Denník N

Šufliarsky sa bráni ako Harabin, od .týždňa chce vysoké odškodné

Peter Šufliarsky. Foto - Tasr
Peter Šufliarsky. Foto – Tasr

Trestný námestník Generálnej prokuratúry chce od časopisu .týždeň 16 600 eur. Na súd zavolal svedčiť svoju mamu aj svokru. Jednu z nich článok o Karolovi Mellovi rozplakal podobne ako články o Harabinovi jeho svokru.

„Po prečítaní článku som sa cítila veľmi deprimovaná, som žasla. Niektorí ľudia ku mne už neboli takí srdeční, ale strohí a odmeraní.“ V januári to na súde vypovedala svokra Petra Šufliarskeho Ružena Výbošťoková. Opisovala traumy, ktoré rodine námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek spôsobili dva články v časopise .týždeň: Zbabelec ŠufliarskyŠufliarskeho K. O.

Jeden z najmocnejších prokurátorov v krajine, ktorý dohliada na všetky trestné konania, chce od časopisu 16 600 eur za poškodenie dobrého mena. Nahnevali ho články, ktoré spochybňujú, či v kauzách mafiánskeho bossa Karola Mella prokuratúra postupovala tak, aby Mella chytila, a nie tak, aby sa mu podarilo ujsť na Belize, kde dodnes v pokoji žije. Belize ho totiž odmietlo vydať.

Z Belize sa Mello ozval práve v nedeľu. Pre agentúru TASR spochybňoval kľúčového svedka vo svojom prípade.

Aj otec zapochyboval

„Celá situácia sa nepriaznivo odrazila v našej rodine, zo strany rodiny boli kladené nepríjemné otázky, či syn nepochybil, synovi to nepridalo na cti a taktiež k pokoju na zodpovednej robote, ktorú vykonáva. Aj muž sa trošku zmenil voči synovi, zostal taký, ako keby zapochyboval, ale potom, najmä už v tej kauze Mello, potom si to vyjasnili, ale tie vzťahy zostali neuvoľnené, také strohejšie,“ opisovala aj Šufliarskeho matka Ida.

Podobne dokazoval ujmu na súdoch aj bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin, korý sa súdil s viacerými médiami.

Keď matky plačú

„Volala jej mama, ktorá plakala a pýtala sa, čo to jej muž spravil, že odsúdil nevinného kňaza,“ uviedol súd v rozsudku pri spore Harabina kvôli článku v SME z februára 2005. Mama plakala do telefónu Harabinovej žene.

„Moja matka mne plakala do telefónu a otec, ktorý je dosť skúpy na slovo, sa ma pýtal, že čo to ten Peťo robí,“ svedčila proti .týždňu podobne aj Šufliarskeho žena Helga, ktorá je prokurátorkou na Krajskej prokuratúre v Bratislave.

Šufliarsky opísal aj to, ako ho články, kde .týždeň opisoval, ako prokuratúru kritizovali za postup v kauze Mello vtedajší predstavitelia ministerstva vnútra a polície, diskreditovali na pracovisku.

„Na Generálnej prokuratúre si niektorí kolegovia začali robiť zo mňa srandu, označovať ma za kriváka. Dávali mi otázky, či som stále v kontakte s Karolom Mellom, či nechcem za ním vycestovať na Belize, ukazovali rukou, či netelefonujem, mysleli tým Mellovi, uškŕňali sa,“ vypovedal Šufliarsky.

Následky pociťoval aj v manželstve. „Články závažným spôsobom narušili naše rodinné spolužitie, vniesli nervozitu, hádky, neustále vysvetľovanie, kde je pravda, obaja to pociťujeme ako psychicky vyčerpávajúce, takmer to vyústilo z mojej strany k zmene povolania a k odchodu z rezortu prokuratúry,“ vypovedal Šufliarsky ešte v roku 2012. O rok nato sa stal námestníkom Jaromíra Čižnára a v kariére postúpil.

Tvrdil tiež, že mu kvôli článkom Mellov spis odobrali, no bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na súde povedal, že to s článkami nemalo nič spoločné.

Manželka opísala aj to, ako ich to diskvalifikovalo v očiach suseda. „Máme bezprostredného suseda, ktorý pracoval na MZV vo vysokej funkcii. V čase, keď bol vyslaný do Dánska, nám zveril kľúče od domu, starali sme sa im o dom a kvety. Po vyjdení článkov sa manželia začali strániť, neboli sme si ako rodiny ani posedieť ako dovtedy, taktiež naši synovia sa prestali stýkať. Kontakty boli absolútne prerušené.“

Svedčila aj redaktorka Pravdy

O ujme v práci svedčili Šufliarskeho podriadení na prokuratúre, zastala sa ho aj redaktorka Pravdy Vanda Vavrová, ktorá o kauze Mello tiež písala a ktorá sa so Šufliarskym bavila neformálne aj o lyžovačke, čo zaznamenala zápisnica z pojednávania. „Tak ako to napísal týždenník „natvrdo“, tak to by mne v redakcii denníka Pravda nikdy neprešlo,“ vypovedala Vavrová.

„Keď v správe niekoho kritizujete, musí to byť vyvážené, k tomu, čo tvrdíte, musíte mať aj fakty.“ Vavrová ďalej svedčila, že článok bol pre ňu „silná káva, lebo nakydať na niekoho bez toho, aby sa k tomu vyjadril, vyskladať ako skladačku nejaké tvrdenia bez faktov, každý musí niesť zodpovednosť za to, čo napíše“.

Šufliarsky pritom odmietol .týždňu poskytnúť rozhovor a neodpovedal ani na otázky zaslané e-mailom. Na súde k tomu vypovedal, že to je jeho vec, komu na otázky odpovedá a komu nie. „Mareka Vagoviča nepovažujem za investigatívneho novinára, ale za kvázi novinára píšuceho na objednávky,“ povedal o redaktorovi, ktorý články písal. V .týždni Šufliarskemu uverejnili odpoveď. Týkala sa však ešte iného článku, ktorý Šufliarsky nežaluje.

„Toto je len ďalší z absurdných súdnych sporov, ktoré sú proti .týždňu vedené. Pán Šufliarsky ním ukazuje svoju malosť a znovu diskredituje prokuratúru,“ povedal Denníku N šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb.

Neodpovedal a ani teraz nechce hovoriť

Šufliarsky nechcel odpovedať na otázky, či považuje za adekvátne odškodné, ktoré žiada, a ako ho vypočítal.

„Do skončenia občiansko-súdneho konania sa nebude námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky k jeho priebehu a predmetu vyjadrovať,“ napísala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Ako Šufliarsky vníma to, že Mello sa úspešne zabýval na Belize? „Karol M. je  v súčasnej dobe trestne stíhaný Okresným súdom Bratislava I. Z tohto dôvodu sa k jeho osobe a spôsobe jeho života z profesionálnych dôvodov nebude námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek vyjadrovať.“

O zatykači vedel rýchlo

Nielen .týždeň, ale aj iné médiá si kládli otázky, či prokuratúra postupovala tak, aby Mella dostala do väzenia. Prvá pochybnosť sa týkala toho, že Šufliarsky vedel o niekoľko hodín skôr, že Mello bude prepustený po chybe sudcu z väzenia, a nedal to vedieť policajtom. Druhá výhrada bola o tom, že prokuratúra už v čase, keď bol Mello na slobode, zverejnila, že naňho získala medzinárodný zatykač, čím mu podľa niektorých policajtov dali najavo, aby okamžite ušiel.

Celá kauza vyvolala niekoľko sporov aj medzi bývalým a súčasným vedením polície a ministerstva vnútra, kde bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak verejne kritizoval svojich predchodcov za to, že pre zatknutie Mella neurobili dosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie