Denník N

Čižnár a Matovič si za korupciu nadávajú do klamárov

Jaromír Čižnár a Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Jaromír Čižnár a Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Matovič tvrdí, že má svedka o korupcii, ale Čižnár mu odmietol zabezpečiť beztrestnosť. Zákon to tak ľahko ani neumožňuje.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyhlásil, že kvôli Igorovi Matovičovi bude musieť začať používať tvrdé slová. „Pán Matovič klame, povedal Čižnár pre Plus 7 dní. Ide o spor, v ktorom Matovič obviňuje Čižnára, že hoci má svedka, ktorý chce vypovedať o tom, ako uplácal Smer a Most-Híd, Čižnár odmieta kauzu vyšetriť.

„Pán Matovič vlani, keď som prednášal správu o činnosti prokuratúry, prišiel počas rozpravy ku mne. Začal mi rozprávať o tom, že poslanci Smeru a Mosta-Híd dostávajú miliónové úplatky v súvislosti s verejnými obstarávaniami. Oznámil mu to vraj nejaký jeho známy, ktorý úplatky dával,“ opísal Čižnár, čo sa stalo. „Tak som sa opýtal, kedy to bolo. Povedal, že pred niekoľkými rokmi. Hneď som mu povedal, že, bohužiaľ, problémy bude mať aj jeho známy, pretože stále platí, že aj ten, kto podpláca, pácha trestný čin.“

Čižnár hovorí, že akurát sa chystal na dvojtýždňovú dovolenku, tak Matovičovi povedal, aby po nej prišiel za ním. Potom si to Čižnár rozmyslel, aj v obave, aby ho niekto neobviňoval, že niekto mu niečo oznámi a on nekoná. Zavolal si námestníka pre trestný úsek Petra Šufliarskeho a povedal mu, že je potrebné Matoviča okamžite vypočuť. „Podotýkam, že už keď som mu povedal, že problémy bude mať aj ten jeho známy, pán Matovič zneistel,“ hovorí Čižnár.

„Pána Matoviča predvolali, prišiel na prokuratúru, je o tom aj úradný záznam, že už na vrátnici vykrikoval, že on vypovedať nebude.“ Matovič podľa Čižnára stále žiadal pre známeho beztrestnosť. „Pýtam sa, ten pán, ktorý vraj dával úplatky a mal z toho prospech aj on, tak to bolo všetko v poriadku?“

Čižnár hovorí, že môže ísť o ďalší z „nemiestnych vtipov“ Matoviča. Líder OĽaNO v roku 2010 vyhlásil, že mu nejakí podnikatelia cez jeho známych ponúkali 20 miliónov eur, ak položí vládu. Neskôr vyhlásil, že išlo len o žart, a odmietol vo veci svedčiť.

Čižnár hovorí, že neskôr Matovič tvrdil, že toho známeho ani nepozná, tak si povedal „stačí“ a presunul prípad na Úrad špeciálnej prokuratúry.

Matovič má svoju verziu

„A to som si doteraz o ňom myslel, že možno bude trochu charakter,“ hovorí o Čižnárovi Matovič. Odkázal na svoje vystúpenie v parlamentnej rozprave počas schôdze o odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka 7. júna. „Za tým si stojím do posledného slova,“ tvrdí Matovič.

„Mohlo byť tak 4. – 5. júla, na tom mieste sedel generálny prokurátor, tak som išiel za pánom generálnym prokurátorom a povedal som mu, že oslovil ma človek s takou zvláštnou vecou. Poviem to tu, lebo minister Kaliňák to pri programovom vyhlásení vlády spomenul, a tým chcem aj zároveň dokázať, ako ovplyvňuje vyšetrovacie orgány a takisto to je dôkaz, prečo by nemal byť ministrom vnútra,“ začal vystúpenie v sále Matovič a popísal, ako za ním prišiel dotyčný človek, ktorý mu vraj povedal, že za posledné roky dal viac ako 4 milióny eur úplatky.

„Chcem odhaliť celú tú sieť podvodov, ktoré súvisia so stranami Smer a Most-Híd. Som ochotný to všetko oživiť, nanovo naštartovať, ale chcem, aby ste poprosili generálneho prokurátora o to, aby pre moju rodinu zabezpečil bezpečnosť a pre mňa beztrestnosť. Nechcem skončiť vo väzení za to, že teraz odokryjem, ako to funguje, ale som ochotný byť policajným agentom a napomôcť k odhaleniu kauzy,“ opisoval Matovič, čo mu dotyčný hovoril.

„Následne, možno po takých dvoch týždňoch, ma predvolali na generálnu prokuratúru, že pán generálny prokurátor sa vlastne na tú tému so mnou ani nechce baviť a vypočuli ma, choďte si to pozrieť, naozaj to stojí za to, vypočuli ma, vedľa vrátnice je taká miestnosť, ja neviem, čo to bolo, asi sklad upratovačky predtým, 3 x 2 metre to má približne. Absolútne nedôstojné miesto, na očiach všetkým ľuďom, ktorí tade chodili, ma vypočúvali vo veci podľa mňa najväčšej korupčnej kauzy,“ hovoril Matovič. Korupcia vraj nešla v hotovosti, ale na účty.

Prokuratúre vraj Matovič zopakoval, že chce pre svedka beztrestnosť, ale prokuratúra prípad odoslala na Národnú kriminálnu agentúru, ktorá spadá pod Kaliňáka.

„11. augusta minulého roku vypovedám poobede na NAKA o tom, že takéhoto človeka poznám. Úmysel tých ľudí bol evidentný, odo mňa dostať meno a priezvisko. Povedzte nám, kto to bol, my sa o všetko postaráme. Moja dôvera voči ľuďom, ktorých nominoval Smer, že prídu a budú naozaj čestne riešiť túto kauzu a zoberú toho človeka a ochránia ho, bola nulová, tak som im, samozrejme, povedal, ak ten človek dostane prísľub od generálneho prokurátora na beztrestnosť a bezpečie pre jeho rodinu, potom vám odhalím identitu tohto človeka.“

Na druhý deň k Matovičovi prišla polícia a zhabala servery a účtovníctvo. On si to vysvetľuje ako zastrašovanie jeho, aj toho svedka, aby mlčal.

Kto má pravdu?

Trestný zákon dáva za pravdu viac Čižnárovi, ako Matovičovi. Ak chce byť človek, ktorý chce odhaliť korupciu, policajný agent, musí prísť na políciu hneď, ako si od neho niekto úplatok vypýta. Ak príde až po tom, čo ho niekomu odovzdá a až po niekoľkých rokoch, je veľmi pravdepodobné, že aj on bude aspoň na nejaký čas obvinený z trestného činu podplácania. Až po svedeckej výpovedi mu môže byť stíhanie zastavené.

Stalo sa tak aj v korupčnej kauze starostu Marianky Radovana Juriku. Denníku N viacerí svedkovia povedali, že starosta od nich žiadal úplatok v podobe daru do obecnej kasy za to, že im udelí stavebné povolenie alebo kolaudačné rozhodnutie. Polícia starostu obvinila, ale krátko nato obvinila aj svedkov – obyvateľov Marianky.

„V prípadoch vyšetrovania trestných činov korupcie ide spravidla vždy o dve konania, ktoré napĺňajú skutkovú podstatu jednak trestného činu prijímania úplatku a jednak trestného činu podplácania. Ide o takzvané zrkadlové trestné činy, preto ak je niekto obvinený za to, že úplatok prijal, tak na druhej strane mu ten úplatok musel niekto aj poskytnúť,“ vysvetľoval vtedy  hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Zákon však pripúšťa možnosť, že svedkom, ktorí v korupčnej kauze svedčia, sa nakoniec nič nestane, je to však na vôli prokurátora alebo súdu a nedeje sa to automaticky.

„V rámci procesných úkonov boli spolupracujúce obvinené osoby vyšetrovateľom poučené, že v ich prípade bude v ďalšom konaní za splnenia zákonných podmienok postupované v súlade s trestným poriadkom a stíhanie voči nim bude v ďalšom priebehu konania prokurátorom zastavené,“ napísal hovorca polície vo veci Marianky.

Ide o paragraf, ktorý hovorí, že prokurátor môže zastaviť stíhanie proti obvinenému, „ktorý sa významnou mierou podieľal na objasnení korupcie“. Podmienkou však je, že dotyčný človek bude najprv naozaj svedčiť, čo sa v prípade údajného Matovičovho známeho nestalo.

Daniel Lipšic tvrdí, že procesných možností je viac. „Procesne je možné dopredu po dohode odložiť vznesenie obvinenia a pokiaľ bude svedok vypovedať, následne zastaviť trestné stíhanie.“ Aj v takom prípade však polícia musí poznať meno svedka a najprv ho vypočuť. Sľúbiť dopredu beztrestnosť pre niekoho, o kom neviete, čo v skutočnosti urobil, sa nedá.

Zákon hovorí, že „ak by vznesenie obvinenia podstatne sťažilo objasnenie korupcie…, môže policajt s predchádzajúcim súhlasom prokurátora na nevyhnutnú dobu dočasne odložiť vznesenie obvinenia pre taký trestný čin, alebo pre iný trestný čin osobe, ktorá sa významnou mierou podieľa na objasnení niektorého z týchto trestných činov alebo na zistení páchateľa“. Dočasne odložiť vznesenie obvinenia sa nesmie voči organizátorovi, navádzačovi alebo objednávateľovi trestného činu, na ktorého objasnení sa podieľa.

„O dočasnom odložení vznesenia obvinenia policajt vyhotoví záznam, ktorého rovnopis do 48 hodín zašle prokurátorovi.“ Ak podľa zákona dôvody na dočasné odloženie vznesenia obvinenia pominú, „policajt na pokyn prokurátora bez meškania vznesie obvinenie“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie