Denník N

Nesrovnalovi zmizlo tritisíc hárkov petície za zrušenie hazardu

Primátor Ivo Nesrovnal. foto N - Vladimír Šimíček
Primátor Ivo Nesrovnal. foto N – Vladimír Šimíček

Zmiznutie hárkov s podpismi proti hazardu by podľa primátora Nesrovnala nemalo prekaziť vydanie všeobecného záväzného nariadenia o zrušení hazardu na území Bratislavy, pretože všetky petičné hárky sú naskenované.

Bratislavskému magistrátu miznú verejné listiny a primátor mesta Ivo Nesrovnal nevie, kto to spravil, a nehovorí, kto je za to zodpovedný. Petíciu iniciatívy Zastavme hazard podpísalo 136 136 Bratislavčanov, čo je asi tretina obyvateľov hlavného mesta. Vďaka nej by mohlo mestské zastupiteľstvo prijať zákaz hazardných hier.

Vec sa teraz skomplikovala, pretože magistrátu zmizlo až 3 009 z 8 018 petičných hárkov, teda viac ako tretina všetkých vyzbieraných podpisov.  „Sú to mafiánske metódy,“ hovorí primátor. Peter Beňa z iniciatívy Zastavme hazard odhaduje, že z magistrátu zmizlo asi 50-tisíc podpisov. Tento počet by stačil na zablokovanie petície.

„Existujú kópie hárkov a tým sme urobili týmto mafiánom škrt cez rozpočet,“ tvrdí Nesrovnal. „Musíme zdokumentovať manipuláciu s hárkami od vyzbierania až po dnešok. Ak sa ukáže, že hárky skutočne chýbajú, okamžite ako predseda petičného výboru iniciujem podanie trestného oznámenia,“ doplnil primátor, ktorý patril k tým, čo proti hazardu brojili. Teraz sa mu však petícia stratila z jeho „vlastného domu“.

V tejto budove sa kradne. foto - TASR
V tejto budove sa kradne. Foto – TASR

Starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva si myslí, že primátor nekoná dostatočne rýchlo. „Ja sa čudujem, že primátor ešte v tejto chvíli nepodal trestné oznámenie, keď vie, že zmizlo 3 009 hárkov.“

O čo v petícii išlo? O veľa, ak by uspela – a podľa počtu vyzbieraných podpisov by uspieť mala –, tak by hazard v hlavnom meste utrpel vážny zásah. Po odobrení petície by nasledovalo prijatie všeobecného záväzného ustanovenia, ktoré by na území mesta zakázalo prevádzkovať hracie automaty, kasína, video prístroje v herniach, krčmách a baroch.

Nezmizli len hárky

Zmiznutie petičných hárkov nie je jediný prípad, keď magistrát nedokázal ochrániť dokumenty a predmety, ktoré v ňom boli uložené.

V decembri 2015 si z oddelenia verejného obstarávania na magistráte ukradli notebook s údajmi o tendroch mesta z rokov 2011 až 2014 a mobilný telefón.

Podľa právnika a spolupracovníka Pavla Nechalu z Transparency International by na magistráte mala byť za takéto pochybenia vyvodená aj osobná zodpovednosť. „V prípade, že tam viackrát došlo k miznutiu vecí, trestné oznámenie to zrejme nevyrieši.“

Nesrovnal nepovedal, kde boli petičné hárky uložené a kto k nim mal prístup. „Petícia bola uložená všelikde, treba zdokumentovať, kto s ňou nakladal a ako. Všetko sa bude zisťovať, nebudeme predbiehať.“ Faktom je, že budova je strážená a takisto v nej je aj kamerový systém.

Magistrát musí archivovať zmluvy, verejné obstarávania, sťažnosti alebo majetkové spisy. „Tieto dokumenty sú uložené v archíve, respektíve registratúrnom stredisku, a vždy, keď je potrebné, vyhotovuje pracovník strediska kópiu daného dokumentu a zaznamenáva sa, kto o to žiadal. Originály sa nikdy nevydávajú,“ povedala hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová.

Spochybnili počet podpisov

Hovorca Asociácie hier a zábavy a Asociácie prevádzkovateľov videohier Juraj Danielis tvrdí, že ich táto situácia, teda krádež hárkov, neteší. „Ak sa má v demokratickej spoločnosti viesť boj za nejakú vec alebo proti nej, majú sa používať legitímne a legálne demokratické nástroje, a nie kriminálne činy.“

foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Asociácia petíciu právne napadla už pri jej odovzdávaní. „Mala po formálnej aj obsahovej stránke hlboké právne nedostatky,“ myslí si Danielis. 

Zástupcovia hazardu spochybňujú, že by petícia mohla obmedziť legálnosť podnikania v porovnaní s ostatnými segmentami herného trhu, ktorých by sa prohibícia netýkala. Asociácia však tvrdí, že pri spore o obsah petície nebudú rozlišovať, či ide o kópiu, alebo originál petičného hárku.

„Sme za postupný odborný dialóg o regulácii hratia a za samoreguláciu. Už roky prispievame na liečbu závislých,“ hovorí Danielis.

Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier pre TASR však včera spochybnila počet vyzbieraných podpisov. „To, čo sa stalo, si vysvetľujeme tak, že asi tých podpisov nebolo toľko, koľko bolo potrebných, a po roku veľkého kriku okolo hazardu a tejto petície bolo možno nepríjemné niektorým ľuďom povedať, že tých podpisov skutočne nevyzbierali dostatok, a je jednoduchšie uviesť, že zmizli.“

Peter Beňa z iniciatívy zasa hovorí, že tento prípad poukázal na to, že štát nevie zabezpečiť vybavenie petície. „Aj keby sme to vyzbierali druhýkrát – komu to dáme?“

Kópie zrejme budú stačiť

Právnik Pavel Nechala si nemyslí, že by kópie petičných hárkov nestačili na prijatie všeobecne záväzného nariadenia, ktoré by hazard v meste zakázalo. „Takýto výklad by bol tvrdý a vzal by ľuďom ich ústavné právo,“ hovorí Nechala.

Aj primátor Nesrovnal vyjadril presvedčenie, že zmiznutie originálnych hárkov zákaz hazardu nezastaví. „Existujú relevantné právne interpretácie, že takýto postup je možný, a my sa ho budeme držať.“

Bratislava ročne získa do rozpočtu z hazardu asi štyri a pol milióna eur. Viac ako tri milióny sú odvody za hracie automaty či kasína, zvyšok pochádza zo stávkových kancelárií a z iných hier.

foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tento rok sa očakáva, že do štátneho rozpočtu príde z hazardu 145 miliónov eur. Národná lotériová spoločnosť Tipos má tento rok na dividendách odviesť 5 miliónov eur.

Zákaz hazardu aj bez petície

Pred rokom 2012 mohli obce na svojom území zakázať automaty jednoduchým všeobecným záväzným nariadením, ktoré prijalo miestne zastupiteľstvo. Keď k tomu niektoré obce začali pristupovať, štát si do zákona zaniesol poistku.

Počas druhej vlády Robert Fica (Smer) na základe podnetu generálnej prokuratúry parlament na návrh poslancov Smeru schválil, že zastupiteľstvo bude môcť zakázať hazard až po petícii, pod ktorú sa podpíše 30 percent obyvateľov mesta.

Na túto zmenu upozorňuje aj iniciatíva Zastavme hazard. Zákon z roku 2012 napríklad zrušil zákaz fajčenia a pitia v herniach.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie