Denník N

Vaše tohtoročné opálenie nepochádza len zo Slnka

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Až desať miliárd fotónov za sekundu dopadajúcich na našu pokožku má pôvod mimo našej galaxie.

K letu patrí Slnko. Či si ho už užívate pri prehliadke historických pamiatok, alebo na pláži, každou sekundou dopadajú na našu pokožku fotóny ukryté v jeho žiarení. Práve vďaka nim nás Slnko opáli.

Fotóny sú zhluky energie s nulovou pokojovou hmotnosťou, elementárne častice predstavujúce kvantum elektromagnetického poľa. Šíria sa rýchlosťou svetla. Na každý štvorcový meter dopadne každú sekundu neuveriteľných 1021 fotónov zo Slnka, teda jedna triliarda.

Podľa nedávnej štúdie uverejnenej v žurnále The Astrophysical Journal dopadne na našu pokožku okrem toho 10 miliárd fotónov, ktoré nemajú pôvod v našom Slnku, ich zdroj leží na hranicami našej galaxie.

Dlhá cesta fotónu na naše chrbty

Väčšina fotónov, ktoré na nás dopadnú, pochádzajú zo Slnka. Dostanú sa k nám buď priamo, rozptylom v zemskej atmosfére, alebo odrazom od prachu nachádzajúcom sa v Slnečnej sústave.

Slnečné žiarenie obsahuje aj ultrafioalovú zložku (vlnová dĺžka 10-380 nanometrov), ktorého fotóny vyvolávajú v pokožke takzvanú melanogenézu, teda syntézu melanínu. UVA žiarenie vyvoláva v pokožke oxidatívny stres, ktorý oxiduje už existujúci melanín v pokože a vyvoláva rýchle stmavnutie pokožky.

UVB žiarenie má o čosi kratšiu vlnovú dĺžku než UVA a nepreniká preto tak hlboko do pokožky. UVB preto primárne zvyšuje produkciu farbiva melanínu, preto môže opálenie stmavnúť aj niekoľko dní po opaľovaní sa. Okrem toho UVA aj UVB značne poškodzujú DNA v bunkách kože a sú zodpovedné za spálenie sa a vznik rakoviny.

Tieto fotóny však nie sú jediné, ktoré si v lete nájdu cestu na náš chrbát. „Okrem týchto fotónov sa však kúpeme aj v radiácii prichádzajúcej spoza hraníc našej vlastnej galaxie, nazývajúcej sa extragalaktické pozadie (extra-galactic background light). Tieto fotóny pochádzajú z jadier hviezd vo vzdialených galaxiách a z hmoty, ktorá je pohlcovaná supermasívnymi čiernymi dierami,“ vysvetlil profesor Simon Driver, vedúci výskumu, v tlačovej správe.

Aby k nám takéto fotóny doleteli, museli cestovať vesmírom celé miliardy rokov.

Nie sú nebezpečné

Výskum profesora Drivera, ktorý je zameraný na štúdium distribúcie atómov v skorom vesmíre, dokázal po prvý raz identifikovať fotóny prichádzajúce na Zem z iného zdroja ako zo Slnka. Toto žiarenie má dokonca pomerne širokú škálu vlnových dĺžok – od mikrometrov (tieto sú nebezpečné a spôsobujú poškodenia) až po milimetre (neškodné).

Na merania použil jeho tím celý zástup teleskopov, od Spitzerovho a Hubbleovho cez Herschelov vesmírny ďalekohľad, až po teleskopy spoločnosti NASA – Galaxy Evolution Explorer (skrátene GALEX) a Wide-field Infrared Survey Explorer.

Aj keď sa môže zdať 10 miliárd fotónov za sekundu, z ktorých niektoré môžu byť zdraviu škodlivé, ako veľa, nemusíme sa obávať. Podľa prof. Drivera by sme sa im museli vystaviť približne miliardu rokov, kým by nám spôsobili nejaké dlhotrvajúce následky. „Dokonca aj samotné galaxie nám poskytujú ochranu pred žiarením so silou SPF približne 2,“ dodal.

10 miliárd fotónov za sekundu, ktoré prichádzaj spoza našej vlastnej galaxie, ale nie sú jediné, čo na Zem dopadnú z iného zdroja ako naše Slnko. Desať biliárd fotónov dopadne na jeden meter štvorcový každú sekundu ako pozostatok Veľkého tresku.

Pôvod nášho opálenia

Slnko 1,000,000,000,000,000,000,000 fotónov na meter štvorcový za sekundu
Odraz od oblohy 300,000,000,000,000,000,000 fotónov na meter štvorcový za sekundu
Zvyšok po Veľkom tresku 10,000,000,000,000,000 fotónov na meter štvorcový za sekundu
Odraz od prachu v Slnečnej sústave 100,000,000,000,000 fotónov na meter štvorcový za sekundu
Extragalaktické pozadie 10,000,000,000 fotónov na meter štvorcový za sekundu

 

Dostupné z doi: 10.3847/0004-637X/827/2/10810.1111/j.1755-148X.2010.00764.x

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie