Denník N

Maškrtný štvrtok je najlepším dňom na zoznámenie sa s maďarskou kuchyňou

Počas „maškrtného štvrtka“ sa v maďarských reštauráciách najete lacno a chutne. Foto N – Tomáš Benedikovič
Počas „maškrtného štvrtka“ sa v maďarských reštauráciách najete lacno a chutne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viac ako šesťsto maďarských reštaurácií sa tento rok zapojilo do akcie „maškrtný štvrtok“. Ide o starú tradíciu, v podnikoch sa počas tohto dňa môžete najesť za polovičné ceny.

Maškrtným štvrtkom (torkos csütörtök) sa v Maďarsku tradične nazýval prvý štvrtok po popolcovej strede, počas ktorého sa v rámci prípravy ma veľký pôst ľudia mali naposledy do popuku najesť. Podľa etnografov mohol mať odklad pôstu o ďalší deň pôvodne ekonomický dôvod – dojedli sa takto zvyšky jedla prichystaného na fašiangy, aby nič neprišlo nazmar.

V roku 2006 túto tradíciu obnovil maďarský turistický priemysel. Cieľom bola propagácia domácej gastronómie a reštaurácií, aby si ľudia opäť navykli do nich chodiť.

Reštaurácie, ktoré do akcie zapoja, v tento deň ponúkajú všetky jedlá zo svojho jedálneho lístka za polovičnú cenu. Pre mnohých ľudí je to zároveň skvelá príležitosť okúsiť jedlá a špeciality, ktoré by si inak pre ich cenu váhali objednať.

 Jedlo v reštaurácii Ováros. Foto N - Tomáš Benedikovič
Do akcie sa zapojila aj reštaurácia Ováros. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zoznam podnikov, ktoré sa do akcie zapojili, je každý rok uvedený na webovej stránke organizácie na podporu turizmu.

Tohto roku ich po celom Maďarsku bolo viac ako 600. Niektoré sú stálymi účastníkmi, časť zoznamu sa však rok od roka mení. Rovnako ako motivácia reštaurácií. Namiesto prilákania nových zákazníkov sa do popredia čoraz viac dostáva udržanie si tých starých.

„Zúčastňujeme sa každý rok. Neočakávam od toho nových zákazníkov, pre nás je to najmä gesto voči našim stálym hosťom,“ vysvetlil Denníku N Antal Molnár z reštaurácie Óváros Vendéglő vo Veszpréme.

Akcie sa preto často zúčastnia aj podniky, ktoré na oficiálnom zozname ani nefigurujú. „Tiež máme maškrtný štvrtok, ale bez akejkoľvek reklamy, skôr len tak v uzavretom kruhu. Upozorníme na to našich stálych zákazníkov a hosťov v penzióne,“  vysvetľovala vlani majiteľka penziónu a reštaurácie Katalinkert v Győri.

Podľa toho, ako vítala hostí, bolo zrejmé, že sú všetci jej starými známymi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie