Denník N

Maturanti rozbehli web proti konšpiráciám. Nie všetci mladí sú za Kotlebu, hovoria

Zľava Jakub Mikšík, Šimon Kasman a Tibor Škvrnda – traja maturanti zo žilinského gymnázia, ktorí založili web Bezpointy.sk. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zľava Jakub Mikšík, Šimon Kasman a Tibor Škvrnda – traja maturanti zo žilinského gymnázia, ktorí založili web Bezpointy.sk. Foto N – Tomáš Benedikovič

V marci boli prvýkrát voliť. Keď videli výsledky, tak si povedali, že sami za seba skúsia niečo robiť s hnednutím Slovenska.

Tibor Škvrnda, Jakub Mikšík a Šimon Kasman sú čerství maturanti z cirkevného gymnázia v Žiline. Tibor sa chystá študovať informatiku v Brne, Jakub ide na právo do Banskej Bystrice a Šimon na právo do Trnavy.

Tibor hrá rád na gitare, Jakub jazdí na bicykli, Šimon číta modernú prózu. Popritom majú aj jeden spoločný koníček. Rozhodli sa, že v rámci svojich možností skúsia niečo urobiť s postupným „hnednutím“ Slovenska.

Tibor, Jakub a Šimon založili web Bezpointy.sk, na ktorom kritizujú politiku Mariána Kotlebu a zároveň sa snažia poukazovať na rôzne dezinformácie, ktoré sa šíria slovenským Facebookom.

„Tento rok v marci sme išli prvýkrát voliť. Keď sme videli, ako to dopadlo, povedali sme si, že s tým skúsime niečo robiť,“ vysvetľuje budúci informatik Tibor, ktorý je administrátorom webu.

Nový idol tínedžerov

Keď začiatkom roka spravila Rada mládeže Bratislavského kraja simulované voľby na stredných školách, ukázalo sa, že najviac stredoškolákov podporuje antisystémových politikov, ako je Kotleba alebo Boris Kollár.

Neskôr to potvrdil aj prieskum televízie Markíza robený v deň volieb: Kotlebu podľa neho volilo takmer 23 percent všetkých prvovoličov.

Ak by volili iba stredoškoláci vyhrali by Boris Kollár a Marian Kotleba – Denník N

Kotlebových sympatizantov mali v triede aj traja spolužiaci zo žilinského gymnázia a aj táto ich osobná skúsenosť ich priviedla k myšlienke založiť vlastný web. „Týmto naším projektom sa snažíme ukázať, že nie všetci mladí idú s Kotlebom,“ hovorí Šimon.

Na svojom webe sa ani nesnažia pôsobiť nezaujato a byť nad vecou – ich texty sú plné hodnotiacich úsudkov. Začiatkom júna napríklad recenzovali Kotlebovo vystúpenie v žilinskom rádiu Frontinus.

„V nedeľu 5. 6. 2016 si aj predseda BBSK a poslanec NR SR Marian Kotleba ukrojil z mediálneho. Rád by som upozornil na zavádzania, ktoré každému kriticky zmýšľajúcemu človeku musia píliť uši,“ napísal Jakub Mikšík v úvode textu.

Bez Pointy
Naším webom chceme ukázať, že nie všetci mladí veria Kotlebovi, hovoria Tibor, Jakub a Šimon.

V ďalších pasážach sa pozastavuje nad tým, že Kotleba popisoval slovenský parlament ako miesto, kde sa riešia „absolútne, absolútne hlúposti“. Mikšík k tomu poznamenal, že v parlamente nezriedka zaznievajú aj vecné prejavy, len bežný človek ich nesleduje, preto môže ľahko uveriť Kotlebovej verzii.

„Tiež by ma zaujímalo, ako chce pán Kotleba ovplyvňovať kultúru v parlamente, keď podľa nrsr.sk do dnešného dňa nedokázalo ani raz prehovoriť až 6 zo 14 poslancov ĽSNS,“ napísal Jakub.

Biblia v ohrození?

Ďalšou náplňou webu Bezpointy.sk je poukazovať na prekrútené články o moslimoch, utečencoch či homosexuáloch, ktoré na sociálnych sieťach zdieľajú okrem iných práve Kotlebovi či Kollárovi prívrženci.

„Vieme, že presviedčať kotlebovcov či kollárovcov je veľmi ťažké. Skúšame im preto aspoň dávať fakty, aby neverili všetkému, čo si prečítajú,“ vysvetľuje Šimon.

Príkladom bol článok, ktorý na jar tohto roku publikovali niektoré konšpiračné weby. Písalo sa v ňom, že Biblia by mala byť odstránená z amerických knižníc, zatiaľ čo Korán nikomu neprekáža.

„Biblia, ktorá bola dosiaľ osnovou morálky našej civilizácie, sa stáva prekážkou pre novú morálku, ktorá našu spoločnosť postupne ovláda,“ informoval napríklad proruský internetový denník Hlavné správy.

Biblia sa dostala na zoznam nevhodných kníh ktoré by mali byť odstránené z verejných knižníc. Korán nevadí Hlavné správy

Maturantov cirkevného gymnázia táto správa zaujala. „Len čo som si to prečítal, tušil som, že to musí byť nejaká hlúposť. Tak som začal googlovať a hľadať pôvodné zdroje a ukázalo sa, že článok je skutočne zavádzajúci,“ hovorí Tibor.

Študentský web poukázal na to, že článok o Biblii sa odvolal na rebríček, ktorý každoročne zostavuje Americká asociácia knižníc. V ňom sa objavujú podnety od čitateľov, ktoré knihy by podľa nich mali zmiznúť z knižníc a škôl.

Rebríček však v žiadnom prípade nie je žiadnym predstupňom ich zákazu, ako sa to mohlo zdať z interpretácie serveru Hlavné správy.

„Ide o štatistický rebríček požiadaviek na zakázanie či odstránenie – nič viac, nič menej. Tento rebríček sa zostavuje, aby poukazoval na cenzúru literárneho umenia,“ napísali študenti.

Rebríček je podľa Asociácie amerických knižníc zostavovaný s cieľom informovať o snahách o cenzúru a nie ako predohra k finálnemu odstráneniu kníh.
Rebríček je podľa Asociácie amerických knižníc zostavovaný s cieľom informovať o snahách o cenzúru a nie ako predohra k finálnemu odstráneniu kníh.

Čítaný aj bez čítanosti

Web Bezpointy.sk nie je masovou záležitosťou; denne si naň kliknú len desiatky ľudí. „Naše články zatiaľ rozosielame hlavne našim známym na Facebooku. Zdá sa nám to účinnejšie, než keď človek napíše len obyčajný status alebo komentár pod nejaký odkaz,“ vysvetľuje Tibor.

Aj napriek obmedzenému dosahu si však už trojica na internete užila svoje. „Prišlo nám už niekoľko nenávistných komentárov, väčšinou nepodpísaných. Nadávali nám, pýtali sa, kto nás platí, a podobne,“ hovorí Šimon.

Študenti to paradoxne berú ako povzbudenie a dôkaz toho, že zrejme začali dobre. „Ľudia, ktorí nám nadávajú, sú presne tí, na ktorých naše články cielia. Preto sme radi, že si ich všimli,“ hovorí Šimon.

Z internetu do terénu

Web Bezpointy.sk zatiaľ študenti vydávajú v trojici, postupne by radi prizvali ďalších. V ideálnom prípade ho vidia ako projekt, okolo ktorého by sa začali združovať podobne zmýšľajúci ľudia. „Radi by sme vytvorili komunitu mladých ľudí, ktorí zmýšľajú podobne ako my. Chceme, aby tu bol nejaký web, kde by mohli vyjadriť svoje názory,“ hovorí Šimon.

Zároveň chcú mať web aj ako základňu pre ďalšie svoje aktivity. „Kotleba dnes získava voličov aj preto, lebo chodí medzi ľudí. To chceme robiť aj my,“ hovorí Jakub.

Uvažuje nad tým, že by si skúsil vo vlaku odchytiť niektorú z Kotlebových hliadok a pýtať sa jej členov na ich názory. Pre takéto „terénne práce“ môže web pomôcť ako záštita. „Je jednoduchšie, keď prídem za niekým a odvolám sa na to, že robíme internetový projekt, než keď vystupujem len ako nejaký bláznivý študent,“ myslí si Jakub.

Všetci traja maturanti v septembri nastupujú na vysokú školu. Je teda otázka, či postupne nezačnú venovať svoj čas úplne iným veciam a ich web po pár týždňoch neskončí.

Aspoň teraz však tvrdia, že ich projekt nie je len záležitosťou na jedny prázdniny. „Stačí, keď si ráno pustíme Facebook a vidíme, čo za nezmysly tam zase ľudia zdieľajú. Okamžite máme motiváciu s tým niečo robiť,“ zhoduje sa trojica.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie