Denník N

Marley pod paľbou a Oskar v pokušení

Jamajka a Dominikánska republika sú bližšie, ako sa nám zdá.

Celý rok pracujem s nemčinou, preto som počas dovolenky čítal v angličtine. Nadchli ma dva romány, ktoré sa odohrávajú ďaleko od nás – jeden na Jamajke, druhý medzi Dominikánskou republikou a USA –, no predsa majú prekvapivo blízko k nám. Marlon James spracoval na veľkej epickej ploche knihy s paradoxným názvom Krátke rozprávanie o siedmich vraždách príbeh z roku 1976, keď sa CIA pokúsila zabiť legendu reggae Boba Marleyho.

Polyfónny román skladá rozsiahlu a strhujúcu mozaiku z početných hlasov ľudí, ktorí sa pohybovali v blízkosti kultového speváka. Neuveriteľné, ako intenzívne sa studená vojna odohrávala aj na tomto zdanlivo idylickom ostrove v Karibiku, a aké katastrofálne následky to má doteraz.

Násilné importovanie demokracie aj komunizmu zanechalo krajinu zmietanú občianskou a drogovou vojnou, zničenú násilím a prehnitú korupciou. Autor-gej ju označil za najhomofóbnejšiu na svete a ušiel do exilu, presvedčený, že ho skôr či neskôr zabijú, ako sa to stalo mnohým s rovnakou sexuálnou orientáciou. Autor jednotlivým postavám majstrovsky vytvoril jazyk charakteristický pre ich prostredie, pričom siaha aj po slangu gangsterských či hudobných subkultúr.

Junot Díaz sa s Krátkym, podivuhodným životom Oskara Waa (vyšlo aj česky) právom zaradil do kánonu súčasnej anglicky písanej literatúry. Formálne dokonale zvládnutý román ponúka silný príbeh jednotlivcov, a zároveň strhujúco prerozpráva novodobé dejiny republiky na východnej časti ostrova Hispaniola, východne od – ako inak – nenávideného suseda Haiti. Rafael Trujillo vynikal aj v bohatej galérii úchylných a krutých latinskoamerických diktátorov.

Ťažko skúšanú krajinu dvakrát okupovali USA, ktoré sa aj tam bili o vplyv so ZSSR. Absolútne neľudský režim vydržal nečakane veľa desaťročí a krajina sa z neho nespamätala dodnes. Nezabudnuteľný hrdina s extrémnou nadváhou Oskar, fanatický milovník sci-fi, fantasy a hororu, sleduje jediný, no neľahký cieľ – zbaviť sa panictva, ktoré sa v sexistickej, mačoidnej spoločnosti považuje za najväčšie poníženie. Už dlho som sa na individuálnej aj kolektívnej tragédii tak dobre nenasmial.

Priehrštie cien pre obe knihy dokazuje, že aj malé literatúry môžu byť v globálnom jazyku svetové. Písanie sa opäť raz osvedčilo pri vyrovnávaní sa s temnou minulosťou, rozvrátenou identitou aj vlastnými démonmi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie