Denník N

Zo Siete odišlo päť poslancov, štvorkoalícia skončí

Foto - TASR
Foto – TASR

Aktualizované 20:20 – Poslanci okolo Andreja Hrnčiara začínajú rokovať s Mostom-Híd o vstupe do ich poslaneckého klubu. Koaličnej Sieti zostali dvaja poslanci a jeden minister a zrejme vypadne z koalície.

Vládna štvorkoalícia sa zrejme v krátkom čase zmení na trojkoalíciu. V pôvodnej podobe vydržala len 146 dní. Po odchode piatich poslancov Siete by malo nasledovať otvorenie koaličnej zmluvy a rýchly koniec Romana Brecelyho ako ministra dopravy.

Keďže majú odídenci zo Siete namierené do Mosta-Híd, táto strana by mala obsadiť aj ministerstvo, čo naznačujú aj počty v parlamente. Momentálne má strana Bélu Bugára desať poslancov a dvoch členov vlády, SNS má 15 zákonodarcov a troch ministrov plus predsedu parlamentu a šéfa SIS. Pokiaľ sa odídenci dohodnú s Mostom, čo je pravdepodobné, koalícia by mala mať podporu najmenej 79 poslancov. Do dnešného dňa mala 81 zákonodarcov.

Most-Híd večer odsúhlasil, že s odídencami začne rokovať. Po ich dohode, predloží predseda strany Béla Bugár dohodu koaličnej rade. Tá rozhodne, či sa bude prepisovať koaličná zmluva.

V Moste by dopravu brali

Podľa informácií Denníka N majú v Moste predbežne o ministerstvo dopravy záujem, a nie je veľmi pravdepodobné, že by ho obsadil niekto z bývalých poslancov Siete. Takáto zmena by bola zrejme pre zvyšok koalície najjednoduchšia, pretože by znamenala len menšie zmeny koaličnej zmluvy bez väčších personálnych výmen. Bugár nechcel na to, či chcú ministerstvo dopravy odpovedať. Potvrdil však, že R7 a ostatné rýchlostné cesty sú pre Most priorita.

Aj v Smere sa už dlhší čas hovorí, že by najlepším riešením takejto situácie malo byť zúženie na trojkoalíciu Smer, SNS, Most-Híd, oficiálne rozhodnutie však zatiaľ nepadlo a čaká sa na definitívny vstup päťky do Mosta.

Odchod poslancov zo Siete podľa hovorkyne Smeru Ľubice Končalovej nemá vplyv na fungovanie vládnej koalície a Smer považuje vývoj v Sieti za čisto vnútrostranícku záležitosť.

Cez deň rokoval aj Smer, podľa premiéra Roberta Fica o programe zajtrajšej vlády. „Ja verím, že vláda má stále tú istú podporu v parlamente, a či je to koniec pána Brecelyho, sa musíte spýtať niekoho iného,“ povedal podpredseda parlamentu a predseda klubu Martin Glváč.

Hovorili raz a odišli

Najmenšia vládna strana Sieť sa rozpadla po neúspešných rozhovoroch nového predsedu Romana Brecelyho s poslancami Andrejom Hrnčiarom, Eduardom Adamčíkom, Martinom Fedorom, Katarínou Cséfalvayovou a Igorom Janckulíkom. Títo rebelujúci poslanci zo strany odchádzajú.

„Ani po sobotňajšom sneme sa v strane Sieť nič nemení, neexistuje žiadna garancia zmeny spôsobu doterajšej komunikácie a štýlu práce. Nemôžeme ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane,“ napísali v spoločnom tlačovom vyhlásení.

„Na základe programovej blízkosti budeme iniciovať rokovanie s poslaneckým klubom Most-Híd. V rámci neho by sme chceli pokračovať v presadzovaní zodpovednej politiky a podieľať sa na plnení Programového vyhlásenia vlády SR,“ píšu.

Sieti tak zostávajú dvaja poslanci – bývalý šéf strany Radoslav Procházka a Alena Bašistová. Procházka by pritom nechcel dlhodobo zostať v parlamente, rád by sa stal sudcom Všeobecného súdu EÚ. Pokiaľ by sa mu to podarilo, ako náhradníčka by za neho do parlamentu nastúpila Zuzana Zimenová. „V súčasnosti nekomentujem veci, ktoré sa ešte nestali a ktoré sú hypotetické,“ povedala na otázku, či by v takom prípade podporovala vládnu koalíciu. Zimenová patrí k poslancom, ktorí opustili Sieť s Miroslavom Beblavým. Ak by prišla do parlamentu a bola opozičná, koalícia by mala 80, nie 81 poslancov ako teraz.

Bašistová povedala, že bude vládu podporovať za každých okolností. „Za programové vyhlásenie vlády som hlasovala aj kvôli tomu, že mal ambíciu riešiť mnohé problémy v sociálnej oblasti, ktorým som sa venovala v svojom volebnom programe. Na tomto postoji nič nemenia súčasné udalosti. Preto budem zatiaľ stále podporovať vládnu koalíciu.“ Do Mosta-Híd sa zatiaľ Bašistová nechystá.

Jeden problém za druhým

Okrem presunu poslancov rieši koalícia aj spor medzi SNS a Smerom, ktorý sa týka zvýšenia koncesionárskych poplatkov zo 4,64 na sedem eur mesačne. Novela zákona o RTVS, v ktorej sa zvýšenie rieši, sa má dostať v stredu na rokovanie vlády.

Minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič však povedal, že ak by sa poplatky nezdvihli, zváži odchod z funkcie.

SNS ustúpiť nechce. Traja ministri za SNS podľa Andreja Danka nemajú mandát, aby zvýšenie podporili. „Osobne s nimi budem hovoriť, ale myslím, že to ani nie je potrebné, pretože chápu, čo je politika, čo je dohoda, česť,“ tvrdil Danko.

Smer môže SNS vo vláde prehlasovať, znamenalo by to však ďalšie prehlbovanie konfliktu. Danko má pritom jednoduché riešenie, ako si presadiť svoje – nemusí ako predseda parlamentu návrh zaradiť na septembrovú schôdzu.

O riešení sporu o koncesie nechce hovoriť ani predseda vlády. Fico v utorok povedal, že si na výsledok treba počkať do stredy. Nie je vylúčené, že sa rokovanie o koncesionárskych poplatkoch preruší už na vláde a obnovia ho, až keď sa obidve strany dohodnú.

Video: Procházka skončil na čele Siete, hrnčiarovci predsedu nezískali
Autor: Martina Koník

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie