Denník N

V centre Prahy predviedol inváziu Islamského štátu, vystrašení turisti sa skrývali

Známy český odporca islamu Martin Konvička zorganizoval v deň výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy inváziu Islamského štátu. O akcii vedel dopredu magistrát mesta Prahy aj polícia.

Pred rokom by to bolo len trápne divadielko. Po sérii teroristických útokov v Paríži, Bruseli aj Istanbule však zinscenovaná okupácia Prahy Islamským štátom vyvolala paniku.

Začalo sa to príjazdom vojenského terénneho auta na Staromestské námestie. Dvaja muži niesli čiernu vlajku, ďalších šesť malo na tvárach nalepené brady, v rukách zbrane pripomínajúce samopaly a kričali po arabsky „Boh je veľký“.

Medzi nimi bol Martin Konvička, známy odporca islamu, ktorý stál na korbe auta oblečený ako imám. Vykrikoval, že sa zatvoria vysoké školy, budú sa páliť knihy, ženy budú bičovať a kameňovať.

Vystrašení turisti

Keď začali muži strieľať do vzduchu, v dave turistov v centre Prahy to vyvolalo strach a  paniku.

„Prichádzala som z Parížskej ulice a videla som ľudí v turbanoch. Potom zrazu začali ľudia utekať všetkými smermi,“ cituje idnes.cz jednu zo svedkýň zinscenovaného divadla. „Videla som pani, ktorá začala plakať, triasla sa, bola v šoku.“

Neďaleko od skupiny mužov, ktorá sa hrala na teroristov Daíšu, sedeli v reštaurácii izraelskí turisti. Tí si v momente streľby začali líhať na zem.  „Reagovali tak, ako by reagovali v Izraeli,“ povedal idnes.cz majiteľ kóšer reštaurácie Aaron Günsberger. „No a za päť minút už to vedel celý izraelský Twitter.“

Podobne ako pri útokoch teroristov v zahraničí sa ľudia začali ukrývať v neďalekých reštauráciách a hoteloch. „Zrazu sem pribehlo pätnásť až dvadsať ľudí. Bežali hore, dole, na WC,“ opísal situáciu zamestnanec jedného z neďalekých hotelov. „Niektorí mali so sebou deti. V tej chvíli som volal na políciu, aby som zistil, čo sa deje. Polícia mi povedala o divadle na námestí.“

Iniciatíva Martina Konvičku, ktorá celú akciu zorganizovala, chcela podľa svojho hovorcu Miroslava Adamca upozorniť na to, „čo sa dnes a denne odohráva niekoľko tisíc kilometrov od nás a pomaly začína prenikať aj k nám, do strednej a západnej Európy“.

Akciu ukončili pred popravou

Akciu s názvom Okupanti obsadzujú Prahu povolili úradníci mesta a dohliadala na ňu polícia. Tá pred jej začiatkom skontrolovala účastníkom rekvizity.

„V rámci predstavenia, ktoré prebehlo pri tomto zhromaždení, došlo k použitiu rekvizít v podobe replík zbraní. Účastníci zrejme púšťali efekty a zo zbraní strieľali buď slepými nábojmi, alebo išlo o airsoftové zbrane,“ uviedol hovorca českej polície Tomáš Hulan. „Predstavenie vyvolalo na mieste paniku a my sme ju v spolupráci s úradníkmi magistrátu hlavného mesta Prahy ukončili v tejto produkcii.“

Stalo sa to vo chvíli, keď chcel Konvička predviesť popravu zajatca, ktorý bol podobne ako väzni na videách Daíšu v oranžovom oblečení.

„Malo sa to skončiť odhlavením konvičkovca a následným symbolickým odjazdom na Pražský hrad, kde sme chceli odhlaviť ešte ďalšieho nepriateľa radikálneho islamu, prezidenta republiky,“ opísal svoje nápady Konvička.

Ten proti moslimom a islamskému náboženstvu už niekoľko rokov ostro vystupuje na verejnosti. Pre jeho výroky na Faceboku ho stíha polícia, podľa žalobcu nimi podnecoval nenávisť k islamskému náboženstvu.

Paniku, ktorú jeho divadlo na verejnosti vyvolalo, oznámili podľa Konvičku polícii dvaja jeho bývalí kolegovia z Úsvitu. „Pokusy o zrušenie neboli zo strany divákov, ale zo strany ohrdnutej politickej konkurencie,“ povedal. Magistrát mesta aj polícia podľa neho o akcii dopredu vedeli, mali k dispozícii scenár a informáciu o maketách zbraní.

Divadlo na verejnosti

Po zrušení akcie zostali mnohí zahraniční turisti prekvapení, ako sa niečo také mohlo odohrať na verejnosti. „Som z Belgicka a poviem vám, že je to veľmi nebezpečné,“ povedal jeden zo svedkov ČTK.

Rovnako sa nad akciou pohoršovali aj českí politici.

„Dnešná akcia na Staromestskom námestí je výrazom politického a občianskeho kreténizmu,“ uviedol na Twitteri minister vnútra Milan Chovanec z ČSSD.

Predseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek sa na sociálnej sieti čudoval, že „pôvodcovia tohto verejného ohrozenia pod vlajkou Islamského štátu neboli zadržaní.“

Akciu, ktorá sa konala v deň výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968, polícia teraz prešetruje pre podozrenie z trestného činu šírenia poplašnej správy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie