Denník N

Apple si stavia nový div sveta. Nie je až taký zelený, ako vyzerá

Tvar sídla Apple pripomína tlačidlo „domov“ na jeho iPhonoch. Foto – Apple
Tvar sídla Apple pripomína tlačidlo „domov“ na jeho iPhonoch. Foto – Apple

Americký gigant Apple už niekoľko rokov stavia monumentálne sídlo za zhruba päť miliárd dolárov. Apple Campus 2 označovaný aj ako Spaceship (vesmírna loď) bude jedným z najväčších a najdrahších sídiel spoločností na svete.

História nového sídla spoločnosti Apple siaha ešte do roku 2006, keď už dnes zosnulý spoluzakladateľ spoločnosti Steve Jobs prišiel s myšlienkou vybudovania centrály, akú svet ešte nevidel.

Jeho výstavba, ako ukázali zábery z dronu, pokročila. Spaceship, ako vznikajúcemu sídlu hovoria, by mal byť úplne hotový už budúci rok.

Projektu sa ujalo svetoznáme londýnske štúdio Foster + Partners na veľkej parcele v kalifornskom meste Cupertino, kde kedysi sídlila spoločnosť Hewlett-Packard. Štúdio má na zozname aj také projekty ako štadión vo Wembley, letisko Stansted, MacLeren Technology Centre či londýnsky most Millenium.

Tak ako to chcel Jobs

Samotný Steve Jobs chcel byť nielen klientom, ale zároveň aj tvorcom Apple Campus 2. So štúdiom pravidelne komunikoval a upravoval návrh tak, aby sa páčil hlavne jemu.

Nakoniec aj projekt so žiadosťou o schválenie v roku 2011, len pár mesiacov pred smrťou, predstavil poslancom v mestskom zastupiteľstve mesta Cupertino. Oficiálneho povolenia stavby sa však nedožil.

To prišlo až v roku 2013, keď začali prvé výkopové práce. 

Apple Campus 2 nie je len jedna budova, ale hneď niekoľko s celkovou rozlohou takmer 330-tisíc metrov štvorcových na 71-hektárovom pozemku. V hlavnej budove si nájde miesto 3-tisíc zamestnancov, ďalších vyše 10-tisíc bude pracovať v okolitých budovách.

Megasklá

Apple Campus 2

  • Má viac ako 71 hektárov. Z nich bude zastavaných len 20 percent, ostatná plocha bude zeleň.
  • Hlavná budova má mať rozlohu 260 000 m2, čo je viac ako 36 futbalových ihrísk. Pracovné miesto si v nej nájde 3-tisíc zamestnancov.
  • Apple Campus 2 je necelé 2 kilometre východne od súčasného sídla spoločnosti. Sťahovanie zamestnancov tak nebude až také zdĺhavé.
  • Sídlo začali stavať spoločnosti Skanska a DPR, no začiatkom roka 2015 s nimi Apple rozviazal zmluvu a najal si iné stavebné firmy.
  • Takmer všetky strechy budov v areáli budú pokryté solárnymi panelmi, aj vďaka ktorým chce byť areál energeticky sebestačný.
  • Steny fasády pokrývajú obrovské zakrivené sklenené tabule, ktoré sú zároveň najväčšie na svete.

Apple Campus 2 nebude vôbec obyčajná kancelárska budova. So svojím dokonale kruhovým tvarom patrí medzi tie najnákladnejšie, ale chce patriť aj medzi tie najzelenšie. Jej strecha (a väčšiny ostatných budov) bude pokrytá solárnymi panelmi. Aj vďaka tomu chce byť Apple Campus 2 energeticky sebestačným.

Napriek všetkému však najzelenšia nie je. Apple si totiž vyberá len tie najlepšie materiály, ktoré sú nielen drahé, ale aj náročné na výrobu, s ktorou sa zvyšuje ich uhlíková stopa. Hlavná budova s obvodom vyše 1,5 kilometra je postavená z kovu, betónu a skla. Sklo tvorí dokonca aj steny od podlahy až po strop.

A práve sklenené steny sú ďalším unikátom stavby – sú to najväčšie zakrivené sklenené tabule na svete. Každé sklo musí byť dokonale presne zahnuté, aby sadlo k ďalšiemu na zaoblenej vonkajšej i vnútornej fasáde. Apple si ich necháva vyrábať v Nemecku. Ani vnútorné vybavenie nie je o nič horšie.

Železo má byť vyleštené, bez náznaku farby. Drevo na nábytku, vrátane obrovských stolov nesmie mať najmenšiu chybu. Od spoločnosti Arco si Apple pritom objednal až 500 na zákazku vyrábaných stolov z masívu s dĺžkou až 5,5 metra so skrytými elektrickými zásuvkami. Do budovy ich pritom budú musieť vložiť pomocou žeriavu. Arco takýto polovičný stôl predáva za 2 500 amerických dolárov.

7-tisíc stromov

Hoci sa o ekologickosti Apple Campus 2 dá dlho polemizovať, musí sa Apple uznať to, že 71-hektárový pozemok neplánuje zastavať, ale naopak, zazeleniť. Z celkovej plochy bude zastavaných len 20 percent, na zvyšných 80 percentách plochy bude vysadených viac ako 7-tisíc stromov z tristo rôznych druhov.

Všetky rastliny sú pritom vyberané tak, aby zvládli rásť aj v náročných klimatických podmienkach Kalifornie. V areáli, respektíve v garážach má tiež byť okolo 300 nabíjačiek pre elektrické automobily, v prípade potreby nie je problém ich počet aj znásobiť.

FOTO - APPLE
Foto – Apple

Okolo Apple Campus 2 má vyrásť aj niekoľko ďalších budov. Napríklad unikátne auditórium pod zemou s kapacitou pre tisíc ľudí, ktoré má strechu z uhlíkových vlákien. Vyrobená je v Dubaji.

Okrem auditória rastú okolo Apple Campus 2 aj budovy pre vývojové centrá, obrovské fitnescentrum a wellness pre 20-tisíc ľudí či garáže pre asi 13-tisíc áut. Všetky budú pokryté solárnymi panelmi. Všetky panely dokopy majú zaberať plochu až 65-tisíc metrov štvorcových.

Navyše, aby aj počas horúcich letných mesiacov budovy míňali čo najmenej elektrickej energie na chladenie, budovy budú vybavené inteligentným pasívnym vetraním, ktoré zabezpečí chladný a čistý vzduch aj v takom skleníku, ako Apple Campus 2 na prvý pohľad vyzerá.

Pre prirodzené chladenie sú podlahy a stropy z 4 300 kusov betónových dosiek. Na chladenie, ale i zalievanie zelene bude Apple Campus 2 využívať vyčistenú odpadovú vodu.

Autor je šéfredaktorom TECHBOX.sk

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie