Denník N

Kaliňák sa politicky odpísaný necíti: Uvidíme, čo nám prinesie doba (+video)

Foto N – Monika Tódová
Foto N – Monika Tódová

Na rokovaní vlády v Sabinove bol aj minister vnútra Robert Kaliňák, na tlačovú besedu ho však nezavolali. Minister o odstúpení nehovorí a konflikt záujmov odmieta.

Radoslav Procházka vyhlásil, že už aj vy viete, že ste politicky odpísaný. Je to tak?

Máme demokraciu, každý si môže hovoriť, čo chce.

Nechystáte sa odstúpiť?

Pána Matoviča sa ani len neopýtate, kde má to svoje účtovníctvo, ktoré zničil pred príchodom daňovej kontroly, a v súvislosti s mojou osobou nikto z vás ani len nepovedal, kde som porušil zákon alebo čokoľvek, a to už nehovorím ani o spáchaní trestného činu. Nič z toho. Súvisí to s tým, že človek, ktorý je momentálne prešetrovaný v súvislosti s daňovými operáciami, je človek, ktorého som poznal a od ktorého som kúpil obchodný podiel v dome, kde mám osobný záujem, pretože tam aj sám bývam. Z môjho pohľadu neviem, že by tam niekde bolo porušenie zákona, to je asi všetko.

Ide o politickú zodpovednosť za to, že tento človek nebol poriadne vyšetrený v roku 2014.

O tom sme sa bavili už viackrát a viete najlepšie, že nikdy som o žiadnom vyšetrovaní žiadne informácie nemal. Neexistuje vyšetrovateľ, ktorý by mohol povedať, na rozdiel od pána Lipšica, že by som s ním hovoril alebo tlačil na neho. Jediný, ktorý je momentálne asistentom podpredsedníčky parlamentu (Pavol Milan, bývalý vyšetrovateľ kauzy DPH Chovanec – pozn. red.), hovorí, že necítil dostatočnú podporu. Neviem, kto to je, v živote som ho nevidel ani ho nepoznám. To sú presne veci, ktoré sa snažia znevážiť vedenie ministerstva vnútra a policajného zboru takýmito nezmyslami. Viete veľmi dobre, že minister nemôže zasahovať do vyšetrovania. Strana Sloboda a Solidarita, jej predseda, ako člen predstavenstva OLO, previedol pozemky na svoju vlastnú firmu, potom škandalózna voľba generálneho prokurátora – deň pred doručením rozhodnutia Ústavného súdu sa rozhodli zlomiť demokraciu. O kauze Sasanka ani nebudem hovoriť.

Čo si myslíte o obvinení prokurátora Špirka?

Neviem, o čom je. Priznám sa vám, že neviem, o čom je. Nie je to vec, do ktorej by som mohol vstupovať. Dávam si v poslednej dobe určite veľký pozor, aby som o týchto informáciách vedel čo najmenej. Rozhodujúci sú vyšetrovatelia, hlavne prokuratúra. Ako ste si všimli, prokuratúra o tomto prípade komunikuje od začiatku a tak to aj ostane.

Niektorí komentátori to prirovnávajú k tomu, keď Lexa kopol do gúľ vyšetrovateľa za vlády Vladimíra Mečiara. Pán Špirko dozoruje prípad, kde vás vyšetrujú, ako ste kúpili podiel od pána Bašternáka. Necítite sa v konflikte záujmov?

No určite nie. Myslím, že ste takéto niečo nikdy nespomínali, keď sa vyšetrovali kauzy okolo pána Lipšica počas toho, keď bol minister, a nepamätám si, že by ste túto otázku kládli, takže určite nemáte legitimitu klásť ani teraz.

Video: Robert Kaliňák po rokovaní vlády v Sabinove

To podozrenie, že ste podiel od Bašternáka kúpili lacno, tu existuje.

Neexistuje žiadne podozrenie, pretože ešte samotný šéf Asociácie realitných maklérov povedal, že pán Matovič zavádza.

Ale on hovoril o hornom limite hodnoty, ktorú môžu mať nehnuteľnosti, ktoré ste získali. Už aj ten spodný limit – 690-tisíc eur – je problém.

Veľmi jednoducho: v tom prípade už by mal mať dávno odsedený trest aj pán Lipšic, ktorý si kúpil byt za cenu, ktorá je rozhodne nižšia ako tá, ktorú som zaplatil ja.

Ale nekúpil ho od pána Bašternáka, ktorého ste nevyšetrili.

Ale kúpili ho za podozrivých okolností, celé KDH, od starostu v Starom Meste, to ste tiež nikdy neriešili. Toto je celý váš problém. Vy sa bojíte napísať niečo proti nim.

O tom, že pán Figeľ dostal byt od starostu Starého Mesta, sme písali práve my.

Za nulu. Tak to už by bolo veľmi divné, keby ste nepísali, ale tie ostatné okolnosti? Že všetci sú v jednom vchode, zrazu zhodou okolností?

Prečo sa stále vyhovárate na iných a neodpovedáte na otázky, ktoré sa týkajú vás?

Vy neodpovedáte. Opýtal som sa, kedy som aký zákon porušil. Nikdy som žiadny zákon neporušil, to je celé.

Ste v konflikte záujmov, keď vás vyšetrujú vaši vlastní podriadení.

Keby som mal vyšetrovaciu kompetenciu, tak by sme to mohli pripustiť, ale keďže neexistuje možnosť sa namietnuť ani nič podobné, tak samozrejme, že nie som. Je to len vaša dedukcia a snažíte sa vytvárať tlak už šesť mesiacov a predovšetkým slúžite tým, ktorí sa snažia rozložiť celé vedenie polície.

Nikomu neslúžim, upozornili sme na to, že polícia nevyšetrila pána Bašternáka a to podozrenie bolo vážne. Necítite sa teda politicky odpísaný?

Nikdy som nemohol do vyšetrovania zasahovať ani som nezasahoval. Vy to viete veľmi dobre, sama ste toho boli svedkom.

Tak ako sa Smer vyrovná s kauzou Bašternák? Aj mediálny poradca predsedu vlády Erik Tomáš povedal, že to je pre stranu problém.

Uvidíme, čo nám prinesie ďalšia doba. Fabulujete. Vo všetkých týchto prípadoch neviete ani raz povedať, že by ste mali dôkaz, indíciu, že by som niekedy nejako porušil zákon.

Ani raz ste nepovedali, že kauza je problém a zlyhanie. Od začiatku obhajujete Bašternáka, v tom je problém. Normálne, keď má minister v rezorte takéto zlyhanie, tak sa ospravedlní a začne ho riešiť, ale vy žiadny problém nepripúšťate.

Vo vyšetrovaní nikdy. Videli ste ma za desať rokov, za pätnásť rokov, čo som v politike, že by som niekedy spochybnil nejaké vyšetrovanie?

Videla som vás na tlačovej besede o Hedvige Malinovej.

V poriadku, informoval som podľa informácií, ktoré mi dal vyšetrovateľ, ani o písmeno navyše. Dodnes sa nikto voči mne nesťažoval a viete veľmi dobre, že ten prípad sme nevyšetrovali my, ale prokuratúra.

Takže vy stále nevnímate, že sa stal problém?

Ešte raz sa vás spýtam: kedy som ja kritizoval – či v opozícii, či v koalícii – nejaké vyšetrovanie, povedzte mi kedy? To si jeden politik v demokratickej krajine nemôže dovoliť. To, že vy to robíte a tolerujete to aj opozícii, vlastne takýmto spôsobom lámete demokraciu.

Vám už vinou Bašternáka nikto nedôveruje, vy to nevnímate ako problém?

Vy ste mi neverili nikdy a celkom sa z toho nakoniec teším.

Nevnímate to ako problém aj pre stranu?

Ešte raz, my sme dostali mandát a posledné, o čo mám záujem, je vyhovieť vám osobne.

Boli ste na svadbe Ladislava Bašternáka?

Už som vám povedal, až sa začnete pýtať…

Táto otázka je problém?

Áno, samozrejme.

Prečo? Veď ak ste neboli, tak povedzte, že ste neboli.

Od toho bodu, keď som vystúpil v parlamente o odvolávaní, som vám povedal, ak sa začnete pýtať na tie veci, budem odpovedať.

Dvadsať otázok nie je problém, ale tá, či ste boli na svadbe, je problém?

Už som vám povedal všetko už, všetko v tejto kauze.

Boli ste na tej svadbe?

Ďakujem pekne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie