Denník N

Piešťany chcú robiť zoznamovacie pikniky, hostí z arabských krajín nechcú stratiť

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

V kúpeľnom meste po incidente, pri ktorom napadli verbálne kúpeľných hostí z arabských krajín, musia vážne premýšľať, ako si udržať klientelu.

V Piešťanoch, ktoré sú na celom Slovensku známe ako kúpeľné mesto s vysokým počtom hostí z arabských krajín, je nervozita a mesto premýšľa, ako napätú situáciu upokojiť. Radnica, ktorá chce stavať imidž mesta na tom, že Piešťany sú tolerantné a multietnické mesto, preto plánuje robiť zoznamovacie pikniky medzi komunitami, ktoré by sa mali spoznať.

Reaguje tak aj na incident z uplynulého dňa, keď večer na terase podniku s kebabom na arabských turistov, medzi nimi aj na ženy a deti, slovne zaútočila skupina mužov.  Kričali, že idú „robiť poriadok s Arabmi“ a „všetko rozbijú“. O incidente ako prvá informovala televízia Joj.

Konflikt pri kebabe

Konflikt sa odohral na pešej zóne v podniku Istanbul Döner Kebab, jeho majiteľ je Turek Ilknur Perde a v Piešťanoch žije už tridsať rokov.

Majiteľ prevádzky na terasu vyšiel potom, čo odtiaľ počul krik. V predajni sa ukrývali ženy s deťmi, niektorí radšej odišli. Dvadsaťtriročný mladík z Piešťan, ktorý bol podľa svedkov podgurážený, sa nechcel upokojiť a neustále kričal. Perde zavolal políciu a nakoniec ho udrel do tváre. Mestskí policajti podľa televízie Joj mladého muža spacifikovali.

Majiteľovi podniku ešte v tú noc niekto porozbíjal okná a sklenené výplne na prevádzke.

„Konflikt bol medzi dvoma mužmi, obaja sú z Piešťan,“ potvrdila hovorkyňa mesta Piešťany Eva Bereczová. Podľa jej informácií polícia tento incident zatiaľ nevyšetruje ako rasovo motivovaný skutok.

V piešťanských parkoch si moslimovia robia v lete pikniky. foto - Peter Kováč
V piešťanských parkoch si moslimovia robia v lete pikniky. Foto N – Peter Kováč

Pre mesto s dlhoročnou kúpeľnou tradíciou sú takéto incidenty veľká nepríjemnosť, turisti sú pre biznis v tomto meste veľmi dôležití. „Sme multikultúrnym mestom nie len pre turizmus, veľa ľudí inej národnosti sa u nás usadilo,“ dodáva Bereczová.

Branci už hliadkovali

Nie je to prvýkrát, čo sa hovorí o Piešťanoch a problémoch s arabskými turistami. Začiatkom augusta v meste hliadkovali Slovenskí branci, organizácia známa vojenským výcvikom svojich mladých členov. Reagovali tak na bežný konflikt v bare, ktorý sa na konšpiračných weboch a na sociálnych sieťach premenil na napadnutie mladej Slovenky dvoma arabskými turistami.

Slovenskí branci po jednom dni akciu odvolali a sami na svojej webovej stránke napísali, že zistili, že sa incident neodohral tak, ako ho opisovali niektoré weby. Slovenku arabskí tínedžeri obliali vodou a nedošlo k žiadnemu ublíženiu na zdraví.

„Z Piešťan sa nemôže stať tréningové stredisko pre ľudí, ktorí chcú zakladať domobrany,“ myslí si predseda Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský, ktorý je z Piešťan.

Bicykle na pešej zóne. foto N - Peter Kováč
Bicykle na pešej zóne. Foto N – Peter Kováč

Slovenskí branci počas hliadkovania zistili len to, že arabské deti jazdili po pešej ulici na bicykloch. „Celé Slovensko začalo trápiť to, že sa tu arabské deti prevážajú na bicykloch. Mestskí policajti však pri hliadkach zistili, že väčšina ľudí boli Piešťanci a len mizivé percento takých, čo sa po pešej zóne prevážali na bicykloch, malo inú národnosť,“ hovorí Bereczová.

Spravia si piknik

„Mesto sa teraz nesmie tváriť, že sa nič nestalo, k celej veci treba dať jasné a odmietavé stanovisko,“ tvrdí Orlovský. Podľa neho musí samospráva nastaviť pravidlá, ktoré budú pre všetkých ľudí v Piešťanoch rovnaké, riadiť sa nimi budú musieť miestni aj návštevníci.

foto N - Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Bereczová hovorí, že je načase začať Piešťancov učiť, že pre nich turisti nepredstavujú žiadnu hrozbu. „Aj keby sme sa nemali vyhovárať na to, že sa bojíme, lebo ich nepoznáme. Žijú tu roky, vieme, že nám neublížia,“ tvrdí.

Samospráva chce preto zorganizovať spoločné podujatia. „Ešte to len riešime, ale uvažovali sme nad spoločným piknikom,“ približuje Bereczová, podľa ktorej obyvateľom mesta prekážalo aj to, keď turisti piknikovali v parku.

„Mali by sa robiť stretnutia prisťahovalcov s dôchodcami či žiakmi,“  myslí si Orlovský. Podľa neho stačí ľudí, ktorí sa nesprávajú podľa našich zvykov, slušne upozorniť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie