Denník N

Hrnčiar: Menia sa pomery, koaličná rada to bude riešiť

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. Foto – TASR
Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. Foto – TASR

Andrej Hrnčiar hovorí, že posledná kvapka na odchod zo Siete bola, keď ich nový predseda Brecely neinformoval o tom, že strana kontaktovala odídenca z Kollárovej strany Sme rodina.

Prečo ste sa rozhodli vystúpiť zo Siete?

Včera sme analyzovali priebeh snemu a jeho výsledky. Večer sme sa dozvedeli, že z ministerstva bol na hodinu prepustený človek, čo na sneme povedal svoj názor, ktorý nebol totožný s názorom bývalého predsedu Radoslava Procházku. Dostal hodinovú výpoveď. Včera sme tiež mali stretnutie s ministrom a novým predsedom strany Brecelym, kde sme boli ubezpečení, že strana bude fungovať inak, a dnes sme sa dozvedeli, že podpredseda strany kontaktoval a požiadal o stretnutie pre pána Brecelyho jedného z odídencov od Borisa Kollára. Večer nám pán predseda o tom nič nepovedal.

O ktorého odídenca ide?

Nechcem hovoriť jeho meno. Oficiálne rokovanie predsedu Siete s odídencom alebo nezaradeným poslancom je podľa nás dosť závažná vec, o ktorej by mali rokovať orgány strany. Večer sme sedeli a nikomu z nás to nepovedali. Ja som bol s Martinom Fedorom vylúčený z predsedníctva za to, že sme slušne informovali o tom, že ideme rokovať s koaličnými partnermi. Oni idú rokovať s niekým z opozície a ani nám to nepovedia?

Čo znamená váš odchod pre fungovanie vládnej koalície?

Stále považujeme túto vládnu koalíciu za jediné možné riešenie. Aj po voľbách sme deklarovali, že budeme napĺňať programové vyhlásenie vlády. Čakáme na rokovanie s klubom Mosta-Híd, a ak by sme sa dohodli na našom vstupe do ich klubu, tak si myslím, že táto koalícia bude ešte pevnejšia.

Bude sa meniť koaličná zmluva a bude ešte Sieť jej členom?

Na toto neviem odpovedať. Bude to závisieť v tejto chvíli už len od troch predsedov strán.

Čo to znamená pre zloženie vlády? Roman Brecely stráca akýkoľvek mandát byť ministrom, nie?

To v tejto chvíli nie je otázka na nás.

A na koho? Môžete si nárokovať ministerské miesto.

Nám nejde o ministerstvo, ale o vyjadrenie nášho postoja. Keby sme chceli ministerstvo, založíme si stranu alebo nejakú prevezmeme. V tejto chvíli čakáme na rokovanie Bélu Bugára s jeho stranou. Rozhodnutie môže prijať až po rokovaní straníckych orgánov.

Ale asi nemá zmysel, aby vo vláde sedel minister, ktorý má mandát iba dvoch poslancov – Procházku a Bašistovej.

Je to vec predsedov koaličných strán, áno, tá situácia je neštandardná, ale nie je to prioritná téma nášho rozhodovania. Ak sa nám podarí vstúpiť do Mosta-Híd, menia sa pomery, ale to si bude musieť vyriešiť koaličná rada.

Prečo ste si vybrali Most-Híd a nechcete založiť vlastnú stranu?

Pred voľbami sme hovorili o spájaní pravice, že budeme integrátormi. Žiaľ, nevyšlo nám to. Most-Híd je nám blízky, ja mám osobnú skúsenosť s tým, ako strana funguje, a preto sme sa takto rozhodli.

Ako vnímate to, že Radoslav Procházka chce byť sudcom v Luxemburgu?

Myslím si, že Rado Procházka je špičkový právnik, ale neviem posúdiť, či spĺňa kritériá. Bolo by preňho vykúpením, keby odišiel z politiky.

Môže byť sudcom niekto, kto klame?

Nechcem hodnotiť jeho morálne vlastnosti. V podstate ho už vôbec nechcem hodnotiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie