Denník N

Zaplatíte viac za telku, vodu, kus lesa, aj za poistenie domu či bytu

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Štát pracuje na plánoch, ktoré jeho príjmy zvýšia o desiatky až stovky miliónov eur.

Autor je podpredsedom SaS

Vláda „Fico3“ sa rozhodla pokračovať v politike napĺňania príjmov štátneho rozpočtu zvyšovaním daní i poplatkov a zavádzaním nových spôsobov, ako občanom vytiahnuť viac peňazí z rodinných rozpočtov. Tu je prehľad toho, čo nás čaká v blízkom čase.

Zdanenie dividend

Sadzba dane pre právnické osoby sa znižuje z 22 na 21 percent. Zároveň sa však od roku 2018 zavádza zdanenie dividend a podielov členov pozemkových spoločenstiev vyplatených fyzickým osobám daňou so sadzbou 15 percent, a to bez ohľadu na zdaňovacie obdobie, za ktoré sú dividendy vykázané. Zdaňovať sa bude aj podiel na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnosti a dividendy z akcií obchodovateľných na burzách.

Súčasne sa rušia zdravotné odvody z dividend. U právnickej osoby sa dividendy zdania v prípade, ak plynú od daňovníka z nezmluvného štátu (daňové raje), a to sadzbou 35 percent.

Pre príjemcov dividend s príjmom nad 53-tisíc eur ročne vrátane iných príjmov to znamená zvýšenie ich daňovo-odvodového zaťaženia. Doteraz sa zdravotné odvody platili len do výšky maximálneho vymeriavacieho základu, čo je v roku 2017 suma 52 980 eur. Daň z dividend sa však bude platiť z neobmedzeného základu. Napríklad pri príjme z dividend 100-tisíc ročne to znamená zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia prinajmenej o 7 053 eur ročne (výpočet = 15 % zo 100 000 – 52 980).

Pre príjemcov dividend za zdaňovacie obdobie 2004 až 2010 vrátane, vyplatených v roku 2018, to znamená – retroaktívne – čisté zvýšenie ich daňového zaťaženia o 15 percent z vyplateného príjmu, pretože doteraz sa z dividend vykázaných za účtovné obdobie 2004 až 2010 daň ani zdravotné odvody vôbec neplatili.

Pre príjemcov podielu na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnosti a pre príjemcov dividend z akcií obchodovateľných na burzách to znamená čisté zvýšenie ich daňového zaťaženia o 15 percent z vyplateného príjmu, pretože doteraz zo svojho príjmu daň ani zdravotné odvody vôbec neplatili.

Ak ste si po prečítaní týchto riadkov povedali „dobre im tak, kapitalistom“, spozornite, ak v rodine vlastníte kus poľnohospodárskej pôdy alebo lesa. Členovia pozemkových spoločenstiev – urbariátov (spoločenstvá vlastníkov pôdy, lesa…) – budú musieť takisto platiť daň z výnosov, ktoré im vyplatia pozemkové spoločenstvá. Aj pre nich to znamená čisté zvýšenie ich daňového zaťaženia o 15 percent z vyplateného príjmu, pretože doteraz zo svojho príjmu daň ani zdravotné odvody vôbec neplatili.

*

Pripomeniem, že daňové licencie sa zatiaľ nerušia. Nezavádzajú sa žiadne zmeny v prospech podnikateľov v odpisovej politike a pod. Paušálne výdavky živnostníkov sa nemenia. Nezvyšujú sa odpočítateľné časti základu dane ani daňové bonusy na deti – ich výška je už štvrtý rok rovnaká.

Čo získa štát: V roku 2017 štát stratí 136 miliónov eur. Od roku 2018 získa 62 miliónov eur.

Zaujímavé je, že zrušením zdravotných odvodov z dividend štát stratí 19 miliónov eur ročne, ale zavedením dane z dividend získa až 226-240 miliónov ročne. Zavedenie dane z dividend tak bude znamenať viac ako desaťnásobný zisk pre štát na úkor podnikateľov v porovnaní so zdravotnými odvodmi. Na záver je dobré pripomenúť, že zdanenie dividend sa nebude týkať zahraničných investorov, ale len slovenských majiteľov obchodných spoločností a družstiev, respektíve členov pozemkových spoločenstiev.

Spotrebná daň z tabakových výrobkov

Zvyšuje sa spotrebná daň pri tabaku, cigarách a cigaretách.

Čo získa štát: 29 miliónov eur v roku 2017, 32 miliónov v roku 2018 a 68 miliónov v roku 2019.

Poplatky za evidenciu vozidiel

Poplatky za evidenciu vozidla sa zásadným spôsobom menia. Poplatok sa bude skladať z časti závislej (tak ako doteraz) od výkonu motora a z časti závislej od veku vozidla.

Pri prvej evidencii vozidla na Slovensku sa tak zníži poplatok pri vozidlách s výkonom motora do 176 kW. Pri vozidlách s výkonom motora nad 176 kW sa poplatok pri prvej evidencii zvýši.

Dôležité však je, že pokiaľ sa doteraz pri zmene držiteľa vozidla platil znesiteľný poplatok 33 eur, tak po novom sa bude aj v takomto prípade platiť poplatok odvodený od výkonu motora a veku vozidla. Pri kúpe relatívne mladšieho a výkonnejšieho vozidla „z druhej ruky“ to bude znamenať výrazné zvýšenie poplatku.

Napríklad pri kúpe ojazdenej Octavie 2.0 TDI s motorom 110 kW, starej necelé tri roky, nový majiteľ zaplatí namiesto 33 eur sumu 145 eur.

Čo získa štát: ministerstvo financií tvrdí, že nič…

Koncesionárske poplatky

Uvidíme, ako to nakoniec dopadne vo „vojne“ o koncesionárske poplatky medzi Smerom a SNS. Podľa návrhu ministra Maďariča sa majú koncesionárske poplatky zvyšovať. U občanov ide o zvýšenie zo 4,64 eura mesačne na sedem eur mesačne, dôchodcom sa poplatky zvýšia z 2,32 eura mesačne na 3,50 eura mesačne. V prípade zamestnávateľov ide o zvýšenie približne o 50 percent.

Čo získa štát, respektíve RTVS: oproti súčasnosti o 37 miliónov eur ročne viac.

Osobitný odvod vybraných finančných inštitúcií

Hoci sa pôvodne mal osobitný odvod bánk od roku 2017 rušiť, ponecháva sa aj na ďalšie roky. Netreba pochybovať o tom, že tento odvod si banky kompenzujú na vyšších poplatkoch od užívateľov ich služieb.

Čo získa štát: 50 miliónov eur ročne.

Osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach

Ide o odvod, ktorý platia spoločnosti podnikajúce napríklad v energetike, poisťovníctve alebo v telekomunikáciách (mobilní operátori). Tento odvod mal pôvodne skončiť v decembri 2016. Namiesto toho bude pokračovať aj v ďalších rokoch a výška odvodu sa oproti súčasnosti zdvojnásobí. Rovnako ako pri bankovom odvode to zaplatia klienti týchto spoločností.

Čo získa štát: oproti súčasnosti o 77 miliónov eur ročne viac. Ak to berieme tak, že odvod sa mal zrušiť, tak štát získa 154 miliónov ročne.

Odvod z poisťovníctva

Odvod z vybraného poistného vo výške osem percent, ktorý sa doteraz vzťahoval len na prijaté poistné z povinného zmluvného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, sa rozšíri na všetky druhy neživotného poistenia, teda napríklad aj na havarijné poistenie vozidiel. Občania, ktorí si poisťujú svoj majetok, domy, byty a podobne, musia počítať so zdražením týchto služieb.

Čo získa štát: 55 miliónov eur ročne.

Odvody z prevádzkovania hazardných hier

Zvyšujú sa niektoré druhy odvodov z prevádzkovania hazardných hier.

Čo získa štát: 21 miliónov eur ročne.

Poplatok za vodomer

Na záver bonbónik z dielne Jozefa Holjenčíka, predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (URSO). Jeho vyhláškou sa od roku 2017 zavádza nový poplatok za vodomer. Podľa odhadu URSO tak domácnosti zaplatia navyše v priemere 18 eur ročne. Poplatok za vodomer však zaťaží najmä domácnosti s malým odberom vody. Preto sa očakáva, že napríklad domácnosti dôchodcov zaplatia za vodu ešte viac.

Záverečný účet pre občanov

Ak to všetko spočítame, v roku 2017 získa štát navyše 83 miliónov eur oproti roku 2016. Ak započítame bankový odvod a odvod v regulovaných odvetviach, bude to vyše 200 miliónov eur. V roku 2017 sa ešte neprejaví zavedenie zdanenia dividend.

Od roku 2018 sa začnú zdaňovať dividendy. A tak v roku 2018 získa štát navyše vyše 400 miliónov a v roku 2019 to bude 500 miliónov eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie