Denník N

Na Záhorí postriekali lesy. Na zemi bol mŕtvy hmyz, nebolo počuť vtáky, hovorí dokumentarista

Mŕtvy hmyz v lese na Záhorí. Foto - Tomáš Hulík
Mŕtvy hmyz v lese na Záhorí. Foto – Tomáš Hulík

Stromy napadli húsenice, pre postrek zakázali štyri týždne zbierať lesné plody.

Na Záhorí postriekali stromy napadnuté listožravým hmyzom. Hubárom zamorili obľúbené oblasti, až do 24. septembra tu platí zákaz zberu lesných plodov. S postrekmi končia 27. augusta.

Podľa zoológa Eduarda Stloukala z Univerity Komenského v Bratislave je postrek obrovským zásahom do biodiverzity lesa, prežijú po ňom len rastliny.

Zasiahnuté oblasti sú Riadok, Obora, Červený kríž a Nivky. Lesy postriekané látkou Vaztak sú v blízkosti Veľkých Levár, Studienky a na ceste z Malaciek do Rohožníka.

Dokumentaristu Tomáša Hulíka pri prechádzke lesom zaskočil extrémny účinok postreku. „Na zemi bol mŕtvy hmyz, nebolo tam vôbec počuť žiadne vtáky. Bolo to ako apokalyptický mŕtvy les,“ hovorí.

Oznam v lese na Záhorí. Foto - Tomáš Hulík
Oznam v lese na Záhorí. Foto – Tomáš Hulík

Narušenie biodiverzity

Kalamitné premnoženie hrebenárky borovicovej tu nezažili už dve generácie lesníkov. Dokumentarista Tomáš Hulík tvrdí, že „húsenice doslova pršali zo stromov“.

No rýchla reakcia zo strany Vojenských lesov v podobe postreku Vaztak je podľa zoológa nebezpečná pre tamojšiu prírodu.  „Použitie takého silného insekticídu a navyše v predimenzovaných dávkach jednoznačne naruší biologickú diverzitu v zasiahnutej oblasti, v tomto prípade v borovicovom lese,“ tvrdí Stloukal.

Biologická diverzita zahŕňa veľké množstvo organizmov, mikroorganizmy, rastliny, hmyz, vtáky a cicavce. Odstránenie jednej skupiny, ktorá je najpočetnejšia, bude mať dosah na celý systém lesa.

postrek mapa

„Po aplikácii Vaztaku treba dodržať ochrannú lehotu pre zber lesných plodov – 28 dní. Neznamená to však, že je ukončená hubárska sezóna, tá je daná podmienkami podnebia a môže trvať do neskorej jesene,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva obrany Daniela Capáková.

Zásah postreku do lesa v tomto období je stratou pre miestnych hubárov. „Teraz je dobré obdobie pre huby, pozbierať si ich tam však môžeme už iba postriekané,“ hovorí Hulík.

Prežijú len rastliny

Vaztak obsahuje cypermetrín, ktorý postihuje hormonálnu sústavu a je dokázaná jeho rakovinotvornosť, vysvetľuje zoológ. Cypermetrín síce nie je priamo toxický pre vtáky, ale zlikviduje ich potravu, takže vtáky môžu zahynúť hladom alebo opustia zasiahnutý les.

Látka je vysoko toxická aj pre vodné organizmy. Podľa výskumu americkej spoločnosti EPA spôsobila pri vysokej dávke skúmanej myši tumor na pľúcach.

„Okrem priameho účinku zbúra potravinový reťazec zasiahnutého územia. Viac-menej tam prežijú len rastliny,“ tvrdí zoológ.

„Postihnutá je plocha viac ako 1000 hektárov, kde poškodenie stromov vo veku od 10 do 100 rokov dosahuje viac ako sedemdesiat percent. Ide o rozsiahlu kalamitu, hrozilo by odumretie veľkého množstva borovicového porastu. Postrek bol na ploche 500 hektárov,“ uvádza Capáková.

Podľa ministerstva obrany však ide o prípravok, ktorý je riadne schválený. „Bežne sa používa aj na ochranu poľnohospodárskych kultúr a plodín. Je registrovaný v Zozname autorizovaných prípravkov na ochranu rastlín a prípravkov na ochranu rastlín povolených na paralelný obchod,“ tvrdí Capáková.

Nesprávna koncentrácia?

Podľa výrobcu mechanizmus účinku prípravku proti húseniciam spočíva v tom, že alfa-cypermetrín narušuje rovnováhu medzi sodíkovými a draselnými iónmi, a tak pôsobí na axiálne vedenie nervových vzruchov. Vyvoláva opakovanú depolarizáciu nervových membrán nasledovanú kŕčmi a úhynom jedincov.

Podľa oficiálneho oznamu bolo jeho dávkovanie dva litre roztoku na jeden hektár. „Koncentrácia použitého roztoku podľa rôznych zdrojov a návodov by mala byť v oveľa menších hodnotách. Aj podľa návodov na stránkach predajcov a distribútorov Vaztaku. Neviem, či skutočne použili nadmerný objem jedu, alebo len uviedli nesprávne číslo na ozname,“ tvrdí Stloukal.

Podľa hovorkyne ministerstva obrany je odporúčaný postrek 0,4 až 0,6 litra roztoku na jeden hektár, čo je obrovský rozdiel oproti oficiálnemu oznamu. Dodávateľom postreku je Agrofert Holding.

Kedy sa príroda z tohto zásahu spamätá, je otázne. Závisí to od postihnutej plochy, koncentrácie použitej látky, okolitých porastov. „Obnova takto postihnutej biodiverzity môže trvať niekoľko rokov, ale niektoré zmeny môžu byť aj nevratné,“ tvrdí Stloukal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie