Denník N

Po 40 rokoch otvorili pre turistov roklinu Kyseľ

Foto - tasr
Foto – tasr

Tiesňavu môžete prejsť len s ferratovou súpravou, pre bežných turistov je otvorený chodník nad Obrovským vodopádom.

V roku 1976 zničil obrovský požiar v Slovenskom raji v rokline Kyseľ viac než 30 hektárov lesa. Pre turistov ju na 40 rokov zatvorili a nechali na prírode, aby sa mohla postupne obnoviť. Ako sa jej to podarilo, si môžete od piatka pozrieť po zrekonštruovanej náhradnej trase. Možné to je však len s ferratovou súpravou.

Náučný chodník bude prevádzkovať Správa Národného parku Slovenský raj. Z dôvodu ochrany prírody bude možné ferratu využívať len v období od 15. júna do 31. októbra. Návštevník musí mať potrebné vybavenie, takzvanú ferratovú súpravu, aby zvládol pohyb po zapustených železných stúpačkách v skalách a s istiacim fixným lanom.

Ferrata je 1500 metrov dlhá, nachádza sa tam 420 stúpačiek a 380 metrov lana. Kompletná rekonštrukcia rokliny Kyseľ si vyžiada 65-tisíc eur.

 

Foto - tasr
Foto – tasr

Doteraz bola časť Kyseľa sprístupnená náhradnou trasou, ktorá vedie od mostíka nad Obrovským vodopádom po rázcestie na Malom a Veľkom Kyseli. Táto trasa je tiež obnovená a prístupná je celoročne bez potreby ferratovej súpravy.

S otvorením ferraty však nesúhlasí Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny Slovenský raj pre ohrozenie viacerých druhov nielen vzácnych živočíchov.

„Nesprístupnená časť rezervácie je vyhľadávaným miestom pre zimný spánok medveďa hnedého a na skalné bralá sa vrátil hniezdiť ešte prednedávnom na území Slovenska vyhubený sokol sťahovavý,“ vysvetlil jeho predseda Bedřich Hájek. Doplnil, že otvorenie ferraty bude sprevádzané hlukom, ktorý bude zvieratá vyrušovať.

Vstupné do Kyseľa bez sprievodcu je 5 eur, ferratovú súpravu vám požičajú na deň takisto za 5 eur.

Zaplatiť si môžete aj sprievodcu – buď profesionálneho pracovníka národného parku, alebo iného pracovníka s odborným výkladom. Vtedy sa začína na Čingove alebo na Kláštorisku. Cena za sprevádzanie je 50 eur za skupinu do päť osôb, každá ďalšia osoba vyjde na 10 eur. Maximálny počet ľudí v skupine je desať.

 

Foto - tasr
Foto – tasr

 

Verejnos bude môc od piatka 19. augusta 2016 v Národnom parku Slovenský raj opä navštívi roklinu Kyse¾, ktorá bola pre turistov zatvorená pred 40 rokmi po ve¾kom požiari. Slávnostné otvorenie ferraty Kyse¾ a zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutoènilo vo štvrtok 18. augusta 2016. Na snímke ferratisti prekonávajú potok bez chodníka. FOTO TASR – Milan Kapusta
Foto – tasr

 

Foto - tasr
Foto – tasr

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie