Denník N

Danko sa pustil do poslancov: Stiahnuté gaťky, horalky, tričká a Sulík do parlamentu nepatria

Andrej Danko oznamuje zmeny v parlamente. Foto – TASR
Andrej Danko oznamuje zmeny v parlamente. Foto – TASR

Predseda parlamentu Andrej Danko predstavil nový rokovací poriadok. Viac sa venoval kritike poslancov.

Spôsob, ako sa rokuje v parlamente, sa má zmeniť. Koalícii a najmä predsedovi parlamentu a SNS Andrejovi Dankovi prekážajú tričká, dlhé vystúpenia poslancov a chce mať nástroj na to, aby mohol dať vyviesť poslancov. Definitívne znenie zmien ukáže pravdepodobne v piatok.

V utorok k nim rokovalo poslanecké grémium, kde mali všetky kluby – teda aj opozícia – povedať, ako zmeny hodnotia.

Viac ako konkrétnym zmenám sa však Danko venoval tomu, ako sa správajú poslanci.

Sulík tu nemá čo robiť

Na grémiu chcel vystúpiť aj Richard Sulík, ktorý je predseda SaS, ale nesedí v parlamente – je europoslancom. Danko ho na rokovaní nenechal, a tak Sulík aj s Natáliou Blahovou, ktorá vedie poslanecký klub SaS, na protest odišli.

Sulík hovoril, že klub ho poveril zastupovaním, a po svojom odchode Danka kritizoval. „Pán Danko sa rozhodol deštruovať systém,“ využil Dankovo časté slovo deštruizmus. „To, čo on predvádza, je čistá deštrukcia. Myslí si, že je minister zemegule,“ povedal Sulík.

Danko mu to na tlačovej konferencii k rokovaciemu poriadku vracal: „Ak mal Richard Sulík ambíciu byť poslancom Národnej rady, nemal uprednostniť miesto europoslanca, ktoré mu určite poskytuje oveľa väčší životný štandard a komfort ako post poslanca Národnej rady.“ Sulík podľa neho nehorázne klamal.

Video: Danka a Bugára zblížili parlamentné funkcie
autorka: Martina Koník

„Obrovsky ma ľudsky sklamalo, čo Richard Sulík pred vami predviedol, je to nedôstojné poslanca Európskeho parlamentu. Čakal by som skôr, že sa ospravedlní, že si dovolil vojsť do priestorov predsedu Národnej rady, sadnúť si za stôl, kam nepatrí. Prepáčte, pán Sulík, ale nemáte tu čo robiť,“ dodal Danko.

Kritizoval aj poslankyňu a šéfku poslaneckého klubu SaS Natáliu Blahovú, ktorá v minulosti povedala, že Dankovi nerozumie. „Preboha, ja sa nemôžem s niekým baviť o hystérii, keď ľudia ako pani Blahová rozumejú len slovám ako dobrý deň a dovidenia, keď nerozumie, ani čo je komparatistika. Viac jej pomôcť neviem. Áno, potom sa pomýlim a poviem, že čítam bez papiera, ale čo by ste robili vy v tom zúfalstve ľudí, ktorí na vás pozerajú,“ povedal na tlačovej konferencii Danko.

Zničené koberce

V novom rokovacom poriadku chce predseda parlamentu zakázať, aby poslanci v sále jedli. „Choďte sa pozrieť na tie koberce, keď si niekto s prepáčením donesie lepeňáč, choďte sa pozrieť, ako tá sála vyzerá.“

Neskôr zaútočil aj na poslankyne: „Máme tam poslankyne, ktoré v predvolebnej kampani boli schopné stiahnuť aj gaťky, dnes jedia horalku a nosia tričko.“ V predvolebnej kampani mala na svojej stránke blog so stiahnutými nohavičkami poslankyňa Jana Cigániková z SaS.

Rokovací poriadok by mal vyriešiť, či bude môcť poslanec alebo poslankyňa priniesť na rokovanie dieťa. Podľa prvého návrhu rokovacieho poriadku by to nemalo byť možné. Pred pár mesiacmi chcela do sály doniesť dieťa nezaradená poslankyňa Simona Petrík, ale neumožnili jej to. Dieťa čaká aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS).

„Ja svoje deti milujem a nebudem z nich robiť tovar a propagáciu v sále, aby som bol v médiách,“ kritizoval Simonu Petrík Danko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Slovensko

Teraz najčítanejšie