Denník N

Košický krajský šéf Smeru Žiga: Kaliňák má moju dôveru

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra sa môže spoľahnúť na kolegov vo vláde aj okresných funkcionárov Smeru, ktorých kauza Bašternák netrápi.

Košický krajský predseda Smeru a minister hospodárstva Peter Žiga stojí za kolegom Robertom Kaliňákom. „Dôverujem určite viac jemu ako Matovičovi, Lipšicovi a Sulíkovi. Verím tomu, že to, ako to vysvetlil, je v poriadku,“ povedal dnes v Sobranciach po rokovaní vlády o kauze Bašternák.
Žiga hovorí, že ministra vnútra pozná už 17 rokov, spolu zakladali stranu, zažil s ním veľa mítingov a oficiálnych či neoficiálnych stretnutí. A podobne ako Kaliňák hovorí hneď pri tejto kauze o Igorovi Matovičovi, ktorý podľa ministra hospodárstva chce len zakrývať svoje problémy.


V Smere o Bašternákovi stále prebieha diskusia. „Diskusia prebieha už nejaký čas, to je otázka na pána Kaliňáka, nemyslím, že sa objaví niečo nové. Ja osobne aj vedenie za ním stojíme,“ povedal Žiga, či si myslí, že dôjde u Kaliňáka k sebareflexii.

Peter Žiga, Robert Fico a Robert Kaliňák. foto - TASR
Peter Žiga, Robert Fico a Robert Kaliňák. foto – TASR

O Žigovi sa hovorí ako o možnom nástupcovi Pavla Pašku vo funkcii podpredsedu strany. Paška po odstúpení z postu predsedu Národnej rady v roku 2014 už nekandidoval v tohtoročných voľbách. „Diskusia, samozrejme, prebieha, ale či dôjde ku konkrétnym výmenám na postoch, takto ďaleko strana ešte nie je, ani na úzkom vedení, ani predsedníctve. Je to predčasná otázka.“

Žiga si nemyslí, že by sa Sieť mohla zlúčiť so Smerom. „Bol by som veľmi prekvapený, keby pripadala do úvahy vôbec nejaká strana.“ Vládna koalícia je podľa neho „úplne stabilná“.

Kauza Bašternák netrápi ani regionálnych politikov na východnom Slovensku. „Ako primátor mesta mám trošku viac starostí, aby som všetko celoslovensky vnímal,“ povedal včera okresný predseda sabinovského Smeru Vladimír Jánošík. „Nemám také informácie, aby som sa k tomu vedel vyjadriť,“ hovorí Jánošík, ktorý je primátorom Lipian.
Podobne sa vyjadril aj primátor Sabinova a poslanec Smeru v prešovskej župe Peter Molčan.

Jánošík nevidí dôvod ani na odchod prešovského krajského predsedu Smeru Stanislava Kubánka, hoci ho odsúdený daňový podvodník označil za toho, kto kryl DPH kauzy na východnom Slovensku.

„Pán Kubánek má moju plnú dôveru, tiež by sme museli hľadať adekvátne informácie, pravdy, nepravdy. Ak poznáte človeka mnoho-mnoho rokov, poznáte jeho hodnoty.“ Rovnako Jánošík dôveruje aj Kaliňákovi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie