Denník N

Prežil bombu v lietadle, ale Bašternáka nezvládol (profil Roberta Kaliňáka)

Robert Kaliňák najprv zúril, potom sa rozhodol ešte zabojovať. No nepodarilo sa mu to, podvody k ministrovi neboli nikdy tak blízko.

Bolo to 5. januára 2010, keď írsky rozhlas a televízia RTÉ na svojom webe zverejnili doposiaľ najväčšiu medzinárodnú hanbu slovenskej polície. Tá na letisku v Poprade cvičila svojich psov na vyhľadávanie výbušnín. Robila to tak, že ju vkladala do batožín skutočných cestujúcich.

V prípade 49-ročného Slováka, ktorý v Írsku pracoval a vracal sa z návštevy Slovenska do Dublinu, ju tam zabudla.

Slovák doletel s výbušninou až do Írska, tam bez problémov vystúpil z lietadla a prišiel s ňou až domov.

Hoci sa to stalo v sobotu, írsky minister vnútra sa o tom dozvedel od nášho Roberta Kaliňáka až v utorok. Íri okamžite obsadili okolité ulice, Slováka zatkli a našli výbušninu.

Kaliňák sa ospravedlňoval, kde sa dalo, cestujúceho odškodnil, ale hanbe už nezabránil. Kým zvolal prvú tlačovú besedu k téme, prešli tri dni.

„Robert Kaliňák nás presvedčil, že nemá zmysel pre politickú kultúru a nie je schopný riadiť svoj rezort,“ povedala vtedy opozičná poslankyňa Lucia Žitňanská z SDKÚ.

Aj preto, že nešlo o osobné zlyhanie ministra, Kaliňák kauzu ustál a časom sa na to, že by mal odstúpiť, zabudlo.

Dnes je Žitňanská s Kaliňákom vo vláde a opäť volá po ministrovej politickej kultúre, Ladislav Bašternák však nie je neznámy cestujúci. A kým v kauze výbušniny vedel Kaliňák reagovať prijateľne – priznať chybu, kajať sa, sľúbiť nápravu a nové opatrenia, pri Bašternákovi to už nedokázal.


2016-06-12-Nedotknutelny

Podlé diskreditovanie

Hoci išlo od začiatku o vážne podozrenie z daňových podvodov, Kaliňák aj Robert Fico ich okamžite zhodili zo stola. „Je evidentné, že páni Matovič a Lipšic sa v spolupráci s protivládnym Denníkom N snažia šírením nezmyslov rozbiť vznikajúcu koalíciu. Nedokážu sa zmieriť s tým, že vzniká vláda zo štandardných strán, a opäť sa vracajú k politike očierňovania bez akýchkoľvek dôkazov,“ bolo prvé stanovisko Úradu vlády k zverejneným podozreniam. Napísali ho v čase, keď koalícia práve rokovala, kto bude čoho ministrom.

Z ministerstva vnútra odpísali, že „nejde o nič iné ako len o pokračovanie snáh o podlé zdiskreditovanie vedenia rezortu“.

Politici Mosta-Híd neskôr tvrdili, že pri rokovaniach žiadali aj Kaliňákov koniec, bolo to však nepriechodné.

Kaliňákovu funkciu – nie pre kauzu Bašternák, ale pre seba, žiadal aj Andrej Danko z SNS. Keď sa aj on dozvedel, že je to nemožné, požiadal o funkciu riaditeľa SIS. V Smere niektorí dodnes ľutujú, že Kaliňák vtedy nešiel radšej na SIS.

Kaliňák zároveň prestal zvládať komunikáciu s médiami. Kedysi vždy na mobile prístupný minister zrazu prestal novinárom dvíhať telefón a redaktorom Denníka N, ktorí o kauze informovali, odmietal na brífingoch odpovedať na otázky. „Vy už dávno nie ste novinárka, hanbite sa,” povedal autorke tohto textu po jednej tlačovke ministerstva vnútra. Neskôr sa za výrok ospravedlnil, vysvetlenie toho, čo sa stalo, alebo rázny postup zodpovedného verejného činiteľa však neponúkol.

Kaliňák vo veci nijak nekonal. Hoci je nadriadeným inšpekcii ministerstva vnútra, ani mu len nenapadlo požiadať ju, aby preskúmala, či sa vyšetrovateľka, ktorá Bašternákov prípad odflákla, nedopustila trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa. On vraj nie je ten, kto má také oznámenie na inšpekciu dávať.

titulka-magazinVydali sme špeciálny časopis o kauze Roberta Kaliňáka. 60 strán o prípade Ladislava Bašternáka. Ak ste predplatiteľ Denníka N, pošleme vám časopis zadarmo – stačí vyplniť formulár. Ak nie ste predplatiteľom, magazín nájdete od 26.8. v stánkoch alebo si ho môžete objednať po zakúpení akéhokoľvek online alebo tlačeného predplatného. Digitálnu verziu časopisu si môžete prečítať aj v aplikácii pre tablety.

Nechal sa nachytať

„Od pána Bašternáka som nikdy žiadne peniaze nedostal,” tvrdil Kaliňák počas svojho prvého odvolávania v parlamente na otázku poslanca SaS Jozefa Rajtára. Kaliňák to vyhlásil napriek tomu, že už mohol z Tatra banky tušiť, že si jej zamestnanec – Rajtárov asistent, pozeral v banke jeho účty. Tie ukázali, že od Bašternáka predsa len „niečo” dostal. Kúpil od neho podiel vo firme a suma, ktorú zaplatil, je diskutabilná.

„Dajte mi chvíľku ešte,” povedal Kaliňák novinárom, keď v jednu nedeľu odchádzal z O 5 minút 12 v RTVS. Bol vyčerpaný a unavený a na zadný dvor televízie si išiel sám zapáliť a poprechádzať sa.

Keď sa vrátil, oklepal sa, pokúsil sa nasadiť svoju tradičnú masku a vyhlásil, že už na všetky otázky odpovedal a nevidí dôvod nič vysvetľovať. No nevyzeralo to ani trochu presvedčivo.

Od 1. júla sa Kaliňák stretnutiu s novinármi vyhýbal, začalo predsedníctvo a minister veľa cestuje.

V strane mu medzitým navonok vyjadrili podporu – poslanecký klub, aj predsedníctvo zložené zo všetkých okresných predsedov, o téme sa však ešte určite bude diskutovať. 24. septembra má Smer programovú konferenciu, na ktorej to chceli otvoriť europoslanci Boris Zala aj Monika Flašíková-Beňová.


2016-06-16-Mafia

Domáci

Podozrenie, že Bašternáka chránil štát na objednávku špičiek Smeru, však nezmizne minimálne dovtedy, kým Robert Fico nevysvetlí, odkiaľ berie peniaze na nájomné bytu v Bašternákovom Bonaparte a prečo si ho vôbec prenajíma.

Plus 7 dní odfotografoval Fica, ako kontroluje stavbu bytovky Bonaparte s Bašternákom už v roku 2010 aj v roku 2011.

V roku 2012 Fico vyhlásil, že sa do Bašternákovho bytu sťahuje a bude platiť 2850 eur mesačne. Premiérsky plat je takmer 4-tisíc eur.

Denníku SME premiér ešte v roku 2012 ukázal daňové priznanie manželky za predchádzajúci rok, z ktorého vyplývalo, že vtedy zarobila o niečo viac ako Fico. Práve jej príjmom premiér vysvetľoval, že si môže nájom dovoliť.

Dnes ponúkajú realitky oveľa menší byt v Bonaparte na prenájom za 4500 eur mesačne. Prečo platí Fico tak málo? A aké bolo daňové priznanie jeho manželky za posledné štyri roky?

V skutočnosti hlavná otázka pri jeho nájme znie: naozaj ho riadne platí? Dôveryhodné odpovede na tieto otázky podložené dokumentmi chýbajú a Fico ich odmieta poskytnúť.

Ak by sme aj Ficovi verili, že byt si iba prenajíma a vlastne ani nevedel, kto je Bašternák, pričom mu to ani jeho ochranka a tajná služba pri sťahovaní nezistili, dnes už to vie. Býva v byte človeka podozrivého z vážnych daňových podvodov.

Predseda vlády nemá ako vysvetliť, prečo by u takéhoto človeka zostával bývať, a mal by sa z komplexu, kde vlastní byt napríklad aj Ján Počiatek, odsťahovať.

Prenajať si zodpovedajúcu nehnuteľnosť a platiť v nej riadne nájomné nemôže byť problém a k dispozícii má aj viacero štátnych víl.

Kto býva v Bonaparte. Graf N - Soňa Ševčíková
Kto býva v Bonaparte. Graf N – Soňa Ševčíková

Partneri

Kaliňák síce tvrdí, že sa s Bašternákom už roky nezhováral, no obchodný register ukazuje, že cez svojich bývalých kolegov má k nemu blízko.

Bašternákovu firmu, ktorá vlastnila nehnuteľnosť v dome vedľa Kaliňáka, prevzal Kaliňákov bývalý kolega Marek Turčan.

Ten istý Turčan je teraz s Bašternákom a s Ľubomírom Múčkom, ktorý zasa pracoval pre podpredsedu parlamentu Martina Glváča (Smer), za developerským projektom na Vajnorskej ulici v Bratislave.

Obaja vysoko postavení politici Smeru pre Nový Čas povedali, že s tým nemajú nič spoločné.

Ešte bližšie ako ku Kaliňákovi mal podnikateľ Bašternák k Jánovi Počiatkovi, už bývalému ministrovi dopravy a predtým financií, ktorý po voľbách nedostal miesto vo vláde, odišiel z parlamentu a stiahol sa z politiky. Na Donovaloch vlastnia Počiatek a Bašternák rovnaké susedné chalupy a spoločne vlastnia príjazdovú cestu k nim. Počiatek bol navyše s Bašternákom vo firme B.A. Haus, kde podiel kúpil Kaliňák.

Robert Kaliňák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ohrozený

„Pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet ‚kešu‘, svet, keď sa platili veci,“ reagoval Kaliňák na začiatku na Bašternákovo tvrdenie, že za byty platil dvanásť miliónov eur v hotovosti. V dobe, ktorú minister vnútra nazýva „svet kešu“, však už platili zákony na ochranu proti praniu špinavých peňazí a povinné hlásenie neobvyklých obchodných operácií, medzi ktoré patrí aj platba takou veľkou hotovosťou.

Kaliňák sa už nepáči viacerým členom Smeru, aj keď o tom nechcú hovoriť verejne.

Kaliňák sa bráni výsledkami vo voľbách. Hoci nedosahuje Ficovu popularitu (502 345 preferenčných hlasov v posledných voľbách), je jasnou dvojkou, pretože nikto iný nedosahuje ani takú popularitu, akú mal vo voľbách Kaliňák (357 018 preferenčných hlasov).

Silnú pozíciu mal však v Smere aj Pavol Paška (273 540 v roku 2012), ktorý po kauze CT odišiel z funkcie predsedu parlamentu.

Strana je však v horšej situácii aj preto, že Fico na jej čele už kvôli svojmu zdraviu nemusí vydržať večne. Reálne ohrozenú má tak nielen svoju dvojku, ale aj jednotku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie