Denník N

10 dôvodov, prečo treba ísť práve na tento festival

Scénická žatva je najstaršia prehliadka neprofesionálneho divadla v Európe. Tento rok sa koná od 26. do 30. augusta v Slovenskom komornom divadle Martin.

1. Hlavný program

Tak to je vždy veľký zážitok. To sa rok čo rok prvým predstavením poriadne naštartuje, a potom už len ideš, ideš, ideš, ideš! Dušu tam vypustia tí herci na javisku. Rozumiete, pred očami divadlo, za očami sa zas divákom myšlienka mihá. Nevídané! Metafora, vtip – nepochopili diváci? To nič. Burácanie, potlesk, kytice, potľapkanie v stane po pleci. Ide sa závratným tempom do finále. Víťazstvo má každý na dosah, keby to len tá porota nakoniec všetko nepokazila.

2. Hudobné skupiny

Hudba lieči dušu a tohtoročné hudobné skupiny vyliečia aj chromé nohy, hluché uši, nenakuté hlásky. Potešia však aj absolútne zdravých a životaschopných jedincov, ktorí sa zvyknú zgrupovať do väčších pouličných celkov.

3. Recitátori

Poézia, próza, dráma. Drámy jesto na Žatve dosť. Malých aj tých veľkých drám. Ale ako by to bolo, keby chýbal umelecký prednes? Pusto, smutno, prosto nepoeticky a k tomu aj bez epického príbehu. A pritom, recitátorov my máme jedna báseň.

4. Filmové prednášky

Poznáte Peťa Konečného? Nepoznáte? Ale to je chyba. Lebo on robí také filmové prednášky, ale že také, že je toho plná miestnosť hororu, prípadne toho najlepšieho z filmu a reklamy v roku 2016. Ak neveríte, prídte sa pozrieť na vlastné oči a otestovať vo filmovom kvíze. Poznámka na okraj, netreba sa báť, filmy sú zostrihané na ukážky, zvládne to aj priemerný milovník naozajstného umenia, ktorým je divadlo.

5. Tvorivé dielne

EDUartky a EDUarti, to sú žatevné stvorenia, ktoré identifikujete takmer ihneď. Váľajú sa po dlážke, ale so šarmom. Svietia si do očí, ba aj mimo nich a je to veľmi dizajnovo pôsobivé. Ďalší presúvajú hercov v priestore a čosi im vysvetľujú – asi, že ak koncepcia padne, treba nasadiť improvizáciu. Nuž, ale sú aj takí, ktorí rátajú imaginárne peniaze na imaginárne projekty, ale kreatívne a s vervou.

6. Zahraničné divadelné predstavenia

Belgicko, Litva, Česko – poviete si, tak tam som tiež ešte nebol. A vďaka Žatve už ani nemusíte ísť. No, a v Martine prídu tieto krajiny naopak k Vám. Vraví sa, keď nejde Mohamed k hore, musí hora k Mohamedovi. Hosťujúce súbory sú toho jasným dôkazom (Alebo je to porekadlo naopak?) Prípadne sa vraví, ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva. A tak aj domáce súbory, ktoré práve na tomto ročníku festivalu Scénická Žatva dokážu zaujať a presvedčiť, pokojne môžu zavolať do sveta na divadelné skusy.

7. Intenzívna atmosféra bez hluku

Jediný hluk, nepríjemné či podozrivé zvuky, ktoré je možné na festivale zachytiť vlastným prípadne aj cudzím uchom, sú nočné chrapoty vychádzajúce z niektorých hotelových a internátnych izieb. Konkrétne mená chrapkajúcich samozrejme musia ostať v utajení, lebo veď aj tak všetci vedia… Inak však za polovičnú penziu dostanete all inclusive zážitky z divadelného umenia i umenia žiť s divadlom.

8. Festivalový stan a DJ Tričko

„Takže… Scénická Žatva… 2016“. Týmito slovami odštartuje každý večer v Párty stane diskotéku DJ Tričko. Táto stálica festivalu nesmie chýbať. Púšťa samé veľké hity a rád rozpráva do mikrofónu. Stan sa skrýva na parkovisku v kúte martinského námestia. Na jeho asfaltovom parkete už nie jeden účastník „protančil troje střevíce“.

9. Ochotnícke divadlo nie je profi divadlo

Ak čakáte atmosféru ako na plese v opere a namyslené herečky s nosom hore, tak ste na omyle. Ochotníci robia divadlo z lásky a pre radosť a nie preto, aby sa hrali na hviezdy. Nepije sa šampanské, ale borovička z plastových pohárov. A povedzme si rovno: s Fialovou by ste si asi nezatancovali, ale tu môžete slovenské devuchy vykrúcať až do rána.

10. Mesto Martin

Martin, malebné mestečko v doline štebotavého Turca, hostí Žatvu od nepamäti. Keďže sa divadlo nachádza priamo na námestí, dobrá káva a aj strava sú hneď po ruke. Najznámejšou inštitúciou tu je Matica slovenská, ktorá kedysi uchovávala štátny poklad. Dnes je pokladom Martina najmä okolitá príroda a krása Martinských hôľ. Keďže vás tu nikto nepozná, mesto je absolútne ideálne na robenie si festivalovej hanby.

Sandra Polovková, Elena Knopová, Gabriel Žifčák

Hlavným organizátorom festivalu Scénická žatva je Národné osvetové centrum, Bratislava.
Spoluorganizátormi festivalu sú: Slovenské stredisko AiTA/IATA, Prievidza a občianske združenie M@M, Martin.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie