Denník N

Bugár chce za ministra Árpáda Érseka

Foto – Facebook Árpáda Érseka
Foto – Facebook Árpáda Érseka

Novým ministrom dopravy by sa mal stať doterajší štátny tajomník.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár navrhne republikovej rade strany, aby v sobotu za ministra dopravy odsúhlasila doterajšieho štátneho tajomníka Árpáda Érseka. Denníku N to potvrdili zdroje z prostredia strany.

„Musí to byť človek, ktorý ovláda to ministerstvo, ale rozhoduje o tom republiková rada. Ja už viem, koho by som navrhol,“ povedal Bugár vo štvrtok večer po rokovaní predsedníctva strany. Meno zatiaľ odmietol potvrdiť.

Árpád Érsek nebude na ministerstve nováčik, štátneho tajomníka robil aj Jánovi Figeľovi v Radičovej vláde, potom čo musel pre kauzu Hayekovci odísť Ivan Švejna. V dobrom na neho musia spomínať v RegioJete, v prospech ktorého loboval v čase vzniku jeho prvej linky Bratislava – Komárno. Mal veľký podiel na rozhodnutí, že štátne železnice do tejto trate po rokoch významne investovali, hoci sa na nich objavil súkromný prepravca.
arpad ersek1

Érsek patrí ku skupine podnikateľov zo Šamorína, čím môže na ministerstve dopravy otvoriť cestu pre vplyv podnikateľa Štefana Czucza, ktorý už schopnosť dohodnúť sa s ľuďmi okolo Smeru ukázal napríklad pri delení si vplyvu v štátnom Transpetrole.

Érsek je štátnym tajomníkom už v súčasnosti a aktívne lobuje najmä za dostavbu R7 a investície do R2 medzi Košicami a Zvolenom. V prospech stavby bratislavského obchvatu cez PPP, ktorý sa predĺžil o R7 až po Dunajskú Stredu, loboval už za Radičovej vlády.

V posledných celoštátnych voľbách kandidoval z 9. miesta na kandidátke Mosta-Híd a do parlamentu sa dostal len vďaka tomu, že Elemér Jakab po spočítaní preferenčných hlasov poklesol viac ako Érsek.

V regionálnej politike je veľmi aktívny, neúspešne kandidoval na post šamorínskeho primátora, ale v tejto tradičnej bašte SMK ako kandidát Mosta-Híd neuspel. V Šamoríne žije aj Béla Bugár.

Érseka partneri opisujú ako bezkonfliktného človeka, slušného vyjednávača, ktorý uprednostňuje dohodu pred súbojom. Je bývalý športovec, trénoval slovenskú reprezentáciu šermiarov.

Most-Híd vymení všetkých nominantov Siete v štátnej správe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie