Denník N

Mama ušila plátna, kamarát navrhol grafiku a Bytča má festival

Atmosféra prvého ročníka. Foto – Jakub Michel
Atmosféra prvého ročníka. Foto – Jakub Michel

Hviezdne noci je akcia, ktorá má zaujímavý príbeh aj program. Vo štvrtok sa začína druhý ročník.

Nejde len o  ďalšiu letnú filmovú akciu. Nepremieta sa tu veľa noviniek, za organizátormi nestoja žiadni veľkí sponzori, o lístky sa biť nemusíte. Napriek tomu sa malé mesto na strednom Považí na pár dní v roku stáva vďaka nezameniteľnej atmosfére miestom, kde sa nestretávajú len filmoví nadšenci, ale jednoducho všetci, ktorí sa tu cítia dobre. Súčasťou štvrtkového otvorenia festivalu Hviezdne noci Bytča je vernisáž výstavy Partizáni a premietanie filmu Frigo ako Sherlock Holmes so živým hudobným sprievodom skupiny Tonus Eos.

Pomáha celé mesto

„Vždy som chcel byť riaditeľom filmového festivalu. Myslel som si, že je to veľmi zložité a že sa to podarí len nejakým vyvoleným ľuďom, ktorí neviem ako preľstia záhadné nástrahy osudu,“ napísal vlani v auguste na svoj facebook zakladateľ festivalu Hviezdne noci Peter Gärtner. Dnes má pred sebou druhý ročník s bohatým programom pre všetky vekové kategórie. Festival ponúkne nielen filmové klasiky, ale aj divadelné predstavenia, diskusie, výstavy, workshopy pre deti, zahrajú The Ills, Bulp, Autumnist a ďalšie kapely.

Peter Gärtner. Foto – Tomáš Kuša
Peter Gärtner. Foto – Tomáš Kuša

Hviezdne noci sa mu podarilo zorganizovať vďaka skúsenostiam, ktoré získal ešte ako vysokoškolák vo filmovom klube v rodnom meste. Spolu s kamarátmi začali vtedy každý druhý víkend robiť premietania nezávislých filmov. Keď prišla zmena technológie a mnohé malé kiná v okolí skrachovali, nevzdali sa. Po dvoch rokoch sa im podarilo získať finančnú podporu a kino zdigitalizovať. Dnes hrajú niekoľkokrát za týždeň, aj komerčné tituly a detské predstavenia.

„Myslím, že v meste to driemalo už dávno, ale nikto sa nikdy neodhodlal. Keď som si vtedy napísal status, že zakladám festival, polovica ľudí mi povedala, že som blázon. Tá druhá mi ponúkla pomoc. Moja mama ušila plátna, kamarát navrhol grafiku, ďalší nám požičal reproduktory. Postupne sa to nabalilo,“ vysvetľuje Gärtner.

Festivalu sa úspešne podarilo angažovať lokálnu komunitu. Pomáhajú starí aj mladí, dobrovoľníci čistia okolie starej synagógy, stavajú terasu festivalovej kaviarne, navliekajú účastníkom festivalové náramky. „Myslím, že práve toto k nám pritiahlo veľa miestnych návštevníkov – ľudia mali jednoducho pocit, že sú toho súčasťou,“ hovorí Peter Gärtner.

Zasadenie festivalu priamo do ulíc poskytlo organizátorom zaujímavé možnosti. Festival sa koná na troch miestach – v  kultúrnom dome, v okolí renesančného zámku, ale aj v synagóge, ktorá dlhé roky chátrala. Snahu o jej rekonštrukciu vlani iniciovalo občianske združenie Za záchranu bytčianskej synagógy. Priestor bol pritom pre verejnosť uzavretý od konca druhej svetovej vojny. Aj mnohí obyvatelia Bytče tak majestátny priestor navštívili po prvýkrát až vlani.

„Synagóga bola v meste vždy veľká téma a my ako podporovatelia kultúry sme sa chceli zapojiť. Začali sme spolupracovať s občianskym združením, urobili sme pár letných akcií. Bolo prirodzené urobiť náš festival práve tu,“ hovorí Gärtner. Zanedbanú budovu sa organizátorom podarilo premeniť na unikátny kultúrny priestor a ukázať jej skrytý potenciál. „Nočné premietania v synagóge majú neuveriteľné čaro, všetci z toho boli unesení.“

Synagóga počas Hviezdnych nocí. Foto – Tomáš Kuša
Synagóga počas Hviezdnych nocí. Foto – Tomáš Kuša

Tento ročník pripomenie tvorbu legendárneho českého režiséra Karla Zemana. Tí starší si ho tak môžu opäť vychutnať na veľkom plátne, mladšia generácia sa s ním môže zoznámiť v digitalizovanej podobe. Okrem toho sa môžu tešiť na výber z partizánskych filmov.

„Zameriavame sa práve na zabudnuté snímky z dejín kinematografie, filmy, ktoré sa stratili v archívoch. Tento rok máme v programe film, ktorý sa nikde nepremietal šesťdesiat rokov,“ opisuje nadšene Peter Gärtner.

Nejde len o filmy

Novinkou je aj väčšie množstvo sprievodných aktivít. „Už vlani sme mali niekoľko koncertov, videli sme, že na to máme kapacity a že v synagóge je to skvelý zážitok. Rozhodli sme sa premeniť na multižánrový festival, na ktorom nepôjde len o umenie, ale aj o vzdelávanie.“ Súčasťou tohto ročníka sú aj workshopy, dve výstavy, diskusné fórum zamerané na tému oživovania verejného priestoru. Vystúpi napríklad občianske združenie Cooltajner či Marek Adamov, organizátori chystajú aj komentovanú prehliadku o urbanizme mesta. V sobotu večer bude fasádu synagógy zdobiť videomappingová šou. Aj toto sú formy, ako upozorniť na významnú chátrajúcu stavbu v centre.

Hviezdne noci by sa časom chceli profesionalizovať. „Keby sme získali sponzora a prispelo by to ku kvalite programu a  lepšej organizácii, tak prečo nie. Nechceli by sme však stratiť osobný kontakt s  festivalom. Nerobíme žiadnu snobskú akciu, ale niečo príjemné, otvorené všetkým. Ľudia nemusia cestovať ďaleko a platiť drahé lístky, a pritom  môžu mať veľký zážitok.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie