Denník N

Desať rokov po: Hedviga rozdeľovala Bugára s Ficom, kým si tľapli

Pre Hedvigu Žákovú Malinovú si adresovali tvrdé odkazy. Odkedy Smer a Most-Híd spolu vládnu, slovník zmiernili. Či sa Fico s Kaliňákom ospravedlnia, Žitňanská necháva na nich.

„Robert Fico svojho času povedal, že Slovensko nie je právny štát. Ja by som si to nikdy nedovolila takto povedať, ale aj tento prípad ukazuje, že keď vládne Robert Fico, tak sa k právnemu štátu ani neblížime. Prípadu Hedvigy Malinovej je mi ľudsky, ale aj odborne veľmi ľúto, je to zlyhanie právneho štátu,“ vyriekla 6. apríla 2014 v RTVS vtedy opozičná poslankyňa Lucia Žitňanská. Vládnutie so Smerom ešte odmietala.

Dnes, desať rokov od útoku na Hedvigu Žákovú Malinovú, je Žitňanská podpredsedníčkou Ficovej vlády. Rovnako ako Robert Kaliňák, ktorý bol ministrom vnútra aj v deň incidentu a pre ktorého zostáva niekdajšia študentka „patologickou klamárkou“.

Hedvigin prípad kedysi robil zo Smeru a Mosta-Híd (predtým SMK) dva nezmieriteľné tábory. Fico s Kaliňákom hovorili, že si útok vymyslela. Most-Híd Hedvigu bránil a poukazoval na chyby polície a prokuratúry. Bugárov poslanec Gábor Gál ju zo začiatku chvíľu zastupoval, potom sa prípadu vzdal, aby sa to nezneužívalo na politizáciu.

Dobitá študentka 25.augusta 2006. foto - TASR
Dobitá študentka 25. augusta 2006. Foto – TASR

Zbohom, Slovensko

Tridsaťtriročná Hedviga s rodinou medzičasom opustila Slovensko. S tromi deťmi žije v Maďarsku. Na to, čo sa udialo 25. augusta 2006 v Nitre cestou do školy na skúšku, už nemieni spomínať. „Nechce hovoriť s médiami, pochopte ju,“ hovorí jej advokát Roman Kvasnica.

Dodnes nemá pokoj, prípad stále nie je uzavretý, v Maďarsku jej stále hrozí súd. Sama požiadala o presun prípadu do zahraničia. V marci po voľbách, keď už Smer dohadoval koalíciu s Mostom-Híd, končiaci minister spravodlivosti Tomáš Borec súhlasil, aby kauzu prevzali Maďari.

Na rade sú v Maďarsku

Žiadosť do Maďarska odoslalo ministerstvo už pod vedením Žitňanskej z Mosta-Híd v máji, potvrdil ministerkin tlačový odbor. „Od maďarských úradov sme zatiaľ nič nedostali,“ vraví Malinovej advokát Kvasnica.

Na Slovensku sa v roku 2014, skoro osem rokov po útoku, dožila Hedviga (jej krstné meno sa dlhodobo používa aj ako pomenovanie tejto kauzy) toho, že na ňu podali obžalobu pre krivú výpoveď. Vraj si vymyslela, že ju cestou do školy v parčíku napadli dvaja skíni, lebo hovorila do telefónu po maďarsky, a na blúzku jej napísali „Maďari za Dunai“.

Útok sa udial krátko po tom, ako Fico vytvoril prvú vládu s Mečiarovým HZDS a so Slotovou SNS, za čo aj v zahraničí čelil kritike za spojenectvo s nacionalistami.

Chronológia

25. augusta 2006
Neznámi muži údajne prepadli v parku v Nitre vtedajšiu študentku Malinovú.

11. septembra 2006
Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie pre útok, pretože sa skutok nestal.

12. septembra 2006
Minister vnútra Kaliňák a premiér Fico zorganizovali tlačovú besedu, na ktorej informovali o veciach z vyšetrovania. Malinovú označili za klamárku.

14. mája 2007
Študentku obvinili z prečinu krivej výpovede.

8. augusta 2007
Prokurátor zamietol študentkinu sťažnosť voči obvineniu.

8. septembra 2009
Generálna prokuratúra dostala lekársky posudok dekana LF UK Petra Labaša, podľa ktorého sa Malinová pohrýzla sama a nemala ani otras mozgu.

19. júla 2010
Minister vnútra Daniel Lipšic oznámil, že dá kauzu preveriť inšpekcii ministerstva. Ukázali sa pochybenia vo vedení vyšetrovacieho spisu.

2. mája 2011
Labaš odovzdal doplnený posudok, modriny vraj mohla mať dôsledkom poruchy zrážavosti krvi. Malinovej advokát poprel, že by mala takú diagnózu.

28. septembra 2011
Vláda Ivety Radičovej prijala zmier s Malinovou v konaní pred štrasburským súdom. Vyjadrila aj poľutovanie nad prípadom.

5. júna 2012
Generálna prokuratúra žiada posudok od psychológa.

8. augusta 2012
Súd odmietol poslať Hedvigu do ústavu.

29. apríla 2013
Helsinský výbor pre ľudské práva vyzval generálnu prokuratúru, aby zastavila trestné stíhanie Malinovej.

25. októbra 2013
GP uznala, že Labašov posudok je zlý, objednala ďalšieho znalca – ortopéda.

21. novembra 2013
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár povedal, že prípad trvá neprimerane dlho. Sľuboval ho uzavrieť do konca roka.

20. decembra 2013
Žáková Malinová prijala maďarské občianstvo a oznámila odchod zo Slovenska, aby ochránila deti pred policajným obťažovaním.

2. apríla 2014
Generálna prokuratúra podala obžalobu na Žákovú Malinovú, vinili ju z krivej výpovede.

10. apríla 2014
Prezident Andrej Kiska oznámil, že ak ju súd odsúdi, udelí jej milosť.

15. decembra 2014
Okresný súd v Nitre vrátil prokuratúre obžalobu naspäť.

2. februára 2015
Krajský súd v Nitre rozhodnutie zrušil, obžalobu vrátil okresnému súdu.

február 2016
Žáková Malinová žiada presunúť trestné konanie do Maďarska.

máj 2016
Ministerstvo spravodlivosti odosiela jej žiadosť.

Slávna tlačovka premiéra a ministra vnútra o Hedvige Malinovej bola v septembri 2006. foto - TASR
Slávna tlačovka premiéra a ministra vnútra o Hedvige Malinovej bola v septembri 2006. Foto – TASR

Fico okamžite obvinil Malinovú, že si národnostne motivovaný útok vymyslela s cieľom škodiť. „Nejaká dievčina nebola schopná urobiť skúšku, tak obetovala meno Slovenskej republiky len preto, aby si zachránila svoju vlastnú kožu,“ vyhlásil v septembri 2006 premiér.

„Ja som nič nespravila. Ja som neklamala,“ snažila sa so slzami v očiach presviedčať mladá študentka maďarskej národnosti. Za dva týždne mala polícia prípad uzavretý, trestné stíhanie pre útok zastavila s tým, že sa nič nestalo. Kaliňák pred kamerami rozprával, ako Malinová zbitie nafingovala. „Skutok sa nestal,“ vravel.

Fico s Kaliňákom v kúte?

Odrazu celé Slovensko poznalo meno Hedvigy, ktorú dvaja vysokí predstavitelia štátu označili za klamárku. Ako to celé v lete 2006 bolo, úrady doposiaľ hodnoverne neobjasnili.

Jedným z najznámejších dôkazov sa stal lekársky posudok dekana Lekárskej fakulty UK Petra Labaša, že sa Malinová sama pohrýzla. Posudok, ktorý si objednala generálna prokuratúra, spochybnila časť lekárov, čo na ňom mali spolupracovať.

Posudok profesora Labaša spochybnili aj lekári, ktorých v ňom uviedol. foto - TASR
Posudok profesora Labaša spochybnili aj lekári, ktorých v ňom uviedol. Foto – TASR

Prípad na prokuratúre roky ležal za čias Dobroslava Trnku, pre ktorého to bol „banálny prípad“, v ktorom urobili nadprácu. Trnka ani Labaš už nie sú vo funkciách.

Malinovú navrhla obžalovať generálna prokuratúra pod vedením Ficovho spolužiaka Jaromíra Čižnára. Predseda Mosta-Híd, dnes Ficov koaličný partner Béla Bugár 4. mája 2014 pre TA3 reagoval, že prípad vyšetrujú tak, že všetky dôkazy chcú prispôsobiť tomu, čo povedali Fico s Kaliňákom.

„Chcú jednoznačne dokázať, že ona klamala, lebo keď sa dokáže, že oni klamali, tak nie že by mali odstúpiť, ale rýchlo sa schovať niekde do kúta,“ hovoril Bugár. A vzápätí pripomínal, ako Kaliňák nazval Hedvigu patologickou klamárkou. „Mal by sa jej ospravedlniť. Vyštval odtiaľto človeka, občana Slovenska. Ak niekto zasahoval do prípadu, bol to minister vnútra.“

Kaliňák už v roku 2011 oznámil, že sa Hedvige v živote neospravedlní. „Stojím si za tým, že je patologická klamárka,“ povedal SME. S odstupom desiatich rokov nič v súvislosti s prípadom neľutuje.

Blúzku, ktorú mala Hedviga v deň, keď prišla dobitá do školy, ukazovali novinárom na tlačovke premiéra a minstra vnútra - Erik Tomáš bol vtedy hovorcom Roberta Kaliňáka. foto - TASR
Blúzku, ktorú mala Hedviga v deň, keď prišla dobitá do školy, ukazovali novinárom na tlačovke premiéra a ministra vnútra – Erik Tomáš bol vtedy hovorcom Roberta Kaliňáka. Foto – TASR

„Polícia prípad Hedvigy M. ukončila po niekoľkých týždňoch a tieto závery dodnes nikto nespochybnil. Vyšetrovanie krivej výpovede Hedvigy M. viedla generálna prokuratúra, a nie polícia,“ odkázal teraz minister Kaliňák cez tlačový odbor. Bez odpovede nechal, ako berie, že je vo vláde so Žitňanskou, ktorá v kabinete Ivety Radičovej presadila uzavretie zmieru s Malinovou. V čase jeho schválenia hovoril o „škandalóznom a neadekvátnom“ kroku.

Žitňanská: Je to spolitizované

Žitňanská trvá na tom, že bol prípad od začiatku spolitizovaný a plný pochybností o postupe štátnych orgánov. „Práve preto vláda Radičovej na môj návrh vyjadrila poľutovanie nad postupom slovenských štátnych orgánov a uzavrela s Hedvigou Žákovou Malinovou zmier v konaní pred štrasburským súdom. Či poľutovanie vyjadrí aj niekto ďalší alebo sa ospravedlní, je na každom z nich,“ hovorí dnes Žitňanská. Od Fica s Kaliňákom teda nič žiadať nebude.

Fico nereagoval, či niečo ľutuje. S Denníkom N dlhodobo nekomunikuje. V decembri 2010 pre SME povedal, že označiť Malinovú za klamárku bolo správne.

Gábor Gál bol prvým právným zástupcom Hedvigy Žákovej Malinovej. foto - TASR
Gábor Gál bol prvým právnym zástupcom Hedvigy Žákovej Malinovej. Foto – TASR

„Tento prípad bol široko zneužívaný proti mojej vláde. Preto som považoval za správne povedať aj svoj názor.“ Premiér s Kaliňákom v minulosti viackrát odmietli, že by do vyšetrovania Malinovej akokoľvek zasahovali.

Sľúbená milosť od Kisku

Bugárov Most-Híd ešte vlani obviňoval Smer, že Hedvigin prípad využíval na získavanie politických bodov a zasahoval do ľudských práv.

„Sme rozhorčení, že z obete sa stal obžalovaný, a to len preto, že vládnemu Smeru táto verzia nahráva do karát. Situáciu budeme pozorne sledovať a urobíme všetko pre to, aby konečne zvíťazila spravodlivosť,“ napísal Most-Híd ešte v opozícii do jedného z tlačových vyhlásení.

Po marcových voľbách už dlhodobý spor so Smerom o Hedvigu nezabránil, aby si Bugár s Ficom netľapli a spolu s Andrejom Dankom a Radoslavom Procházkom nevytvorili spoločnú vládu.

Gábor Gál z Mosta-Híd odmietol Denníku N k desiatemu výročiu čokoľvek povedať, noviny mu podľa neho nezverejnili opravu jeho výroku, že opozícia má hľadať hlasy u Kotlebu.

Béla Bugár dnes už nehovorí, že by mal Kaliňák povedať Hedvige pardon. Strana v stanovisku reagovala rovnako ako Žitňanská, že prípad je od počiatku spolitizovaný a plný pochybností o postupe slovenských štátnych orgánov, a preto je podľa strany dobré, že bol postúpený do Maďarska.

Robert Fico a Béla Bugár. foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Tento prípad bol dlhé roky traumatizujúcou záležitosťou pre už bývalú slovenskú občianku Hedvigu Malinovú. Náš postoj v tejto kauze je dlhodobo známy,“ odpovedá hovorca Mosta-Híd András Nagy.

Už dávnejšie Bugár odhadol, ako Hedviga dopadne: „Som presvedčený, že nebude odsúdená.“ Slová vyriekol, ešte kým s Ficom nevládol, keď prezident Andrej Kiska oznámil, že by jej udelil milosť, ak by ju súd odsúdil.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie