Denník N

Američania získali v Riu najviac medailí, ale iné krajiny boli úspešnejšie

Kirani James z Grenady poráža Američana Merritta v behu na 400 m. Foto – AP
Kirani James z Grenady poráža Američana Merritta v behu na 400 m. Foto – AP

Grenada síce na olympiáde vybojovala o 120 medailí menej ako Spojené štáty americké, no i napriek tomu je na čele rebríčka najúspešnejších krajín. Jej HDP a počet obyvateľov sú také nízke, že strieborný úspech bežca Kiraniho Jamesa vyznieva ako hotový zázrak.

Najjednoduchší pohľad na oficiálnu medailovú bilanciu olympijských hier v Riu hovorí, že najúspešnejšou krajinou boli Spojené štáty americké nasledované Veľkou Britániou a Čínou.

Slovensko sa v tejto štatistike vďaka dvom zlatám prepracovalo v rebríčku pred Českú republiku. Tá získala až desať medailí, Slovensko len štyri, no v oficiálnom rebríčku je prvoradý počet zlatých – a zlatú majú Česi iba jednu.

(porovnanie medailových ziskov desiatich najúspešnejších štátov a krajín V4)

Ostrovná dominancia

Ak sa však na medailovú štatistiku krajín pozrieme s prihliadnutím na ich veľkosť, obraz krajín s najlepšími športovcami sa výrazne zmení.

Napríklad Spojené štáty americké získali 121 cenných kovov, čo však pri 324 miliónoch obyvateľov znamená, že na jednu medailu sa „nadrelo“ 2,67 milióna Američanov.

V porovnaní s karibským ostrovom Grenada, ktorý má jedného strieborného medailistu a 107-tisíc obyvateľov, je tak reprezentácia USA výrazne menej úspešná.

Berúc ohľad na počet obyvateľov si v Riu mimoriadne dobre počínali aj Bahamy a Jamajka. Kým dva cenné kovy bahamských bežcov vyvažoval nižší počet obyvateľov, Jamajka ako šprintérska veľmoc musela svoje tri milióny obyvateľov potešiť jedenástimi medailami, aby sa v rebríčku mohla ocitnúť na tretej priečke.

V tejto štatistike prepadla Čína, ktorá by musela získať vyše 8 500 zlatých medailí, aby sa Grenaďanom mohla vyrovnať. Takto jej patrilo len 74. miesto spomedzi 86 krajín, ktorých športovci sa v Riu ukázali na stupňoch víťazov.

Naopak, Slovensko v tomto rebríčku poskočilo na lichotivé 20. miesto, pričom na každý medailový bod pripadlo 540-tisíc našincov.

(porovnanie medailových ziskov piatich najefektívnejších, piatich najúspešnejších a krajín V4)

Veľa medailí za málo peňazí

Ak sa na úspešnosť krajín pozrieme v pomere k veľkosti ekonomiky, na čelo sa dostane opäť Grenada.

Jej HDP dosahuje len 884 miliónov dolárov ročne, no jedna atletická medaila ju dostala na prvé miesto, kde na jeden medailový bod stačilo iba 442 miliónov domáceho produktu.

Ďalším karibským ostrovom s nízkym HDP a úspešnými olympionikmi je Jamajka, ktorá v prepočte na jedného medailistu vyprodukovala pol miliardy dolárov.

Solídnych sedem medailí vybojovala socialistická Severná Kórea, ktorej slabá ekonomika nedovoľuje ašpirovať na popredné miesta v iných rebríčkoch. Podobné čísla na úrovni 1,2 – 1,5 miliardy dolárov dosahuje aj dvojica zakaukazských republík Arménsko a Gruzínsko.

Na opačnom póle rebríčka sú bok po boku Spojené štáty americké a Čína, ktoré na každú medailu museli vyprodukovať 72, respektíve 78 miliárd dolárov HDP.

Slovensko dokázalo ešte vylepšiť svoju pozíciu z oficiálnej medailovej štatistiky a umiestnilo sa na konci tretej desiatky. Pri hrubom domácom produkte 86,5 miliardy USD dokázali naši športovci získať dve zlaté a dve strieborné medaily.

(porovnanie medailových ziskov piatich najefektívnejších, piatich najúspešnejších a krajín V4)

Metodika

V rebríčkoch sa ocitlo 86 krajín, ktoré sa v Riu de Janeiro aspoň raz umiestnili na medailovej priečke. Dva cenné kovy vybojovali aj reprezentanti Kuvajtu, tí však v Brazílii štartovali pod neutrálnou olympijskou vlajkou, a preto nie sú vo výbere zarátaní.

Na rozdiel od iných rebríčkov, ktoré kládli všetky medaily na jednu úroveň, boli tentokrát úspešnejší olympionici zvýhodnení. Za prvú priečku dostala krajina tri „medailové body“, za druhú dva a za tretiu jeden.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Svet

Teraz najčítanejšie