Denník N

Červený a modrý maurícius – vystaví ich neznámy majiteľ už o rok v Prahe

Modrého Maurícia vystavovali v roku 2010 aj počas Bratislavských zberateľských dní v Inchebe. foto - TASR
Modrého Maurícia vystavovali v roku 2010 aj počas Bratislavských zberateľských dní v Inchebe. foto – TASR

Slávne známky kúpil za milióny eur pred niekoľkými dňami neznámy investor z Česka.

Sto miliónov českých korún, teda viac ako tri a pol milióna eur, zaplatil český investor za dvojicu legendárnych známok – modrého a červeného maurícia.  Informáciu priniesli české médiá. Totožnosť kupujúceho nie je známa.

Aj keď prestíž známok z ostrova Maurícius je veľká a o ich existencii vedia aj laici, pre bohatých filatelistov či investorov nie sú najvzácnejším kusom. Nejde ani o najdrahšie či najvzácnejšie známky sveta.

„Najdrahšia známka sveta je britská guyana,“ približuje filatelista Peter Osuský (poslanec SaS), podľa ktorého práve pri tejto známke môžeme hovoriť o unikáte, keďže na svete je len jeden kus. Známka mala byť pôvodne zelená s vyobrazením plachetnice. Jediný originál, ktorý je poškodený, je na červenom podklade.

„Pred časom známku kúpila investičná skupina,“ hovorí Osuský. Za britskú guyanu zaplatili 9 a pol milióna dolárov.

„Ceny takýchto známok však nerastú astronomicky, z hľadiska investície nie je isté, že by pri prípadnom predaji niečo vyniesli,“ myslí si Osuský a skôr by pri ich ďalšom predaji očakával stratu predávajúceho.

„Počet zberateľov známok sa stále znižuje a už nie je toľko filatelistov, ktorí by známky kupovali a najmä ktorí by mali peniaze na také vzácne známky,“ priblížil Osuský.

Vystavia ich

Aj keď meno majiteľa modrej a červenej známky nie je známe, zberateľské kúsky nezostanú v súkromnej zbierke skryté pred celým svetom. Nový majiteľ ich vystaví na Svetovej výstave poštových známok Praga 2018.

„Áno, je to pravda, nie je to však prvýkrát, čo v Prahe niečo podobné vystavíme,“ hovorí Vít Váníček, predseda organizačného výboru medzinárodnej výstavy. Už v minulosti vystavovali unikátnu britskú guyanu či modrého maurícia.

Prvýkrát však vystavia dvojicu mauríciov. „Sme na to dostatočne pripravení a veľmi sa tešíme,“ radujú sa filatelisti v Prahe.

Plesové známky

Známky z malého ostrova Maurícius, ktorý leží na juhozápade Indického oceánu, vytlačili 21. septembra 1847 na žiadosť manželky vtedajšieho guvernéra. Modrý maurícius bol v hodnote dvoch penny, nominálna hodnota červeného bola jeden penny.

Prvé známky vydali Britské ostrovy v roku 1840, maurícius je druhá známka sveta. Guvernérova manželka sa chcela popýšiť, že nielen Británia má známky. Aj ona sa chcela prezentovať malým kúskom papiera, ktorý bude prilepený na obálke. Známky modrý a červený maurícius prvýkrát použila, keď pozývala hostí na ples.

Hodinár guvernérovej manželky na požiadanie známky vyryl, spravil však chybu. „Namiesto Post Paid, teda poštovné zaplatené, napísal Post Office – poštový úrad,“ vysvetľuje Osuský, čím sa stali známky jedinečnými.

S touto chybou je ich len desiatka, neskôr vytlačili nové, tie však také vzácne nie sú. Z obdobia prvej Československej republiky sa zachovali známky, ktorých počet je menší ako počet modrých mauríciov.

Ide najmä o známky z Rakúsko-Uhorska, ktoré po vzniku republiky na príkaz vlády poštový úrad pretlačil šikmým čiernym nápisom. Podľa Osuského však nie sú vzácne, zberateľov známok z celého sveta nezaujali.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie