, nikdy. Niekedy skutočne trpí, vtedy mi však povie: Viem, čo sú naše sny a túžby, a urobím, čo mi povieš,“ povedala podľa The New York Times reportérom.

Pred finále Ans Bothovú nedesilo ani to, že jej zverenec beží v ôsmej dráhe, ktorú dostal pre horší výkon v semifinále. Tá sa považuje za nevýhodnú, pretože pretekár nevidí svojich súperov. „Každá dráha má však rovnakú vzdialenosť,“ povedala.

https://www.youtube.com/watch?v=ffmEwgkCQ5U

Nová hviezda športu

Wayde van Niekerk má necelých 25 a tie najlepšie roky môže mať ešte pred sebou. Michael Johnson, ktorému „ukradol rekord“, o ňom povedal, že s odchádzajúcim Usainom Boltom môže byť novou hviezdou športu.

Rovnako sa končiť nechystá ani jeho čoskoro 75-ročná trénerka. „Nikdy nie ste príliš starí na to, aby ste sa niečo naučili. Vždy skúšam nové veci, takže sa nikdy nezačnem pri atlétoch nudiť,“ povedala pre stránku IAAF.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie