Denník N

Prečo Izraelčania excelujú práve v džude?

Yarden Gerbiová získala druhý bronz pre Izrael. FOTO – TASR/AP
Yarden Gerbiová získala druhý bronz pre Izrael. FOTO – TASR/AP

Olympijské medaily urobili z džuda v Izraeli mimoriadne obľúbený šport.

Izrael si tento rok z olympiády priniesol dve medaily. Obe boli bronzové  a obe boli za džudo (Yarden Gerbiová v kategórii do 63 kg, Or Sasson v ťažkej váhe) a podľa všetkého to nebola náhoda.

Džudo sa totiž za posledných 25 rokov stalo pomaly izraelským národným športom.

Je tiež jeho najúspešnejšou olympijskou disciplínou. Izrael počas svojej existencie získal na olympiádach deväť medailí, z toho päť za džudo. Aj vôbec prvá medaila z olympiády putovala do Izraela práve za tento šport.

Z džuda sa v Izraeli stala senzácia, a to nielen športová. Úplne vážne sa debatuje, prečo je krajina, ktorá má dvakrát viac nositeľov Nobelovej ceny ako olympijských medailistov, taká úspešná práve v tomto bojovom umení z Japonska.

Vtipné vysvetlenie je to, že Izraelčania majú olympijské medaily za vodné športy a džudo preto, lebo je to to, čo ich baví – teda, že radi chodia na pláž a majú tendencie riešiť konflikty nielen slovne.

Pravdou však je, že do roku 1992, keď Izrael získal prvé medaily, džudo nebolo veľmi obľúbeným športom a nevyhľadávali ho ani rodičia pre svoje deti. Olympijské úspechy však všetko zmenili.

Dnes na každom izraelskom sídlisku stretnete popoludní veľké skupiny detí v džudistickom oblečení, ktoré sa ponáhľajú na tréning. Na džudo každý rok chodí asi 60-tisíc školákov. Má teda širokú základňu, ktorá vytvára väčšie šance zachytiť a podporiť talenty.

Džudo patrí tiež medzi finančne menej náročné športy, a to tak pre rodičov, ako aj pre kluby. Na začiatok nepotrebujete viac ako džudistický dres a  obyčajnú školskú telocvičňu so žinenkami. V Izraeli, kde je spomedzi krajín OECD jedna z najväčších sociálnych nerovností vôbec, je džudo prístupné takmer pre každého.

Denník Jerusalem Post tiež píše, že džudo si nevyžaduje žiadne špeciálne fyzické danosti. Tým, že sú tam rôzne váhové kategórie, má šancu každý telesný typ. Dôležitá je skôr vytrvalosť, kreativita a pohyblivosť, čo sú vlastnosti, ktoré Izraelčania vo svojich deťoch cielene podporujú.

Netreba zabúdať ani na to, že Izrael je krajina so všeobecnou brannou povinnosťou a jej občania sú od útleho veku vychovávaní tak, aby sa vedeli brániť. „Sme dobrí v krav maga (izraelské bojové umenie), sme agresívni, vieme využiť súperove slabosti. Toto všetko je základ pre džudo,“ povedal pre Times of Israel šéf izraelského olympijského výboru Gili Lustig.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie