Denník N

Izraelskú púšť pokryl sneh

Nečakané počasie v palestínskom Nábuluse. FOTO - AP
Nečakané počasie v palestínskom Nábuluse. FOTO – AP

Niektoré časti Izraela ochromila už druhá snehová búrka tejto zimy. V Jeruzaleme napadalo asi dvadsaťpäť centimetrov snehu, snehový poprašok sa úplne netradične objavil aj v Negevskej púšti.

Školy v Jeruzaleme a jeho okolí, ako aj na severe krajiny dnes zatvorili. Obmedzená bola aj verejná doprava, dopravné servisy v rádiách ľudí vyzývali, aby z domu vychádzali na autách len v najnutnejších prípadoch. Niektoré vidiecke cesty, hlavne v hornatých oblastiach, radšej uzatvorili.

V centre krajiny sneh nepadal, ale v noci na dnes fúkal veľmi silný vietor a z pobrežia hlásili obrovské vlny. Sociálne siete aj médiá boli plné zasnežených fotografií, objavili sa správy o dievčatku, ktoré na narodilo uprostred snehovej búrky v sanitke na ceste do Jeruzalema, či o neveste a ženíchovi, ktorí uviazli po ceste zo svojej svadby.

Nábuluse na západnom brehu si zase miestny muž zaparkoval autá vo vnútri svojho domu, aby ich uchránil pred snehom.

Úrady ľudí vyzývali, aby sa nevydávali na výlety do zasnežených oblastí, lebo na cestách budú vznikať zbytočné zápchy. To sa však asi nepodarí, lebo sneh je v Izraeli stále atrakciou a navyše sa začína víkend.

Sneh bol kedysi v Izraeli raritou, ale v posledných rokoch už aspoň na pár hodín napadá každú zimu, a to nielen v horských oblastiach, akými sú Golanské výšiny či Galilea. Podobne prekvapivú nádielku snehu hlásil aj Cyprus či Turecko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie