Denník N

Katastrofálne sme zlyhali voči Rusku, varujú britskí lordi a volajú po prísnejších sankciách

Proruský separatista po obsadení Debaľceva. FOTO - AP
Proruský separatista po obsadení Debaľceva. FOTO – AP

Európa ani Spojené štáty podľa slovenského analytika Ondrejcsáka zďaleka nevyužili svoje možnosti, ako ekonomicky a diplomaticky zatlačiť na Rusko.

Boli ako námesační a podcenili hĺbku ruského nepriateľstva. Tak zhodnotila správa britských lordov zlyhanie Európskej únie a Veľkej Británie ohľadom Ruska a jeho politiky voči Ukrajine.

Veľká Británia podľa štúdie výboru pre EÚ zo snemovne lordov, z ktorej cituje Guardian, nekonala dostatočne viditeľne ani aktívne. Podľa šéfa výboru a bývalého európskeho komisára lorda Tugendhata sa na politike ministerstva zahraničia podpísal nedostatok expertov, „čo viedlo ku katastrofickému neodhadnutiu nálady na začiatku krízy“.

Garantovali Ukrajine celistvosť, ale nepostavili sa za ňu

Okrem iného tiež Británii vyčíta, že sa nepostavila za Ukrajinu viac, keďže Londýn bol jedným z garantov Budapeštianskeho memoranda z roku 1994, po ktorom sa Ukrajina vzdala jadrových zbraní a USA, Británia aj Rusko jej za to garantovali zachovanie územnej celistvosti. To však Moskva anexiou Krymu v marci minulého roka v protiklade s medzinárodným právom ignorovala.

Ako si všímajú britské médiá, varovanie lordov prišlo krátko po tom, ako ruské bombardéry znovu narušili britský vzdušný priestor. Výbor vyčítal neschopnú zahraničnú politiku aj Európskej únii, kde často prevláda súboj národných záujmov.

„Vzťah Európskej únie s Ruskom bol príliš dlho založený na optimistickej premise, že Rusko je na ceste stať sa demokratickou európskou krajinou. To sa však nestalo,“ cituje Guardian zo správy. Ak Rusko nezmení svoj postoj, podľa lordov by mali nasledovať ešte prísnejšie sankcie zamerané na ruský finančný sektor a Londýn by mal zorganizovať medzinárodnú donorskú konferenciu pre Ukrajinu.

Ondrejcsák: Západ má potenciál na drsnejšie sankcie

„Reakcia Západu musí mať dve úrovne, krátkodobú a dlhodobú. V krátkodobom horizonte, čiže v reakcii na súčasnú situáciu, musí vyvinúť nátlak na Rusko prísnejšími ekonomickými sankciami,“ myslí si aj šéf Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbert Ondrejcsák.

Podľa neho by sa mal aplikovať princíp, že ak Rusko stupňuje konflikt, okamžite prídu ešte prísnejšie sankcie. „Ak to nepomôže, hneď by malo prísť ďalšie kolo sankcií. Treba si uvedomiť, že celková ekonomická sila Európy, Spojených štátov a Kanady je takmer 20-krát väčšia ako Ruska, čo vytvára doposiaľ nevyužité možnosti na ekonomický a diplomatický tlak,“ povedal Ondrejcsák pre Denník N.

Podľa neho by druhou časťou reakcie na ruskú vojenskú podporu proruských separatistov mala byť pomoc Ukrajincom, aby sa vedeli lepšie ubrániť. „Poskytnúť špeciálne zbraňové systémy, ktoré by zvýšili efektivitu ich boja. Druhá, dlhodobá pomoc by mala byť pri transformácii Ukrajiny, čo privedie k stabilizácii a trvalému rozvoju krajiny a čo v konečnom dôsledku zabezpečí nezávislosť a bezpečnosť Ukrajiny,“ dodáva Ondrejcsák.

Celú správu výboru pre EÚ britskej hornej snemovne si môžete prečítať na tejto webstránke.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie