Denník N

Slovensko má štvrtú medailu – štvorkajak dopádloval za striebrom

Foto - tasr
Foto – tasr

Slovenský štvorkajak vybojoval v pretekoch na tisíc metrov strieborné medaily. V krásnom súboji o druhé miesto Slováci tesne predstihli Česko. Z víťazstva sa tešili suverénni Nemci.

Slovensko sa v predposledný deň olympijských súťaží dočkalo štvrtej medaily. K dvom zlatým a jednej striebornej pribudlo ďalšie striebro, o ktoré sa postaralo kvarteto rýchlostných kanoistov Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka.

Striebro bolo maximom

V piatkovej rozjazde skončili Slováci druhí za suverénnymi Nemcami a postup do finále si museli vybojovať v jednej z dvoch semifinálových jázd. V semifinále už slovenské kvarteto triumfovalo a s prehľadom si postrážilo postup.

Už úvodný deň naznačil, že o medaily by mala bojovať štvorica lodí – Nemecko, Česko, Slovensko a Austrália. Slovákom sa podľa semifinálových časov ušla vo finále šiesta dráha po boku favorizovaných Nemcov.

Vo finále nemecká posádka ukázala, že je pripravená suverénne najlepšie, a zlato bolo pre ich súperov nedostižnou métou. Slováci sa však od začiatku držali na medailových pozíciách a v závere odrazili nápor českej štvorice. V dramatickom súboji sa napokon tešili zo striebra, čo bolo v momentálnom rozložení síl ich maximom.

Štvorkajak nemusel vôbec štartovať

Slovenský štvorkajak patrí od olympiády v Sydney medzi to najlepšie, čo môže slovenský šport ponúknuť. Pred šestnástimi rokmi sa v Austrálii nečakane vyšvihol na štvrtú priečku a odvtedy pravidelne vozil medaily z vrcholných svetových podujatí.

V priebehu posledných rokov prešla najúspešnejšia slovenská loď zásadnými zmenami. Pred londýnskou olympiádou ju nečakane opustili bratia Riszdorferovci a nasadli do nej Peter Gelle s Martinom Jankovcom. V tejto zostave však ďaleko zaostávala za predošlými výkonmi – najmä šieste miesto z olympiády bolo sklamaním.

O rok neskôr sa štvorkajak definitívne rozpadol a vyzeralo to tak, že Slovensko v Riu v tejto disciplíne nebude vôbec štartovať, prípadne nebude ašpirovať na cenný kov. Len pár mesiacov pred MS 2015 v Miláne však skúsená dvojica Erik Vlček – Juraj Tarr spojila sily s mladíkmi Linkom a Myšákom a Slováci sa opätovne zaradili medzi svetovú špičku.

Po senzačnom triumfe na MS pridalo kvarteto zlato aj na júlovom európskom šampionáte v Moskve. Olympijská medaila je vyvrcholením krátkej, no úspešnej spolupráce nového slovenského štvorkajaka.

Generačne pestrá zostava

Súčasný štvorkajak predstavuje vyváženú kombináciu skúseností a mladého talentu. Najstarším členom lode je 37-ročný Juraj Tarr. Skúsený kanoista je rozhodne aj najväčším bojovníkom – vo veku 17 rokov skolaboval na juniorských majstrovstvách Európy a následne mu bola diagnostikovaná rakovina štítnej žľazy. Po troch rokoch liečby sa úspešne vrátil k športu a štartoval už na olympiáde v Sydney.

Tarrov dlhoročný kolega Erik Vlček je zase najúspešnejším slovenským rýchlostným kanoistom vôbec. V medailovej zbierke má i bronz z Atén, striebro z Pekingu a celkovo desať titulov majstra sveta. Dvojica Vlček – Tarr slávila viaceré úspechy aj v kategórii K2.

Obrovským impulzom pre oboch veteránov bol začiatok spolupráce s dvojicou juniorských majstrov Európy z dvojkajaka Myšák – Linka. Mladíci perfektne zapadli aj do štvorkajaka a po zlatých úspechoch z oboch šampionátov sa Slováci oprávnene zaradili medzi medailových favoritov, čo napokon v Riu potvrdili.

Keby pritlačili, mohlo byť aj zlato, žartoval Tarr

Erik Vlček, najskúsenejší člen posádky, mal z cenného kovu veľkú radosť: „Olympijská medaila z Ria chutí fantasticky, je krajšia ako hociktorá iná. Bol to pre nás extrémne ťažký rok fyzicky aj psychicky. Verili sme si, potom sme si zasa veriť prestali. V K2 sme toho veľa nenatrénovali a nečakali sme od seba veľa. V K4 sme však vedeli, že z toho môže byť medaila. Rodila sa ťažko, strašne to bolelo, ale stálo to za to,“ povedal Vlček pre RTVS tesne po pretekoch.

Najstarší zo štvorice Juraj Tarr reagoval na zisk medaily s humorom: „Keby pritlačili, mohlo byť aj zlato. Neboli sa rozjazdiť, tu sa pozerali na preteky,“ žaloval Tarr na svojich mladších kolegov.

37-ročný kajakár sa stal najstarším slovenským olympijským medailistom, no chystať sa nekončí: „Povedal som, že ak získame v Riu medailu, rád by som to potiahol do Tokia. Dúfam, že mi bude slúžiť zdravie.“

výsledky A-finále K4 na 1000 m:  
1. Marcus Gross, Max Hoff, Tom Liebscher, Max Rendschmidt (Nem.) 3:02,140, 2. Denis MYŠÁK, Erik VLČEK, Juraj TARR, Tibor LINKA (SR) +2,900, 3. Josef Dostál, Daniel Havel, Jan Štěrba, Lukáš Trefil (ČR) +3,030, 4. Austrália +4,590, 5. Španielsko +4,630, 6. Portugalsko +5,340, 7. Francúzsko +5,350; 8. Srbsko +8,100

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie