Denník N

Andrej Danko premiérom?

Spoza Roberta Fica vykúka Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Spoza Roberta Fica vykúka Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

To, čo sa minulý týždeň udialo v slovenskej politike, ostáva nedocenené. A tak si poobede predstavujem, že Andrej Danko bude premiérom.

Niccolo Machiavelli venoval v 16. storočí celú jednu knihu rozpisovaniu jednoduchej myšlienky: podstatou úspešného vládnutia je účel, ktorý svätí prostriedky. Preložené do zrozumiteľnej slovenčiny – treba s ostatnými vytrieť podlahu skôr, ako oni vytrú podlahu s vami.

Posledný týždeň v slovenskej politike bol veľkou školou práve takéhoto machiavellizmu. Veľa Niccolov sa zrodilo, niektorí hneď aj zahynuli.

Prvý išiel Procházka. Bol presvedčený, že si to vypočítal správne, my sme boli presvedčení, že má akýsi tromf, nejaké eso v rukáve. Ukázalo sa však, že nemal nič, vôbec nič, len tam sedel a nadával a čakal, kto a akú funkciu mu dá. Jeho bluf bol príliš priehľadný.

A tak šiel akýsi Brecely. O rok jeho meno nikomu nebude nič hovoriť, ak zaznie, každý si bude klásť otázku, ako sa mohlo stať, že chvíľu bol ministrom. A každý bude poznať odpoveď. Brecelyho riešenie však vydržalo len niekoľko hodín, aj on sa prepočítal. V skutočnosti totiž tiež len blufoval.

Výsledok?

Procházka má dlhy a nemá stranu, Brecely má stranu a dvoch poslancov. Čoskoro už len jednu poslankyňu. Čiže nemá zmysel. A nemá už ani ministerstvo, ktoré predtým mal.

Obaja prehrali, na rade boli hrnčiarovci, ktorí si to všetko vypočítali vopred a lepšie. S Mostom splynuli, akoby ani nikdy neodišli, čomu výrazne pomohlo ministerstvo, ktoré do vzťahu priniesli. Také ministerstvo totiž dokáže zaceliť aj hlbšie rany, ako sú tie, že ten istý Hrnčiar len pred niekoľkými rokmi z tej istej strany odišiel iba pre pocit, že inde má lepšiu perspektívu.

Možno je to aj svetový unikát: úplne hladko a pred očami verejnosti sa zo štvorkoalície stala trojkoalícia a nikomu zo zúčastnených to nestojí ani za pol poriadneho slova. Ide sa ďalej, spolu proti extrémizmu, Machiavelli obdivne tlieska.

Vyhral teda Béla? Nie. Ani on už nie je tým, kým býval – milým susedom, ktorého by ste si aj domov pozvali, na návšteve by ste sa mu síce pozerali na prsty, ale inak by ste mali pocit príjemne stráveného času.

Nový Béla sa už nejaký mesiac volá Andrej Danko. On je dnes ten, s ktorým sa ťažko nesúhlasí, lebo, presne ako Béla kedysi, máločo hovorí. Zásobuje nás síce trochu neobratnými, ale inak milými slovami o nekonflikte a nedeštrukcii, a pomaly si buduje zázemie.

Andrej Danko je dnes oficiálne najsympatickejším politikom. Je novým Bélom, plus, a to si povedzme na rovinu – nie je Maďar. Žijeme v krajine, kde je práve to kritickou výhodou. Nie je génius, ale má nesmierny inštinkt; ak hovorí, že ľudia túžia po pokoji, má dokonca pravdu.

Je ako Rácz, ale kľúče od kotolne by som mu nedal, hovorí o ňom môj známy – lenže o tom, kto bude mať kľúče od kotolne, už nerozhodujeme my.

Smer končí; klesať bude zrejme ešte dlho, ale trend nezvráti, Most zas nikdy potenciál na zásadný rast nemal. Ak bude Andrej Danko aj naďalej rátať tak správne ako doteraz, vláda bez neho nevznikne.

Je jedno, kto vyhral tento týždeň, dlhodobo víťazí práve on, robí to inštinktívne a nezastaviteľne, až takmer obdivuhodne. Môžeme si o ňom myslieť hocičo – veď si aj myslíme – z celej koalície je však on jediný na dlhodobom vzostupe.

A tak popoludnie trávim predstavovaním si toho, že jedného dňa bude Andrej Danko premiérom. Vy robíte čo?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie