Denník N

Kaliňák láme demokraciu

Shooty: Zrkadielko, 7. júna 2016.
Shooty: Zrkadielko, 7. júna 2016.

Minister vnútra sa tvári, že nevie o pravidle, podľa ktorého politik odstupuje už pri dôvodnom podozrení.

Robert Kaliňák sa stratil. Vidieť to, keď sa snaží brániť v kauze Bašternák. Hovorí, že neporušil zákon, a preto nie je dôvod, aby odstúpil. Aký omyl.

Ministrovi treba pripomenúť, že je politikom a v politike sa za normálnych okolností odstupuje už pri podozrení. Pri porušení zákona nasleduje pre každého občana trest v podobe pokuty alebo väzenia. Aj jeho to čaká v prípade, že sa tak stalo. To je ten chaos, v ktorom sa asi stratil: Kaliňák občan a Kaliňák politik.

Kauza Kalibašternák sa ťahá už takmer pol roka. A tak ako v marci, keď sme opísali základ príbehu, aj teraz sa hlavný dôvod na jeho odstúpenie nemení. Stačí, že nevie vysvetliť, prečo jeho podriadení nevyšetrili podvody s daňami, ktoré pravdepodobne spáchal jeho priateľ a chránenec Bašternák. Prečo sa správa ako jeho obhajca a nie ako minister vnútra. Prečo je ochotný presviedčať nás, že pred piatimi rokmi sme ešte žili v dobe kešu a nosiť 12 miliónov eur v kufríku či igelitke bolo vtedy bežné.

Toto všetko mu znemožňuje, aby mohol poriadne pracovať ako minister. Ak by teda necítil potrebu odstúpiť pre podozrenia, ktoré ho prenasledujú, mal by odstúpiť v záujme krajiny, lebo tá si zaslúži ministrov, ktorí sa naplno venujú práci. Akokoľvek to pri vážnych, jahnátkoch, tomanových a ďalších vyzerá iba ako vtip.

A mal by odstúpiť ešte z jedného dôvodu. Ak mu záleží na očistení mena jeho priateľa a teraz už aj svojho, mal by nechať priestor aspoň na druhý pokus na nezávislé a dôveryhodné vyšetrenie prípadu. Ako minister vnútra tomu zjavne bráni. Robert Kaliňák a spolu s ním aj premiér Robert Fico sa dostali do situácie, keď sú v jasnom konflikte záujmov. Jeden u Bašternáka býva, druhý s ním obchodoval a teraz ho aj obhajuje pred verejnosťou.

Je to také jasné, že to vidí a dokonca dokáže aj verejne pomenovať europoslankyňa Smeru Monika Smolková, ktorá sama priznáva, že žije vo svete, kde má strana vždy pravdu, a to aj vtedy, keď ju nemá.

Kaliňák sa dostal do pozície, že je symbolom podvodu. Ešte o ňom nevznikajú pesničky, ale nemá od toho ďaleko. Ako politik sa stal prekážkou normálneho fungovania krajiny. Ako vraví on sám o všetkých iných len nie o sebe: Láme demokraciu. A to mu nemôžeme dovoliť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie