Denník N

Most-Híd by chcel ministerstvo dopravy, Hrnčiar ministrom nebude

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a nový člen klubu Andrej Hrnčiar. Foto – TASR
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a nový člen klubu Andrej Hrnčiar. Foto – TASR

Piati odídenci zo strany Sieť vstúpia do poslaneckého klubu Most-Híd. O tom, či bude len trojkoalícia, Bugár nehovorí; rozhodnúť má premiér Fico.

Poslanecký klub Mosta-Híd sa rozšíri o piatich poslancov, ktorí odišli zo strany Sieť.  Ak to klub a predsedníctvo strany schváli, Andrej Hrnčiar, Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Igor Janckulík by sa mali stať jeho súčasťou a Most-Híd tak bude mať 15 poslancov rovnako ako SNS.

Pravdepodobne tak Sieť vypadne z koalície a príde aj o ministerstvo dopravy. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár to zatiaľ jasne nehovorí, musí o tom podľa neho rozhodnúť premiér, ale zmenu na ministerstve naznačil. „Situácia sa mení a treba vyvodiť dôsledky,“ vyhlásil. Či bude trojkoalícia, je podľa neho na premiérovi Ficovi.

Brecely už zrejme vo vláde dlho nevydrží. Foto – TASR
Brecely už zrejme vo vláde dlho nevydrží. Foto – TASR

Predpokladá, že premiér sa bude pýtať nového predsedu Siete a ministra dopravy Romana Brecelyho, koľko poslancov môže z jeho strany podporiť koalíciu. Zatiaľ sú to len dvaja poslanci a aj bez nich má koalícia väčšinu. S dvomi poslancami si podľa Bugára ministerstvo neobháji. „Ak nedostaneme dostatočne dobrú odpoveď od Siete, tak si naň budeme asi nárokovať,“ hovorí.

Hrnčiar: Nebudem ministrom

Bugár neočakáva, že by si Smer alebo SNS robili nárok na toto ministerstvo, kde nie je len doprava, ale aj výstavba a regionálny rozvoj, o ktorý by mal Most záujem. Práve regionálny rozvoj je téma, ktorá je Mostu blízka – vláda totiž zanedbáva južné regióny, ktoré by Most-Híd mohol ľahšie podporiť, ak by toto ministerstvo získal.

Kto bude ministrom, ešte Bugár nehovorí. Andrej Hrnčiar, ktorý vedie odídencov a rokoval s Bugárom, ním byť nechce. „Nebudem minister dopravy,“ odpovedal Hrnčiar na otázku, či by prijal ponuku byť ministrom. „Nepožadujeme absolútne nič. Čo sa týka dopravy, nemám ministerské ambície,“ dodal Hrnčiar.

Čo bude s podriadenými organizáciami – napríklad s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) či so železnicami –, nehovoria; sú to podľa nich predčasné otázky. Či teda na svojom poste ostane napríklad Róbert Auxt, ktorému Sieť zverila vedenie NDS, nepovedali.

Hrnčiar je aj podpredsedom parlamentu. Otázka je, či mu tento post ostane, aj keď vstúpi do klubu Mosta-Híd. „Chcem tento post obhájiť, ale rozhodne o tom koaličná rada,“ povedal Bugár. Post šéfa parlamentu, ktorým je predseda SNS Andrej Danko, žiadať Bugár nebude. A to aj napriek tomu, že bude mať toľko poslancov, čo národniari. „Nebudeme si nárokovať nič navyše. Predseda Národnej rady patrí SNS,“ dodal.

Na Kaliňáka sa nespýta

Na koaličnej rade, ktorá bude v nasledujúcich dňoch, Most-Híd nechce zatlačiť na to, aby Robert Kaliňák pre kauzu Baštrnák odišiel z postu ministra vnútra. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd v minulosti povedala, že „Robert Kaliňák môže byť ministrom vnútra vtedy, keď dokáže garantovať to, že ľudia budú dôverovať polícii, že kauzy riadne vyšetrí“.

Béla Bugár však túto otázku neotvorí. Vysvetľuje to tým, že to spravil už na rokovaniach o vzniku štvorkoalície – neuspel a odvtedy sa podľa neho nič nezmenilo. „Nie je dôvod, aby sme túto otázku znova otvorili,“ povedal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie