Denník N

Kaufland dostal druhú miliónovú pokutu, vysoké postihy štát zmierni

Kaufland. Foto N – Denisa Čimová
Kaufland. Foto N – Denisa Čimová

Najvyššie pokuty by mali byť len za predaj škodlivých potravín, ktoré môžu ohroziť ľudské zdravie. Osem udelených miliónových pokút ešte štát nedoriešil.

Reťazec Kaufland dostal druhú miliónovú pokutu za predaj potravín. Dala mu ju Štátna veterinárna a potravinová správa za opakované nedostatky, ktoré pred vyše rokom zistila v predajni reťazca v Bardejove.

Počas kontroly inšpektori našli niekoľko výrobkov po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti a spotreby. Zistili aj niekoľko mrazených produktov s poškodeným obalom.

V predajni objavili jahody napadnuté hnilobou a bravčovú pečeňovú paštétu, ktorá nebola vhodná na ľudskú spotrebu. Niekoľko mliečnych výrobkov s blížiacim sa koncom spotreby obchod neoddelil viditeľne od ostatných, čím podľa veterinárnej správy tiež porušil zákon o potravinách.

Kaufland podľa informácií zverejnených na webe podal ešte vlani žalobu na ochranu pred nezákonným zásahom kontrolórov na Krajský súd v Prešove a neskôr aj na Najvyšší súd, ten však návrh reťazca zamietol.

Je to tak v zákone

Inšpekcia vymerala Kauflandu miliónovú pokutu aj preto, že už pri predošlej kontrole v roku 2014 v tej istej predajni zistila predaj potravín po minimálnej trvanlivosti; vtedy za ne dala reťazcu pokutu 30 000 eur. Odvolala sa na ustanovenie Zákona NR SR o potravinách, podľa ktorého „ak do jedného roka odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty dôjde k opakovanému porušeniu povinností, za ktoré bola uložená pokuta, orgán úradnej kontroly potravín uloží pokutu od 1 000 000 eur do 5 000 000 eur“.

Reťazec nedosiahol zníženie pokuty ani v odvolaní a svoj ďalší postup odmietol komentovať.

Dá sa tak predpokladať, že sa podobne ako pri prvej miliónovej pokute pokúsi dosiahnuť aj odklad tej za Bardejov na súde. V prípade pokuty za nedostatky v obchode v Liptovskom Mikuláši sa mu to podarilo.

Druhou vysokou pokutou pre Kaufland sa zvýšil celkový počet miliónových postihov pre obchodné reťazce na osem. Dve pokuty má Kaufland a jednu Billa, ostatné pripadli na Tesco.

Za ohrozenie zdravia

Ak sa však zmení zákon o potravinách tak, ako to navrhlo ministerstvo pôdohospodárstva, nemuseli by miliónové pokuty pribúdať takým tempom ako doposiaľ. Aj keď sa v predloženej novele neráta s tým, že by sa najvyššie pokuty znížili, ako chceli obchodníci, mali by ich inšpektori dávať za užší okruh nedostatkov, ktoré zistia v predajniach, ako teraz.

Šéf Veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš to potvrdil s tým, že taký bol návrh rezortu, ktorý vedie Gabriela Matečná (nominantka SNS). Hovorca ministerstva Vladimír Machalík však doplnil, že práve k výške pokút boli ešte na legislatívnej rade vlády pripomienky, preto novelu zákona vláda v stredu z rokovania stiahla.

Dnes platný zákon umožňuje potravinovej inšpekcii dať miliónovú pokutu aj za opakované prehrešky, ako sú neoznačené alergény v potravinách, za predaj potravín po uplynutí minimálnej trvanlivosti či potraviny neznámeho pôvodu. V novele sa ráta s tým, že by pokuty vo výške od 1 do 5 miliónov eur boli len za opakovaný predaj potravín, ktoré ohrozujú zdravie ľudí – nie sú bezpečné, sú skazené či nevhodné na ľudskú spotrebu.

Prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak zúženie okruhu prehreškov, za ktoré ŠVPS bude môcť dať miliónové pokuty, víta. Pripomenul však, že obchodníci presadzovali aj zníženie pokút za opakované nedostatky na úroveň spred 1. apríla 2013.

Naznačil, že ani znenie novely nemusí byť úplne jednoznačné, ak umožní dať miliónovú pokutu za predaj škodlivých potravín. „U nás je potravina škodlivá už jednu hodinu po uplynutí doby spotreby či minimálnej trvanlivosti,“ dodal.

Ak prejde novela v navrhnutej podobe, mal by sa od januára znížiť aj strop pokút na nesprávne označené či neoznačené potraviny na 10 000 eur; dnes je do 100 000 eur. Za predaj nebaleného pečiva bude strop, naopak, vyšší: z 1000 eur stúpne na 10 000 eur.

Inde sú nižšie

Šéf Kauflandu Paul Pauls v rozhovore pre Denník N naznačil, že také vysoké pokuty za predaj potravín, aké platia na Slovensku, v iných krajinách nie sú.

To pripomenul aj analytik obchodu Ľubomír Drahovský, ktorý tvrdí, že výška pokút nezodpovedá preventívno-výchovnej funkcii, ktorú majú pokuty plniť. „A miliónové pokuty sú neadekvátne sile tunajšieho maloobchodného trhu,“ dodal Drahovský.

Bývalý minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek vysoké pokuty roky obhajoval. Pred voľbami prvýkrát naznačil, že by sa mohli znížiť, pretože prehrešky pri predaji potravín ubudli.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie