Denník N

Fiktívny útok džihádistov v Prahe viedol islamofób, ktorý sa pohádal aj s krajnou pravicou

Martin Konvička vlani počas rozhovoru pre internetovú televíziu DVTV.
Martin Konvička vlani počas rozhovoru pre internetovú televíziu DVTV.

S Martinom Konvičkom stál vlani na pódiu aj český prezident Miloš Zeman, jeho vplyv však odvtedy slabne. S bývalými politickými partnermi sa pohádal, polícia ho stíha za podnecovanie nenávisti.

Protiislamský aktivista a vysokoškolský pedagóg Martin Konvička rád skúša, kam až môže zájsť. Mnoho Čechov si ho doteraz spájalo hlavne s výrokmi, že by moslimov „namlel do mäsokostnej múčky“.

Tento víkend si vyskúšal ďalší extrém. Na výročie sovietskej okupácie zohral v centre Prahy scénku, pri ktorej jazdil na americkom džípe prezlečený za imáma. Kolegovia okolo neho mávali vlajkou Islamského štátu a strieľali do vzduchu z airsoftových zbraní.

Oficiálne tým chceli upozorniť na ohrozenie Európy islamistami. V skutočnosti však vyvolali hlavne paniku medzi turistami.

„Pár metrov odtiaľ sedeli návštevníci z Izraela, ktorí takéto veci majú v krvi, takže si okamžite ľahli na zem,“ napísal podľa servera idnes.cz majiteľ pražskej kóšer reštaurácie Aaron Günsberger.

Konvičkovu akciu predčasne ukončili policajti, sám však pôsobil spokojne. Pred blížiacimi sa voľbami do Senátu, v ktorých plánuje kandidovať, sa mu podarilo opäť zviditeľniť.

CqY3Y7EWEAQenQk
Martin Konvička (v bielom oblečení) spôsobil na pražskom Staromestskom námestí menšiu paniku, keď predstieral obsadenie mesta islamistami. Foto – Twitter

Konvička je dnes najznámejším českým islamofóbom, vlani s ním stál na jednom pódiu aj český prezident Miloš Zeman. Avšak navzdory pribúdajúcim teroristickým útokom a rastúcim obavám z islamistov jeho vplyv dlhodobo slabne. Nič na tom zrejme nezmení ani nedeľné divadlo v centre Prahy.

„Konvičkovo snaženie je predurčené na neúspech. Antiislamskú agendu hrajú v Česku takmer všetky veľké strany a na okraji politického spektra je konkurencia veľmi veľká,“ poznamenal komentátor Lidových novín Petr Kamberský.

Záchranca motýľov

Štyridsaťšesťročný Konvička je človekom, ktorého by na Slovensku nebolo ku komu prirovnať. Na jednej strane používa slovník, ktorý je veľmi podobný Marianovi Kotlebovi či Borisovi Kollárovi.

„Ľudí, ktorí sympatizujú s islamom, treba zbaviť občianskych práv; verejne sympatizovať s islamom je to isté, ako sympatizovať s nacistickou ideológiou; Mohamed bol psychopat“ – to sú len niektoré z jeho výrokov, ktoré povedal buď v televíznom rozhovore, alebo napísal na Facebooku.

Na druhej strane je docentom biológie, ktorý sa dokázal presadiť medzi serióznymi akademikmi. Ako entomológ sa venoval záchrane vzácnych druhov hmyzu a napísal viacero odborných článkov, napríklad o kriticky ohrozenom motýľovi jasoňovi chochlačkovom.

„Konvička je to, čomu v češtine hovoríme ‚magor‘. Teda človek posadnutý nejakou myšlienkou. V prípade hmyzu to malo pozitívne dôsledky, v politike ho to však diskvalifikuje,“ hovorí Kamberský.

14051686_313581665656002_3169866524382802045_n
Konvička v centre Prahy. Zdroj – Facebook

Namiesto uznávaného akademika je tak z Konvičku skôr muž s povesťou exota. Česká polícia ho za jeho výroky trestne stíha a vedenie jeho domovskej univerzity v Českých Budějoviciach sa od neho verejne dištancuje.

„Myslím, že kolega Konvička jednoznačne poškodzuje meno Juhočeskej univerzity,“ vyhlásil pred pár mesiacmi rektor Libor Grubhoffer.

Jeden z prvých

Konvička sa na rozdiel od iných radikálov začal islamu venovať dávno predtým, než prišla utečenecká kríza a než táto téma začala hýbať verejnou mienkou. Impulzom vraj boli teroristické útoky z 11. septembra 2001, po ktorých podľa jeho slov dospel k názoru, že islam je neznášanlivá totalitná ideológia, ktorá sa snaží ovládnuť svet.

Neskôr v roku 2009 spoluzaložil iniciatívu Islam v Českej republike nechceme, ktorá mala v čase svojho vrcholu na Facebooku 163-tisíc fanúšikov. Na jar tohto roku však jej profil zrušili za šírenie xenofóbie.

Sám Konvička sa spočiatku vo výrokoch kontroloval, odmietal napríklad uplatňovať princíp kolektívnej viny. „Ja viem, že je veľa rôznych podôb islamu a nie všetci moslimovia chápu islam ako neznášanlivú ideológiu,“ hovoril v roku 2011.

Konvička a prezident

Príchod utečeneckej krízy dodal Konvičkovi nový impulz. Jeho stúpencov na internete skokom pribúdalo a začal rozprávať o tom, ako vstúpi do politiky. Na Facebooku už hrozil moslimom zbavením občianskych práv, koncentračnými tábormi či niečím horším.

„Pokiaľ sa, milí politici, nedáte do pohybu, vstúpime do politiky, vyhráme voľby a ako víťazi vás, milí moslimovia, namelieme do mäsokostnej múčky,“ napísal vlani v jednej z diskusií. Neskôr to označil za „úlet“ a „vytrhnutie z kontextu“.

Vlani na jeseň dosiahol pomyselný vrchol. Na výročie Nežnej revolúcie stál na jednom pódiu s prezidentom Milošom Zemanom a ďalšími extrémistickymi politikmi a spolu spievali českú hymnu.

Potom však nasledovala séria neúspechov. Keď ho polícia obvinila z podnecovania nenávisti, už aj Zemanov hovorca povedal, že prezident v budúcnosti s Konvičkom vystupovať nebude.

Tento rok na jar sa Konvičkovi rozpadli aj jeho politické ambície. Pôvodne chcel s ďalšími krajne pravicovými politikmi vytvoriť jednotný Blok proti islamu a kandidovať v nadchádzajúcich ostro sledovaných krajských voľbách.

Napokon sa však s partnermi rozhádal, svoj blok rozpustil a rozhodol sa kandidovať sám – aj to v menej sledovaných voľbách do Senátu. Jeho bývalí kolegovia začali dokonca od neho vymáhať niekoľko miliónov korún, ktoré vynaložili na spoločnú kampaň.

„Ak má pán Konvička dojem, že sa rozpustí a tým sa to končí, tak sa mýli. Celá jeho akcia bola podrazom voči nám i verejnosti,“ odkázal mu poslanec krajne pravicového zoskupenia Úsvit – Národná koalícia Marek Černoch.

Pravá česká kultúra

Značné rozpaky vyvolala aj Konvičkova posledná veľká akcia, ktorá predchádzala nedeľnému divadlu s prezlečením za islamistov. Začiatkom júla vystúpil na podujatí Ramadán po česky. Pred mešitou v Brne s priaznivcami provokatívne jedli bravčové mäso, pili pivo, predvádzali polonahé ženy a pálili stránky z Koránu.

Akcie sa napokon zúčastnilo len niekoľko desiatok ľudí. Z Konvičku si na Facebooku uťahovali, že pokiaľ chcel ukázať českú kultúru, tak verejným opíjaním sa, prežieraním a polonahými ženami ju skôr karikoval.

„Konvička sa sústreďuje len na boj proti islamu, čo v krajine s pártisíc moslimami nestačí. Jeho konkurenti k tomu pridávajú aj výpady proti Rómom a podobné skvosty, to však on nedokáže,“ hovorí komentátor Lidových novín Kamberský.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie