Denník N

Na Bratislavskom hrade zničili skôr Veľkú Moravu, no aj Keltov (foto)

Unikátny objav keltsko - rímskeho múru v nálezovej podobe čiastočnej deštrukcie. Po vykopaní bol podopretý drevenými trámami. Foto - Ján Madarás
Unikátny objav keltsko – rímskeho múru v nálezovej podobe čiastočnej deštrukcie. Po vykopaní bol podopretý drevenými trámami. Foto – Ján Madarás

Trámy z veľkomoravského domu, chladiareň, ohnisko či odtlačky a základy rímskej stavby už neexistujú. Na ich mieste je jama pre podzemné garáže.

Milujem Rím, odpovedá predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) na obavy tisícov ľudí, že pre podzemné garáže zničia vzácne nálezy. Sľubuje, že pamiatky ochráni a čo najviac z nich ukáže.

Z podzemia severnej terasy Bratislavského hradu však už zmizli viaceré staré stavby – ešte pred nástupom Pellegriniho za Pavla Pašku (Smer). Dokazujú to aj zábery z leta minulého roka geológa Jána Madarása, ktorý na Hrade pracoval v čase, keď tam archeológovia robili prieskum.

O nájdených budovách koluje množstvo nepresností a nie je zrejme pravdou, že by bagre vykopali veľkú časť keltsko-rímskych stavieb. Zmizli väčšinou viaceré stavby a pozostatky z čias Veľkej Moravy.

Na mieste budúcej podzemnej garáže však objavili aj pozostatky stavby, ktorú archeológovia nazvali Rím IV. Nemala už múry. Išlo o odtlačky omietky a múrov v zemi, dala sa z nich zistiť štruktúra a tvar omietky. V zemi boli aj základové kamene tejto stavby kladené nasucho, bez malty.

Táto stavba Rím IV však už neexistuje, potvrdila Denníku N archeologička Margaréta Musilová, ktorá robila na mieste archeologický výskum. Kamene zo základov rozobrali archeológovia.

rimska stavbaIVb
Rímska stavba IV – odtlačky v zemi a základové kamene. Tu už je jama. Foto – MÚOP Bratislava

 

Na mieste jamy bola napríklad aj ľadovňa, diera vysekaná do skaly, upozorňuje geológ Madarás. Tú využívali okolo 18. storočia. Nachádzala sa však v polohe z odbobia neskorej Veľkej Moravy alebo včasného stredoveku, tak ju mohli používať aj skôr.

1504307_10204456963047456_3126430776414929277_o
Ľadovňa z čias stredoveku. Foto – Ján Madarás

 

Zmizli väčšinou viaceré stavby a pozostatky pravdepodobne z čias Veľkej Moravy až začiatku 11. storočia.

spálené trámy veľkomoravského obydlia - zničené výstavbou garáží
Spálené trámy z čias konca Veľkej Moravy až začiatku 11. storočia. Zvyšky dreva boli po skončení archeologického výskumu zachované, ostatná časť je už zničená výstavbou garáží. Foto – Ján Madarás
ohnisko vo veľkomoravskom obydlí - zničené výstavbou garáží
Ohnisko vo včasnostredovekom obydlí: po zdokumentovaní zničené výstavbou garáží. Foto – Ján Madarás

 

Váhostav Juraja Širokého pre vedenie Národnej rady na severnej terase buduje repliku tereziánskej Zimnej jazdiarne a barokovej záhrady. Pod zemou majú byť podzemné garáže pre 222 áut.

Pri vykopávkach objavili archeológovia viaceré keltské stavby postavené Rimanmi v druhom storočí pred naším letopočtom. Nálezy podľa archeológov dokazujú vyspelú keltskú kultúru, ktorú rešpektovali aj v antickom Ríme. Išlo v tom čase o jedno z najvýznamnejších hradísk na území dnešnej strednej Európy.

Jednou z objavených stavieb je aj budova so zachovanými dvomi múrmi a dvomi stĺpmi. Popri tejto budove má viesť vjazd do podzemných garáží. Jeden z týchto stĺpov už rozrezali.

Fotografie z leta minulého roka ukazujú, ako vyzeral odkrytý.

keltsko rímsky pilier rozrezaný a prenesený2
Keltsko-rímsky pilier, ktorý rozrezali a odniesli. Foto – Ján Madarás
keltsko rímsky pilier rozrezaný a prenesený

 

Jediná keltsko-rímska stavba, ktorú plánujú úplne ukázať verejnosti, je pôvodne dvojpodlažná vila so stĺporadím a zachovanou rímskou dlažbou. Po čiastočnom odkrytí archeológmi vyzerala takto.

 

keltsko - rímsky objekt s pôvodnou dlážkou, pätkami po ôsmych stĺpoch a obvodovým múrom - mimo objektu garáží, zmenená časť pôvodného projektu - má byť prezentovaný
Foto – Ján Madarás

 

Za zastavenie výstavby garáží vznikla v posledných dňoch už druhá výzva. Podpísali ju napríklad aj herci Danica Jurčová či Róbert Jakab, sochár Jozef Jankovič, či viceprimátorka Bratislavy Iveta Plšeková, spolu desiatky osobností.

Výzvu premiérovi Robertovi Ficovi už odovzdali priamo na Úrade vlády a podpisovať ju ľudia môžu aj na webe. V piatok popoludní mala vyše dve stovky podpisov.

Staršia výzva predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Smer) má vyše osemtisíc podpisov.

 

Video: Letecké zábery na rozkopaný hradný kopec

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie