Denník N

Čižnár zrušil obvinenie prokurátora Špirka, ktorý prešetruje Kaliňáka

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Generálna prokuratúra rozhodla, že obvinenie Špirka bolo predčasné a nedostatočne odôvodnené. So Špirkom sa Čižnár osobne stretol.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko už nie je obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Jeho obvinenie v stredu zrušila generálna prokuratúra. Informoval o tom generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý vyhovel Špirkovej sťažnosti voči vzneseniu obvinenia.

„Nebolo dostatočne odôvodniteľné, a teda preskúmateľné,“ povedal Čižnár o obvinení. „Uznesenie neobsahovalo žiadnu právnu úvahu vyšetrovateľa, že sa skutok stal a že by vykazoval znaky trestného činu,“ dodal aj námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Podľa neho išlo o „nedostatočne zistený skutkový stav“.

Špirka obvinili z toho, že vyťažil informácie od daňového podvodníka Ľuboša Vargu o podozreniach z trestných činov na ministerstve vnútra a potom ich spísal ako jeho trestné oznámenie, ktoré Varga podpísal. Ten potom podal na Špirka trestné oznámenie, že nevedel, čo robí, a že ho prokurátor podviedol. Špirko údajne tiež dal trestné oznámenie podpísať zapisovateľke, ktorá však pri úkone nebola prítomná.

„Podozrenie z protiprávneho konania v postupe prokurátora naďalej trvá a bude predmetom ďalšieho dokazovania, aby sa vykonali úkony v prospech aj neprospech podozrivej osoby. Orgány činné v trestnom konaní rozhodnú zákonným spôsobom,“ vysvetľoval Šufliarsky. 

Špirko ďalej zostáva prokurátorom a podľa Čižnára smie dozorovať všetky kauzy, ktoré mu boli pridelené – aj kauzu Roberta Kaliňáka a to, či odkúpenie podielu vo firme B.A. Haus od Ladislava Bašternáka nebol úplatok.

Šufliarsky povedal, že rozhodli adekvátne rýchlo – spis dostali 4. augusta a obvinenie zrušili dvanásť dní potom.

Čižnár nebude nikoho z krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici, ktorá dala súhlas na Špirkovo stíhanie, trestať. „Za právny názor sa nedá stíhať nikoho disciplinárne. Ich názor bol, že to je v poriadku – náš, že to nie je v poriadku,“ povedal Čižnár.

Obvinenie vzniesla Národná kriminálna agentúra, teda podriadení ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorého Špirko vyšetroval.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čižnár hovorí, že keby Špirko vypočul Vargu „procesne“, tak dostane pochvalu. „Ale tu je podozrenie, že bolo porušených viacero ustanovení. Nazývate ho elitným prokurátorom – tak aj elitnejších, aj ďaleko lepších poznám,“ povedal Čižnár. „Keď má informácie, je povinný reagovať, ale procesne. Porušil viacero procesných ustanovení, ktoré sa týkajú spisovania trestného oznámenia,“ hovoril Čižnár. „Je netaktické uvádzať, ktoré ustanovenia údajne porušil – bude to predmetom dokazovania,“ tvrdil Šufliarsky.

„Keby sa pán Špirko bránil hneď tým, čo hovoril mne, tak by to všetko bolo možno úplne inak,“ povedal Čižnár, ktorý sa so Špirkom stretol. Podozrenia, ktoré Špirko získal od Vargu, sa podľa Čižnára všetky preveria.

Video: Kováčik o nevyšetrení Bašternáka: Nezlyhal som
Autorka: Martina Koník

Hystéria vraj nebola namieste

Čižnár odmieta „dedukcie“ a „hystériu“, že Špirka obvinila NAKA účelovo, aby ho zastrašili kvôli Kaliňákovi a skontrolovali, čo robí v iných kauzách. Po vznesení obvinenia išli totiž všetky jeho spisy na kontrolu špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi.

„Vyjadroval sa k tomu každý bez toho, aby videl spis,“ hovorí Čižnár.

„Myslím si, že celá kauza vrátane týchto krokov prehlbuje nedôveru v inštitúcie – ministerstvo vnútra, políciu, prokuratúru, a preto to vnímam veľmi negatívne a s obavou. Očakávam jasné vyjadrenie tých, ktorí teraz majú kompetenciu vo veci konať, v tomto prípade generálneho prokurátora,“ povedala tento týždeň napríklad ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Špirka sa zastal aj bratislavský sudca Peter Šamko. Čižnár ho potom kritizoval. Teraz povedal, že nikomu nebráni, aby vyjadril svoj názor. „Doktor Šamko vyrastal kedysi na krajskej prokuratúre aj pod mojím vedením, je to erudovaný sudca, odborník, ale prekážalo mi, prečo sa vyjadroval v čase, keď nebolo rozhodnuté o sťažnosti,“ povedal Čižnár a pýta sa, prečo sa sudcovia do „takéhoto spravodlivého boja“ nepúšťajú aj inokedy, keď napríklad súdy zakazujú vykonať daňovú kontrolu, „čo je tiež divné, aj také veci sú“.

A čo bude s Bašternákom?

Kým v prípade Špirka vzniesla NAKA obvinenie voči prokurátorovi 23 dní po doručení trestného oznámenia od podvodníka Vargu, v prípade Bašternáka stále žiadne obvinenie vznesené nebolo. Od zverejnenia prípadu ubehlo už približne 150 dní.

„K prípadu Bašternák sa vyjadrí pán špeciálny prokurátor, nespájajte to s generálnou prokuratúrou. Generálna prokuratúra si vyžiadala spis, spravila sa previerka a boli konštatované pochybenia, minimálne, že to bolo absolútne predčasné,“ povedal Čižnár, ktorý neskôr na tlačovú besedu prizval aj Kováčika. „Mne kauzu Bašternák láskavo nehádžte na hlavu, my sme spravili všetko, čo sme mali, a teraz čakáme,“ hovoril Čižnár. „Stíhanie sa začalo za toho istého stavu, ako vtedy prestalo, to nekomentujem, to nech si iní vysvetľujú, ja som tú kauzu videl prvýkrát u vás,“ tvrdil.

„Keď sa zriadil Úrad špeciálnej prokuratúry, tak to bolo preto, aby nikto nemal nad nimi kontrolu,“ hovorí Čižnár s tým, že on ani nemôže dať prokurátorovi z ÚŠP pokyn. „Keď niekto robil zákon, asi nepočítal s tým, že môže takýto problém nastať.“

Kováčik: Nezlyhal som

Špeciálny prokurátor bol tým, ktorý v roku 2014 odobril odmietnutie kauzu Bašternák vyšetrovať. On si, na rozdiel od Čižnára, nemyslí, že pochybil a že by mal voči sebe vyvodiť zodpovednosť. „Nezlyhal som, nevidím to, ani ja sám seba nemôžem nijako postihovať,“ povedal Kováčik. „Bol som v tom, že v tej dobe, za daných okolností a v tej dôkaznej situácii, ktorá bola, rozhodnutie bolo namieste. Viac sa k tomu nebudem vracať, teraz je vedené stíhanie.“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kováčik hovorí, že urobili 40 až 50 úkonov, vykonali výsluchy svedkov, vyžiadali si materiály z daňových úradov, poslali dožiadania do Rumunska a Maďarska. Tam odpratal Bašternák firmy, ktoré sa podieľali na transakcii s bytmi, po ktorej si od štátu vypýtal miliónové vratky DPH. Konajú vraj veľmi aktívne.

„Je tam enormné množstvo materiálov, tie treba vyhodnotiť,“ hovorí Kováčik, podľa ktorého riaditeľ NAKA požiadal o vytvorenie „tímu ľudí, ktorí by mohli pracovať na týchto veciach“.

Kováčik hovorí, že nevie o tom, že by sa v kauze pripravovalo vznesenie obvinenia. Podľa neho otázka, ako je možné, že voči Špirkovi vzniesli obvinenie okamžite a tu sa nič nedeje, nie je namieste. „Sú veci neporovnateľné, nemôžete miešať hrušky s jablkami.“

Kováčik tvrdí, že je logické, že si vyžiadal Špirkove spisy po tom, čo voči nemu bolo vznesené obvinenie. „Vy si uvedomujete, čo to je, že voči prokurátorovi ÚŠP bolo vznesené obvinenie? Dúfam, že takéto oprávnenie mám. Je to normálne a logické. Nelogické by bolo, keby som to nechal tak a ani sa do toho nepozrel. Nejde o hon na čarodejnice ani o snahu popraviť kolegu.“

Čižnár nechcel odpovedať na otázku, či by mal Robert Kaliňák vzhľadom na svoj konflikt záujmov odstúpiť z funkcie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie