Denník N

Ficovi kolektívna vina prekáža, len keď ide o Rusov

Ilustračné foto – AP
Ilustračné foto – AP

Fico cestuje za Putinom. S predstihom mu poslal zdravicu, v ktorej sám seba usvedčuje z pokrytectva.

O potrestaní ruských športovcov za štátom organizovaný doping sa diskutuje už dlhé týždne. Robert Fico sa však k téme bez vyzvania vyjadril až teraz. Celkom náhodou len dva dni pred náštevou u Vladimira Putina.

Samozrejme, Ficova verzia príbehu je, že Rusko je obeťou politikárčenia v športe. Ani slovo o tom, že v celej záležitosti má prsty priamo štát. Ficova nevyžiadaná zdravica sa potom nedá vysvetliť inak ako servilný pokus zapáčiť sa pred cestou ruskému prezidentovi. Ak toto robí verejne ešte pred ňou, strach pomyslieť, čo mu narozpráva medzi štyrmi očami.

Premiérova podliezavosť voči Rusku je však len časťou problému. On je navyše ešte aj pokrytecký a názorovo totálne nekonzistentný. Robert Fico vo svojom novom videu totiž pohoršene vyhlásil, že odmieta princíp kolektívnej viny. „Považujem to za absurdné, absolútne to odmietam a proti tomuto aj protestujem,“ povedal doslovne. Navrhol aj riešenie. Ak niekto zlyhal, treba ho potrestať „na individuálnej báze“.

Aby sme si to dokázali predstaviť v praxi, tak Rusko podľa tamojších médií na „individuálnej báze“ práve potrestalo Svetovú antidopingovú organizáciu tým, že ju prestane financovať. Čo by bola celkom jasná predzvesť odhodlania trestať individuálnych vinníkov na ruskej strane, však, pán premiér.

Aby bolo jasné, skutočná kolektívna vina je zlá vec a vylúčenie všetkých ruských paralympionikov je sporná záležitosť. No ak „kolektívnu vinu“ kritizuje politik, ktorý dal napríklad monitorovať všetkých moslimov na Slovensku bez rozdielu len preto, že sú moslimovia, tak ide o zjavne účelové pokrytectvo. Pri kamarátoch Rusoch je údajná kolektívna vina podľa Roberta Fica fuj, no pri moslimoch oficiálna štátna politika.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie