Denník N

Petržalku stála plaváreň päť miliónov, v Hlohovci ju chce za polovicu postaviť súkromník

Nová plaváreň v Petržalke. Foto – TASR
Nová plaváreň v Petržalke. Foto – TASR

Na najväčšom slovenskom sídlisku vylúčili uchádzača, ktorý ponúkol o milión a pol nižšiu cenu. Zdala sa im podozrivo nízka. Víťazná firma plaváreň nakoniec postavila neskôr, ako mala, a s predražením 300-tisíc eur.

V utorok v Petržalke otvorili novú krytú plaváreň, jedinú na celom sídlisku, kde aj spolu s cezpoľnými žije odhadom až 150-tisíc ľudí. Zatiaľ je len v skúšobnej prevádzke, verejnosti bude naplno slúžiť až od 5. septembra. Miestnych láka na 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový a detský bazén, whirlpool pre relax v horúcej vode, saunový svet či soláriá.

Samospráva na čele so starostom Vladimírom Bajanom (nezávislý, v minulosti podporovaný Smerom) si na otvorenie zavolala aj župana Pavla Freša či vodnoslalomára a strieborného olympionika z tohtoročnej letnej olympiády v brazílskom Riu de Janeiro Mateja Beňuša.

Ľudia na plaváreň čakali dlho. Termín dokončenia sa najprv posunul z apríla 2015 na september toho istého roka, potom sa však čakalo ešte ďalší rok na vybavenie a kolaudáciu.

A aj náklady boli väčšie než tie, s ktorými sa pôvodne rátalo. Plaváreň bola nakoniec drahšia o 300-tisíc eur.

Drahá stavba, drahšie vstupné

Cenu za stavbu kritizovalo viacero petržalských opozičných zastupiteľov. Ako upozornil neúspešný kandidát na starostu Pavel Nechala, zo súťaže totiž vyškrtli ponuku stavebnej firmy Zipp, ktorá bola o jeden a pol milióna eur lacnejšia ako víťazný variant od Metrostavu. Ten sa zaviazal plaváreň postaviť za niečo vyše 4,3 milióna eur bez DPH, nakoniec to bolo asi 4,6 milióna.

Petržalka vyradenie Zippu zdôvodnila mimoriadne nízkou cenovou ponukou. Stavebná firma ju vysvetľovala priamou spoluprácou s výrobcom bazénových technológií.

„Vďaka tejto spolupráci uchádzač garantuje verejnému obstarávateľovi uvedené ceny, ktoré zrejme nie sú celkom porovnateľné s bežne dostupnými cenami predajcov, ktorí s týmto tovarom iba obchodujú,“ napísal Zipp v odôvodnení, ale mestskú časť nepresvedčil.

Nová plaváreň v Petržalke. Foto - TASR
Nová plaváreň v Petržalke. Foto – TASR

Vstupné do petržalskej plavárne

  • Dospelí, 90 minút: 4 a 5 eur
  • Deti a študenti, 90 minút: 3 a 4 eurá
  • Dospelí, 150 minút: 7 a 8 eur
  • Deti a študenti, 150 minút: 5 a 6 eur
  • Dospelí, 150 minút a sauna: 10 eur
  • Deti a študenti, 150 minút a sauna: 8 eur

*lacnejšie vstupné v časoch 6.00 – 12.00 a 20.00 – 22.00, drahšie v čase 12.00 – 20.00

Plaváreň teda postavili za viac, ako sa plánovalo, a navyše s omeškaním a bez architektonickej súťaže. Slovenské mestá totiž k verejným stavbám často pristupujú bez toho, že by sa úradníci zamysleli, ako by mohli pozdvihnúť verejný priestor. Vidieť to najmä pri porovnaniach s Českom.

Vstupné v Petržalke bude vyššie ako na verejných plavárňach na Pasienkoch či Mokrohájskej. Najlacnejší lístok pre dospelých vyjde na štyri eurá (za 90-minútový vstup v niektorých časoch), vstupné za dve a pol hodiny so saunou sa vyšplhá na desať eur.

Petržalský starosta Bajan sa však z plavárne teší. „Som veľmi rád, že dielo sa podarilo,“ povedal agentúre TASR. Podľa neho samospráva verila, že sa plaváreň podarí otvoriť aj o čosi skôr, nechceli však „pustiť stavbu, ktorá nebude mať vychytané detaily, čo sa týka stavebných nedorobkov alebo nejakých technologických problémov“.

Denná kapacita plavárne je okolo 600 návštevníkov, ročné náklady na jej prevádzku sa odhadujú približne na 600-tisíc eur. Plaváreň bude otvorená od šiestej ráno do desiatej večer cez pracovné dni a od ôsmej do ôsmej cez víkendy.

Porovnajte: Nová plaváreň v Petržalke, pod ňou plaváreň v českom Litomyšli

Foto - TASR
Foto – TASR
Foto - Pardubický kraj
Foto – Pardubický kraj

V Hlohovci za polovicu od investora

Kým sa v Petržalke strihali pásky, v sedemdesiat kilometrov vzdialenom Hlohovci sa práve podpisovala zmluva na podobnú plaváreň ako na bratislavskom sídlisku. Šesťdráhový 25-metrový bazén, menší výukový bazén, wellnes, bistro a šatne, bez tobogánov a sáun. To všetko za odhadovanú cenu 2,3 milióna eur, ktorú má navyše zaplatiť súkromná firma Bazenprojekt.

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár sa s firmou dohodol na tom, že Bazenprojekt za pozemky pri mestskom kúpalisku postaví plaváreň na svoje náklady. Pätnásť rokov ju bude využívať a potom ju bude musieť ponúknuť mestu za jedno euro.  Samospráva sa bude môcť rozhodnúť, či si plaváreň vezme, alebo nie.

Projekt nahradí pôvodný megalomanský projekt mestského akvaparku za minimálne 6 miliónov eur.

Primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Také niečo by sa podľa mňa skončilo nútenou správou,“ hovorí primátor Kollár, prečo plány na akvapark zavrhli. V Bazenprojekte pôsobí napríklad bývalý riaditeľ seneckého akvaparku Oskar Gaál a ten verí, že plaváreň dokážu prevádzkovať tak, aby im prinášala zisk. Podobný model ponúkali napríklad aj Piešťanom a plánujú rozšírenie aj do ďalších miest.

„Povedali sme si okej, načo by si malo takýto záväzok brať mesto,“ vysvetľuje Kollár. „My do rizika nejdeme. Investor má v zmluve termíny, dokedy musí začať stavať, inak môžeme od zmluvy odstúpiť a pozemky získať naspäť. Navyše, my ako mesto sme stavebným úradom, takže nehrozí, že by sme im tam povolili postaviť niečo iné.“

O tom, že by na stavbu plavárne oslovili súkromného investora, teraz uvažujú aj vo Zvolene. „Oslovujeme záujemcov, pýtame sa ich, či by mali záujem investovať práve do takéhoto projektu,“ povedala agentúre TASR zvolenská primátorka Lenka Balkovičová.

Mestská časť Petržalka na otázku, či neuvažovali o inom type financovania plavárne, a či spätne hodnotia tender za vydarený, neodpovedala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie