Denník N

Slovensko má prvú atletickú medailu – fantastický Tóth je olympijským víťazom

Matej Tóth vyhral zlato. Foto – TASR
Matej Tóth vyhral zlato. Foto – TASR

Slovensko má v Riu tretiu olympijskú medailu. Matej Tóth podal v chodeckej päťdesiatke úžasný výkon a s vypätím všetkých síl sa mu v závere podarilo predstihnúť Austrálčana Tallenta.

Matej Tóth vybojoval v chodeckom maratóne prvú slovenskú olympijskú medailu z atletických súťaží. Po heroickom predstavení získal v Riu zlato – po premyslenom výkone našiel v závere dostatok síl na to, aby stiahol tridsaťsekundový náskok Jareda Tallenta.

Dramatické preteky

Náročná olympijská päťdesiatka priniesla mnoho zvratov. Na začiatku sa do samostatného úniku pustil svetový rekordér Yohann Diniz z Francúzska. V skupine prenasledovateľov bol Matej Tóth od úvodu veľmi aktívny, no náskok narástol až takmer na dve minúty.

Približne na tridsiatom kilometri sa však ukázalo, že Diniz tempo prepálil – v bolestiach sa musel zastaviť. Počkal si na Kanaďana Dunfeeho a ešte skúsil zabojovať. Kanadský chodec sa na čele osamostatnil a v záverečnej hodine sa okruh medailových ašpirantov začal zužovať. Diniz po necelých troch hodinách v obrovskom teple spadol na trať a na hranici kolapsu definitívne vypadol z boja o medaily.

Kanaďan bol skupinou favoritov dostihnutý na štyridsiatom kilometri, čo na útok okamžite využil skúsený Austrálčan Jared Tallent, ktorý si vytvoril vyše dvadsaťsekundový náskok. Slovenský reprezentant ho stíhal spolu s Japoncom Araiom a fantastickým záverom sa začal na Tallenta doťahovať.

V záverečných kolách už Slovák na trati veľmi trpel, no podarilo sa mu odpútať od Japonca a s vypätím veľkých síl sa dostal k Tallentovi. Austrálčanovi začali v poslednom okruhu dochádzať sily a Tóth si vybudoval rozhodujúci náskok.

Do cieľa prišiel napokon s veľkým odstupom na prvom mieste a napodobnil zlatý úspech Jozefa Pribilinca zo Soulu 1988.

Čím starší, tým lepší

Matej Tóth pochádza z Nitry a odmalička ho to ťahalo k vytrvalostným športom. Chôdzi sa začal venovať ako desaťročný a netrvalo dlho, kým sa dostavili prvé úspešné výsledky – na európskom šampionáte juniorov v roku 2001 sa umiestnil na šiestom mieste.

Od roku 2003 je členom banskobystrickej Dukly a premiéru pod piatimi kruhmi zažil o rok neskôr v Aténach. V začiatkoch kariéry sa venoval prevažne kratšej chodeckej trati – dvadsiatke, na ktorej prvýkrát výrazne zažiaril šiestym miestom na ME 2006 v Göteborgu.

Tóth sa výkonnostne naďalej zlepšoval a prelomom bol rok 2009. Na svetovom šampionáte v Berlíne sa mu podaril unikátny kúsok – do desiateho miesta sa dostal tak na dvadsiatke, ako aj na päťdesiatke. V roku 2010 sa mu podarilo senzačne triumfovať na pretekoch Svetového pohára v mexickej Chihuahue.

Od prvého veľkého víťazstva sa definitívne začal špecializovať na chodecký maratón a pred štyrmi rokmi v Londýne skončil ôsmy. Po diskvalifikácii trojice dopujúcich ruských chodcov sa však dodatočne posunul na piate miesto. Tú istú priečku obsadil aj na MS 2013 a potom už prišli prvé medailové úspechy – striebro z ME 2014 a najmä suverénny triumf na vlaňajších MS v Pekingu. Za zmienku tiež stojí, že na mítingu v Dudinciach zašiel tretí najlepší chodecký čas histórie.

Matej Tóth je jedným z mála slovenských športovcov, ktorí vekom zrejú a výkonnostne rastú. V Kristových rokoch sa mu pod sochou Krista podarilo korunovať úspešnú kariéru olympijským zlatom.

Skromný perfekcionista

33-ročný chodec podriadil úspechu všetko a počas kariéry sa snažil vylepšiť každý možný detail. Po piatom mieste na hrách v Londýne prešiel zmenou v stravovaní a predtým nevyhnutné sacharidy obmedzil na minimum. Nízkosacharidová diéta mu otvorila nové hranice výkonnosti, čo sa okamžite prejavilo na výsledkoch.

Počas prípravy na olympiádu v Riu zase prespával v hypoxickom stane, ktorý imituje vysokohorské prostredie. Zriedený vzduch podporuje tvorbu červených krviniek, čo prispieva k vyššej vytrvalosti.

Už po zlatom úspechu z Pekingu mal dokonale vypracovaný tréningový plán, ktorého cieľom bolo uspieť v Riu. Sezóna 2016 sa však pre Mateja Tótha nezačala ideálne. Počas jari vinou zranenej šľachy neabsolvoval žiadne preteky a jediný ostrý štart absolvoval na netradičnej trojkilometrovej trati v Šamoríne.

Šľacha sa však umúdrila v pravý čas a záverečnú fázu prípravy tak mohol Tóth absolvovať v plnej záťaži. Počas jedného týždňa si dokázal vytvoriť osobné maximum v počte nachodených kilometrov a do dejiska olympiády odcestoval v ideálnej kondícii. Výsledok pretekov, pre ktoré podstúpil množstvo odriekania a vylepšil toľko detailov, hovorí jasnou rečou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matej Tóth

OH Rio 2016

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie