Denník N

Vláda má 81 poslancov, Sieť sa chce zlúčiť s jednou z vládnych strán

Foto N – Monika Tódová
Foto N – Monika Tódová

Minister dopravy Roman Brecely ponúkol svoju demisiu, Sieť sa chce integrovať do vládnej strany, žiadna zo strán to však nepotvrdila. Lídri koalície po rokovaní o novom rozložení síl vo vláde odišli bočnými vchodmi.

„Predsedovia koaličných strán konštatujú, že 81 poslancov vládnej koalície podporuje programové vyhlásenie vlády,“ prečítal po skončení koaličnej rady premiér Robert Fico. Nové rozloženie politických síl podľa neho povedie k novej a efektívnejšej štruktúre vládnej koalície.

Minister dopravy a predseda Siete Roman Brecely na poslednom stretnutí štvorkoalície ponúkol svoju demisiu. Fico povedal, že predsedovia strán „berú s plnou vážnosťou na vedomie záujem predsedu politickej strany Sieť nájsť zmysluplné využitie potenciálu strany Sieť v štruktúre niektorej z vládnych strán formou integrácie“.

Vyhlásenie po koaličnej rade

Brecely po rokovaní koaličnej rady ušiel bočným vchodom a novinárom neodpovedal na žiadne otázky. Nie je tak zrejmé, s ktorou vládnou stranou sa chce Sieť zlúčiť. Viacerých politikov toto vyhlásenie prekvapilo.

Neskôr pre Denník N povedal, že najlepšie využitie potenciálu Siete je v plnej integrácii s jedným z koaličných partnerov.

„Sieť sa stavia zodpovedne k zachovaniu vládnej koalície, ktorú aj za súčasných okolností považuje za jediné možné riešenie pre Slovensko,“ hovorí Brecely v oficiálnom stanovisku.

„Preto sa snažím o čo najlepšie využitie potenciálu svojich dva roky budovaných odborných i regionálnych štruktúr. V situácii, keď ju z doteraz jasne nevysvetliteľných dôvodov opustili piati poslanci, vidím najvyššie využitie tohto potenciálu v plnej integrácii s jedným z koaličných partnerov,“ dodal Brecely.

„Vzhľadom k tomu, že stále prebiehajú rokovania o konečnej podobe tejto integrácie, budeme o ich výsledkoch informovať až vo chvíli finálnej dohody,“ povedal predseda strany.

Na otázky neodpovedali ani Bugár a predseda SNS Andrej Danko. Niektorí predstavitelia Siete hovoria o integrácii so SNS, iní o Moste-Híd. V Moste sa už vraj o tom hovorilo aj na rokovaní orgánov strany, ale predstavitelia strany to odmietli.

Danko odkázal, že sa k téme možnej integrácie Siete do SNS dnes nebude vyjadrovať, Most-Híd poslal stanovisko, že „informáciu o snahe predsedu Siete strana Most-Híd spolu s ostatnými koaličnými partnermi zobrala na vedomie“.

„Zatiaľ sú pre mňa tieto informácie čerstvé, preto je ťažko reagovať. Zo všetkých strán vládnej koalície sú mi najbližšie hodnoty, na ktorých bola postavená strana Sieť. Jej voličom chcem ostať verná tak dlho, ako sa len bude dať,“ povedala poslankyňa Siete Alena Bašistová.

Bývalý podpredseda Siete a teraz člen klubu Most-Híd Andrej Hrnčiar povedal, že integrácia politickej strany nie je jednoduchá záležitosť. „Vždy na to treba minimálne dva subjekty a v tejto chvíli si nedovolím tvrdiť, s kým začnú predstavitelia Siete rokovať. Nakoniec by o tom museli rozhodnúť snemy oboch strán.“

Keď Sieť krátko po voľbách stratila nárok na poslanecký klub, hrnčiarovci v strane navrhovali, aby vstúpili do klubu Mosta-Híd. „Predsedníctvo to odmietlo s tým, že by sme stratili vlastnú integritu,“ povedal Hrnčiar.

„To, že sa Sieť o niečo bude snažiť, je možné, ale neviem si predstaviť, že by Radoslav Procházka vstúpil do nejakého klubu,“ povedal Hrnčiar.

Prekvapivé by preňho bolo aj zlúčenie so Smerom alebo SNS, „ale nič nie je nereálne“.

Novým ministrom dopravy by sa mal stať nominant Mosta-Híd Arpád Érsek, čo by mala v sobotu schváliť republiková rada strany.

Namiesto štyroch strán budú v koalícii len tri – po tom čo piati poslanci Siete vstúpili do poslaneckého klubu Mosta-Híd. Lídri koalície v piatok nevysvetlili, či budú prepisovať koaličnú zmluvu.

Prezident Andrej Kiska zatiaľ nedostal návrh na odvolanie ministra Brecelyho. „Hneď ako taký návrh príde, bude sa ním prezident zaoberať,“ povedal jeho hovorca Roman Krpelan.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie