Denník N

Zápisky zo života nezávislých advokátov. Kapitola Procházka

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenská advokátska komora podporila Radoslava Procházku. Politikou to smrdí viac, než je zdravé.

Keď je raz nejaká stavovská organizácia nezávislá, tak je nezávislá. Konkrétne v prípade Slovenskej advokátskej komory to vyzerá nejako takto:

Predsedníctvo komory sa znenazdajky celkom nezávisle (na návrh svojho člena Jána Havláta a zároveň nominanta vlády v Súdnej rade) rozhodne, že by bolo dobré niekam upratať Radoslava Procházku, ktorého politická kariéra je zhodou náhod v troskách. Keďže tento momentálne asi najopovrhovanejší slovenský politik nezávisle od presvedčenia veľkej časti spoločnosti, že by nás nemal zastupovať vôbec nikde, usúdil, že to tentoraz skúsi na Všeobecnom súde EÚ, tak sa mu kolegovia advokáti rozhodnú vyhovieť.

Lenže existuje pochybnosť, že bývalý predseda Siete nespĺňa neformálne kritériá súdu v Luxemburgu, a preto je dosť možné, že ho advokáti podporili nielen nezávisle od zdravého rozumu, ale aj od európskych zvyklostí. Čo je už o trošičku väčšia komplikácia, ktorá môže zapríčiniť, že nezávisle od vôle Radoslava Procházku sa celý pokus skončí medzinárodným fiaskom.

Dobre však, samotný uchádzač hovorí o veľkom osobnom riziku. Možno tým myslel práve toto. Lenže prečo sa komora nechala zatiahnuť do niečoho, čo tak nápadne pripomína spoluprácu na plnení politických dohôd? Možno väčšina členov predsedníctva – za hlasovali šiesti, proti boli dvaja, jeden sa zdržal – úprimne verí oficiálnemu stanovisku komory, že Procházka je „významnou osobnosťou v odbore právo a spĺňa všetky zákonné predpoklady na výkon navrhovanej funkcie“. Nedá sa to vylúčiť.

Ako minimálne rovnako pravdepodobné sa však javí, že jedna z najmocnejších lobistických skupín v krajine práve urobila drobnú službičku politikom, ktorí sa potrebovali elegantne zbaviť predsedu jednej strany a vyriešiť tak problémy v kedysi štvorčlennej koalícii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Radoslav Procházka

Komentáre

Teraz najčítanejšie