Denník N

Ochrankár v obchode prenasledoval bývalú rómsku splnomocnenkyňu, obviňoval ju, že bude kradnúť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pomáhala bojovať proti diskriminácii a sama ju zažila v Bratislave na Obchodnej. Takéto správanie je v rozpore s hodnotami spoločnosti Camaïeu a sme z toho sklamaní, tvrdí hovorkyňa reťazca.

Chceli si len nakúpiť oblečenie na bratislavskej Obchodnej ulici, no namiesto toho sa domov vracali s triaškou. Bývalá splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Anina Botošová v pondelok predpoludním vstúpila so svojou neterou do predajne oblečenia Camaïeu a tamojší ochrankár okamžite zbystril pozornosť.

Sledoval ich po celý čas, ako si vyberali oblečenie. „Nevedeli sme si vybrať ani košeľu, pretože bol stále za mojím chrbtom,“ hovorí Botošová, ktorá má v obchode aj vernostnú kartu a patrí k pravidelným zákazníčkam.

Keď zamierili do kabínky, predavačke poradil, aby im pred vstupom prepočítala počet kusov, ktoré si vezmú dnu. Iným zákazníčkam tovar nekontrolovali.

„Predavačke povedal, že sme potenciálne zlodejky. Obrátila som sa naňho a oznámila mu, že som do obchodu neprišla kradnúť, ale nakupovať,“ hovorí Botošová. „Na to mi odpovedal, že to uvidí až podľa toho, čo budeme mať pri odchode v taškách.“

Bývalá splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Anina Botošová. Foto - TASR
Bývalá splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Anina Botošová. Foto – TASR

Botošová sa ohradila a upozornila ho na jeho nevhodné správanie. Ochrankár však pokračoval v osobných útokoch. „Povedal mi, že ak na neho ešte raz zvýšim hlas, tak na mňa zavolá políciu a odvedú ma.“

Botošová bola splnomocnenkyňou vlády za prvej vlády Roberta Fica, vo funkcii skončila predčasne v roku 2009 po nezhodách s vtedajším vicepremiérom pre ľudské práva a menšiny Dušanom Čaplovičom.

SBS firma rasizmus nevidí

Ochrankár nie je interným zamestnancom spoločnosti Camaïeu, tá si služby SBS objednáva externe u firmy Samcor. Jej klientmi sú viaceré známe obchody s oblečením v Česku a na Slovensku ako H&M, Lindex, Promod, Orsay alebo Tezenis.

Zástupca spoločnosti Ján Imriš tvrdí, že Botošová svoj prípad zrejme vníma príliš citlivo, a vylúčil akúkoľvek spojitosť s rasizmom. „Nám je jedno, akú má človek farbu pleti alebo vierovyznanie. My robíme ochranu majetku a chlapi sú na to zaškolení.“ Svojho zamestnanca obhajoval ešte predtým, než sa s ním o situácii pozhováral. „Keď sa nám niečo nezdá, musíme človeka odsledovať, skontrolovať, koľko má vecí v kabínkach. Nebolo to vôbec rasovo motivované, to v žiadnom prípade.“

Spýtali sme sa ho, na základe čoho ľudí považujú za podozrivých. „Je to individuálne. Možno mala tá pani veľkú tašku alebo naňho často pozerala. To sú presne tie znaky, ktoré nám povedia, aby sme spozorneli,“ povedal Imriš.

Botošová však pri sebe nemala veľké tašky. Navyše tvrdí, že ochrankár sledoval ju, a nie naopak. Priznáva, že z neho v obchode mala naozaj veľký strach.

„Jedna z predavačiek sa mi za jeho správanie dokonca ospravedlňovala. Prvýkrát som šla na nákup s dcérkou svojej nebohej sestry a zažijeme takúto traumu?“ sťažuje sa Botošová.

Keď chcela nakoniec zaplatiť za dve tričká, ktoré si vybrali, bola taká nervózna, že nevedela nájsť platobnú kartu a musela na pult vysypať celú peňaženku. Z predajne odchádzala ponížená a celá sa triasla.

Imriš z esbéesky priznal, že v danej situácii mal ochrankár asi postupovať citlivejšie. V najbližších dňoch by ho malo v práci čakať minimálne preškolenie.

Z ochrankára je reťazec sklamaný

„Slová a konanie esbéeskára boli nekorektné a od takéhoto správania sa výrazne dištancujeme. Je v rozpore s hodnotami spoločnosti Camaïeu a sme z toho sklamaní,“ povedala manažérka slovenskej vetvy reťazca Lenka Kozoňová.

Camaïeu má po Slovensku desať predajní a na webe ich prezentuje ako „priestory venované móde s prívetivou atmosférou a s dôrazom na privítanie a osobný prístup k zákazníčkam“.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Anina Botošová v predajni o deň neskôr podala sťažnosť a Kozoňová sa jej za správanie ochrankára ospravedlnila. Zo vzniknutej situácie chce reťazec vyvodiť dôsledky a zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti opakovala.

Botošová sa s podobným prístupom v obchode ešte nestretla. Jej skúsenosť sa však podobá na situáciu, ktorú zažila rómska aktivistka Janette Motlová v jednom z prešovských obchodov. Predavačka sa jej pred vstupom do kabínky spýtala, či je osprchovaná.

Motlová má s rasizmom na verejnosti omnoho bohatšie skúsenosti. V Seredi ju napríklad nechceli obslúžiť v reštaurácii a na WC v bratislavskom Avione po nej jedna žena nechcela ísť do kabínky. Vo svojej knihe Cigánka spomenula aj sliediacu SBS.

Anina Botošová dnes pracuje na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. V minulosti sa však podieľala aj na tvorbe antidiskriminačného zákona.

„Je úplne iné tvoriť legislatívu a iné, keď sa vás to reálne dotkne. Je to veľmi ťažké. Ozvala som sa, lebo nechcem, aby sa to stalo ďalším,“ uzavrela Botošová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie