Denník N

Danka vyškolil politológ Kusý, v SNS o tom nevedeli

Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:00. Predseda SNS sa pred voľbami radil o tom, ako sa má správať, aj s analytikom Miroslavom Kusým. Upozornil na to maďarský týždenník názorovo blízky Fideszu. Kusý potvrdil, že sa s Andrejom Dankom viackrát a aj dávnejšie neformálne stretli.

Rád a veľa hovorí o slušnosti, zmenou rokovacieho poriadku sa snaží zabrániť tomu, aby poslanci v sále Národnej rady jedli horalky, v rokovacej sále chce vidieť len slušne oblečených poslancov, dištancoval sa od obdobia Jána Slotu v SNS a Maďarov nevidí ako hlavných nepriateľov.

„Odmietam sa pozerať na to, ako sa tu budú poslanci hádať, biť, klamať, hašteriť. To mňa do politiky dostalo,“ opisoval minulý týždeň predseda SNS Andrej Danko vlastné motivácie. Podľa posledného prieskumu agentúry Focus vedie rebríček sympatií predsedov strán – ako šéf Národnej rady už predbehol Bélu Bugára a s veľkým náskokom aj premiéra Roberta Fica.

Prišiel sám Andrej Danko na to, že bude stavať na imidži toho slušného, čo prišiel po grobianovi? Bol to len on, kto na predvolebné bilbordy vybral slogan „Hrdo, odborne, slušne“?

K umiernenejšej politickej profilácii sa ho snažil priviesť aj signatár Charty 77 a lektor Univerzity Komenského – profesor politológie Miroslav Kusý.

Desať lekcií?

O veľkom vplyve Kusého na Danka písal pred týždňom v rozsiahlom článku maďarský týždenník Heti Válasz. Jeho názov je: Sivá eminencia. Človek, ktorý skrotil nacionalistov Jána Slotu. „Lektor videl možnosť, ako môže SNS skrotiť. Prijal preto Danka za svojho žiaka a pred marcovými voľbami mu pripravil súkromný semester pozostávajúci z desiatich lekcií,“ opisuje časopis, ako Danka vzdelával Kusý.

Predsedovi SNS podľa maďarského týždenníka politológ poradil už aj to, aby zo strany vykázal hlavných hovorcov starej gardy, čo ostatných krikľúňov privedie k rozumu a zmení sa aj atmosféra okolo SNS. Zároveň by mal zanechať nenávistné reči proti Maďarom.

Miroslav Kusý. Foto - TASR
Miroslav Kusý. Foto – TASR

„Je pravda, že som sa s ním stretával. On si vyžiadal také stretnutia. Možno zo desaťkrát sme sa stretli v krčme a diskutovali sme na tieto témy,“ hovorí Kusý o svojom vzťahu s Dankom. Podľa politológa to bolo najmä v čase, keď Danko „bojoval o líderstvo v partaji, potreboval sa zbaviť Slotu“.

Článok zapadá do línie Orbánovej mediálnej politiky, ktorá sa snaží vysvetliť dobré vzťahy s vládou Roberta Fica, v ktorej sú aj nacionalisti zo SNS, doteraz vnímaní v Maďarsku veľmi kriticky, a zároveň politici z maďarskej menšiny.

Andrej Danko je predsedom SNS od októbra 2012, Slotu zo strany pre netransparentné narábanie s majetkom SNS vylúčili v roku 2013.

Keď už nacionalisti, aspoň kultivovaní

Kusý spomína, že Dankovi odporúčal ako základnú vec zbaviť sa Slotu a jeho ľudí. „So Slotom sa mu to podarilo, s mnohými ľuďmi od Slotu nie,“ hovorí Kusý. Danko mu to vysvetľoval tak, že v strane sú starí a zaslúžilí členovia, s ktorými sa nedá pohnúť. Stretnutia boli neformálne a neplatené, viac na nich hovoril Danko a politický analytik podľa jeho verzie počúval jeho predstavy a prípadne ich komentoval.

„Bolo jasné, že my nie sme súverci a ja nie som jeho prívrženec.“ Kusý vraví, že sa mu predseda SNS telefonicky ozval aj zhruba pred pol rokom a vravel mu, že sa musia stretnúť. K schôdzke nakoniec nedošlo.

Prečo Kusý radil Dankovi? „Nacionálna strana tu vždy existovať bude. A keď má byť, nech je slušnejšia – podstatne než tá podoba, akú jej dal Slota. To som mu aj jednoznačne povedal, na tom sme sa zhodli,“ vraví politológ.

Politológ Kusý o SNS ďalej verejne hovorí a píše. Po voľbách sa napríklad venoval spojenectvu Danka s Bélom Bugárom v článku Bugár s Dankom ukázali, že sa to dá.

SNS v pondelok na otázky nedopovedala, Danko ale v utorok priznal, že sa s Kusým stretol. „Dva maximálne trikrát som sa s pánom Kusým stretol, čo nepopieram,“ vravel predseda SNS. Sám tvrdil, že na stretnutiach hovoril viac ako politológ. „Moje stretnutia spočívali v tom, že som rozprával o vízii.“ Stretnutia podľa Danka skončili keď obmenil časť vedenia strany. „Stretol som sa s každým politológom.“ Kusého si vraj váži „za veci, ktoré robil“, hoci má na veľa vecí iný názor. „Nikto ma neškolil. Opak je pravdou, ja školiteľov, PR a spindoctorov som k sebe nepustil.“

Danko a Béla Bugár. si sadli. foto N – Tomáš Benedikovič
Danko a Béla Bugár si sadli. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hrnka to rozosmialo

V strane zrejme ani nemali detailné informácie o tom, kto Dankovi radil, a ani o tom, že o rady žiadal Kusého. Ten patril medzi nacionalistami roky k častým terčom. Dnes poslanecký asistent a novinár Pavel Kapusta ho napríklad v roku 2009 zaradil v časopise ExtraPlus blízkom SNS do „topgalérie prevracačov kabátov“.

„Mňa to rozosmialo, ale ak sa to dialo, tak to muselo byť v ťažkej ilegalite,“ reagoval na otázky o radách Kusého Dankovi prvý podpredseda SNS Anton Hrnko. „Hlboko o tom pochybujem, pretože profesor Kusý vôbec na pomyslenie, že by mala existovať nejaká národná politika, ešte nedospel.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie