Denník N

Vlastník Carrefouru vyplatí len tri percentá dlhov, veriteľský výbor odobril jeho plán

Predajňu v bratislavskom nákupnom centre Polus sa snažili oživiť ako prvú. Foto – N
Predajňu v bratislavskom nákupnom centre Polus sa snažili oživiť ako prvú. Foto – N

Za plán reštrukturalizácie hlasovali traja členovia veriteľského výboru, dvaja boli proti. Na odškodnenie majú ísť peniaze z Prima banky, nie zo Sberbank.

Približne štyri stovky veriteľov, ktorí dodávali tovar do predajní Carrefouru, neuvidia viac ako tri percentá z peňazí, ktoré im spoločnosť Retail Value Stores ako prevádzkovateľ obchodov dlhuje. Firma po niečo vyše týždni predložila prepracovaný návrh reštrukturalizačného plánu, no s vyšším odškodnením, než navrhla pôvodne, v ňom neráta.

Veriteľský výbor dnes upravený plán reštrukturalizácie posunul na ďalšie prerokovanie veriteľskej schôdzi. Na nej by sa mali veritelia zísť do 30 dní, pravdepodobne ju zvolajú už v polovici septembra.

Martin Manina z advokátskej kancelárie JUDr. Michal Krnáč, ktorá zastupuje vo veriteľskom výbore spoločnosť Kofola, pre Denník N potvrdil, že posunutie reštrukturalizačného plánu na ďalšie schvaľovanie prešlo len tesne. Z piatich členov veriteľského výboru zaň totiž hlasovali zástupcovia troch spoločností –  Kofola, Berto a Mäsokombinát Polička. Zástupcovia firiem Unilever a Pivovary Topvar boli proti.

„Každý veriteľ dúfal, že suma, ktorú vyplatia, bude vyššia,“ povedal Manina.

Nemá na viac

Kofola, ktorá je na čele veriteľského výboru, podľa neho žiadala odškodnenie aspoň vo výške 6 percent, aj keď by peniaze firma vyplatila postupne, nie do 30 dní. No dodal, že napokon s posunutím reštrukturalizačného plánu súhlasila, pretože vie, že si Retail Value Stores musí aj na trojpercentné odškodnenie požičať a nie je v takej kondícii, aby vyplatila veriteľom viac.

Podľa toho, čo veriteľskému výboru prezentoval Jozef Špirko, investor a člen Dozornej rady Retail Value Stores, totiž spoločnosť, v prípade povolenia reštrukturalizácie, nebude v strate až v roku 2018.

Veritelia môžu za povolenie reštrukturalizácie na schôdzi hlasovať aj preto, že mnohí z nich už opäť nadviazali spoluprácu s reťazcom. Podľa informácií, ktoré má Manina, tak už urobilo asi 130 veriteľov. Jedným z nich je aj Kofola, ktorej prevádzkovateľ predajní Carrefour ostal dlžný asi 170-tisíc eur.

Tí, ktorí do obchodov znovu dodávajú, zrejme nebudú hlasovať za konkurz, pretože by tak prišli o jeden z odbytových kanálov.

Požičia iná banka?

Na vyplatenie veriteľov, aj keď v minimálnej výške, si bude musieť požičať. Pôvodný návrh plánu reštrukturalizácie rátal s tým, že prevádzkovateľovi obchodov Carrefour požičia Sberbank. V prepracovanom návrhu sa však už podľa Maninu spomína Prima banka.

Ako Sberbank, tak aj Prima banka sú previazané s finančnou skupinou Penta. Špirko, ktorý teraz zachraňuje Retail Value Stores ako investor, bol bývalým partnerom skupiny Penta.

Nemala by sa však meniť výška úveru, ktorý si plánuje vlastník predajní Carrefour požičať. Mal by byť vo výške niečo vyše 430-tisíc eur.

Ak veritelia reštrukturalizačný plán v septembri schvália, peniaze by mali dostať do 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti uznesenia, ktorým súd potvrdí reštrukturalizáciu. Na účet by im mali prísť jednou splátkou.

Mali by urobiť audit

Prvý návrh reštrukturalizačného plánu dostal veriteľský výbor začiatkom augusta. Jeho členovia hneď po prečítaní naznačovali, že sa im v ňom zdajú niektoré veci nejasné a navrhnuté odškodnenie vo výške troch percent nízke.

Pred niečo vyše týždňom na svojom zasadnutí prvý návrh vrátili spoločnosti Retail Value Stores na prepracovanie.

Podľa Maninu im v piatok nejasné veci zástupcovia firmy vysvetlili. Súčasní akcionári Retail Value Stores tiež dali veriteľskému výboru prísľub, že vyčlenia 20-tisíc eur na urobenie auditu doterajších rozhodnutí vedenia spoločnosti, ktorá po sebe zanechala dlhy za 20 miliónov eur. Z nich pohľadávky za 17,5 milióna eur správca reštrukturalizácie uznal a mali by z nich po schválení reštrukturalizácie tri percentá vyplatiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie