Denník N

Ficovi splnil sen. Čím sa ešte preslávil „náš človek“ Bašternák?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jediné kritické slovo nepovedal premiér Robert Fico na podnikateľa Ladislava Bašternáka, odkedy vyplávalo na povrch, že štát mohol na daniach pripraviť o milióny eur. Fico ďalej býva v jeho byte. Kauza Bašternák ukázala podnikateľovu moc. Pre policajtov je „náš človek“. Aj pri stavaní honosných víl je zrejmé, že to s úradmi vie.

„Je to vec prestíže,“ pochvaľoval si úspešný developer Ladislav Bašternák, keď premiérovi Robertovi Ficovi s rodinou na jeseň 2012 prenajal luxusný byt v novej rezidencii Bonaparte neďaleko Bratislavského hradu.

Podnikateľ Ficovi splnil, čo si vysníval. Dlhé mesiace predtým, než sa do jeho bytu nasťahoval, sa písalo, že si bol obzrieť prominentnú adresu, kde sa byty predávali za státisíce eur. Nakoniec nič nekúpil, šiel do podnájmu k Bašternákovi, ktorý rezidenciu Bonaparte staval. Byt s rozlohou 377 štvorcových metrov a obrovskou terasou mu prenajal za 2650 eur mesačne, k tomu 200 eur záloha za energie.

„Pána Fica som osobne nepoznal. Zoznámili sme sa, až keď prejavil ako klient záujem o jeden z bytov, ktoré vlastním,“ hovoril Bašternák týždenníku Plus 7 dní v októbri 2012, keď sa premiér na Napoleonov vŕšok nasťahoval.

Aj keď Fico vravel o dočasnom riešení, v byte žije už takmer štyri roky.

Opozícia tvrdí, že byt v skutočnosti patrí Ficovi za krytie daňových podvodov, na ktorých Bašternák vraj obral štát už o milióny eur. Tiež spochybňuje výšku nájomného, za taký byt vo vychytenej štvrti Bratislavy sa obvykle platí oveľa viac.

Známosti so špičkami Smeru

Už v čase prenajímania bytu mal Bašternák silné väzby na špičky Smeru. Obchody robil so svojím priateľom, ministrom financií Jánom Počiatkom. Obaja dodnes majú na Donovaloch vedľa seba veľké chalupy, ktoré stavala Bašternákova firma. Spoločne vlastnia príjazdovú cestu k nim a vedľajší 16-árový pozemok. Počiatek vlastní aj byt v Bonaparte.

Je známym podpredsedu parlamentu, exministra obrany Martina Glváča. A, samozrejme, najkritizovanejší je za známosť s dvojkou Smeru Robertom Kaliňákom, pod ktorého patrí polícia.

Kaliňák ako minister vnútra vybral policajného prezidenta Tibora Gašpara, pod ktorého vedením policajný zbor pred pár rokmi ututlal vyšetrovanie Bašternáka. Po medializácii policajti jeho prípad riešia nanovo, zatiaľ bez výsledku.

titulka-magazinVydali sme špeciálny časopis o kauze Roberta Kaliňáka. 60 strán o prípade Ladislava Bašternáka. Ak ste predplatiteľ Denníka N, pošleme vám časopis zadarmo – stačí vyplniť formulár. Ak nie ste predplatiteľom, magazín nájdete od 26.8. v stánkoch alebo si ho môžete objednať po zakúpení akéhokoľvek online alebo tlačeného predplatného. Digitálnu verziu časopisu si môžete prečítať aj v aplikácii pre tablety.

Telefonát policajnej hliadke

Bašternák sa vyhýba médiám, na otázky neodpovedá. Podobnú taktiku zvolili aj Fico s Kaliňákom. Keď majú vysvetľovať Bašternáka, otázky väčšinou ignorujú.

Premiér Fico doposiaľ nepovedal o pochybnom podnikateľovi jediné kritické slovo. V diskusnej relácii RTVS 18. júna tvrdil, že opozícia a médiá naňho len útočia a chcú poškodiť „historicky najlepšiemu ministrovi vnútra, akého Slovensko malo“.

„Ak sa preukáže, že Bašternák spáchal trestnú činnosť, zmením bývanie, ale počkám si na závery vyšetrovania. Mňa nebude opozícia vyháňať z bytu,” vyhlásil v RTVS Fico.

Len pár dní pred týmto vyhlásením vyšlo najavo, ako mal policajný funkcionár orodovať za Bašternáka. Mal volať hliadke, ktorá ho chcela pokutovať za obiehanie cez plnú čiaru, čím ohrozil ostatných na ceste, aby ho nechali tak, lebo „je to náš človek“.

Kaliňák hovoril, že sa nič také neudialo, Bašternáka chytili a pokutu 150 eur zaplatil. Bránil ho tým, že sú dva rôzne úradné záznamy, z toho jeden falošný. Ani nové prešetrovanie inšpekcie ministerstva vnútra neodhalilo, že by niekto robil na policajtov nátlak. Nik však nepykal ani za prípadnú úpravu záznamu.

Ladislav Bašternák a Boris Kollár na svadbe Branislava Záhradníka. Foto - topky.sk
Ladislav Bašternák a Boris Kollár na svadbe Branislava Záhradníka. Foto – topky.sk

Superauto s papučou

Bašternák sa rád prezentuje svojimi drahými autami, neraz pobúril, keď ich nesprávne odparkoval, za čo už dostal aj papuču. Nový čas v roku 2009 zverejnil, ako s najdrahším autom na svete Bugatti Veyron zablokoval vchod do jedného bratislavského nákupného centra.

Pred obchodným centrom neraz odstavil auto na mieste vyhradenom pre invalidov. Plus 7 dní v roku 2012 vysvetľoval, prečo to robí, bežné miesto mu vraj nestačí. „Predovšetkým nejde o žiadnu aroganciu z mojej strany, taký človek ja nie som. Má to objektívnu príčinu,” povedal s tým, že šírka Veyronu je 2,3 metra, po otvorení dvier tri metre a parkovacie boxy v Bratislave sú prevažne dvojmetrové.

Do povedomia verejnosti sa zapísal aj vďaka tomu, že má na autách evidenčné čísla s kombináciou 202. Obdobne pomenoval aj firmu BL 202, ktorá je zapletená v kauze vratiek DPH. Nedávno sa v bratislavských uliciach prvýkrát objavil na aute s inou číselnou kombináciou.

Bugatti Veyron Ladislava Bašternáka. Foto – parkujemakodebil.sk
Bugatti Veyron Ladislava Bašternáka. Foto – parkujemakodebil.sk

Volali ho malý Lacko

Bašternák začal v 90. rokoch podnikať v garáži na bratislavskom Kamzíku, kde otvoril umyvárku áut. Garáž je prilepená k budove päťposchodového hotela. Keďže jeho majiteľ mal tiež prvé meno ako Bašternák, ľudia ich podľa zistení portálu aktuality.sk volali podľa veľkosti ich stavieb: Bašternáka z garáže malý Lacko a šéfa hotela veľký Lacko.

Bašternák je spolumajiteľom betonárky v bratislavskej okrajovej časti Záhorská Bystrica. V roku 2011 sa mu expresne rýchlo podarilo získať dve zákazky od firmy bratislavskej župy. Pár dní po tom, ako betonárke rozšíril podnikanie o čistenie ciest, začala robiť pre župné Regionálne cesty Bratislava, ktoré vedie Glváčov známy Milan Valašik. V oboch súťažiach Bašternák súťažil sám. Za práce pre župnú firmu Profi Betón dokopy zinkasoval 173-tisíc eur.

S problémami prežíva outletové centrum Voderady pri diaľnici D1, pri ktorého zrode stál. Smeruje do reštrukturalizácie. Koncom roka podľa obchodného registra Bašternák z firmy One Fashion Outlet 1 vycúval. Kto outlet dnes vlastní, je nejasné. Vo vlastníckej štruktúre figuruje aj schránková firma z Cypru.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nafúknuté Bonaparte

Bašternák často provokuje aj svojou stavebnou činnosťou. Svoju moc ukázal už pri výstavbe rezidencie Bonaparte. Proti zastavaniu zelene na Napoleonovom vŕšku protestovali občianski aktivisti. Nepomohlo. Staré Mesto v roku 2007 predalo pozemok bez súťaže. Komplex postavil väčší, než úrady povolili. Aj napriek tomu kolaudáciou prešiel, firma vyviazla len s pokutou štyritisíc eur.

Momentálne stavia novú vilu na Hummelovej ulici, hneď cez cestu oproti Bonaparte. Bez povolenia dal vypíliť mohutný smrek obyčajný. Polícia preto začala trestné stíhanie. Zatiaľ nie je známe, ako prípad skončil.

Nespokojní susedia sa o výstavbe dozvedeli, až keď boli na pozemku bagre. Mestská časť Staré Mesto ich z posudzovania projektu vynechala. Využila kľučku v zákone, podľa ktorej ak je veľa účastníkov konania, stačí vyvesiť oznam o zámere na úradnej tabuli. Tam si ho však nik z dotknutých nevšimol.

V júni získal povolenie aj na stavbu novej bytovky na Vajnorskej ulici v centre Bratislavy. Susedom sa nepáčilo, že chce zabrať zvyšky zelene, aj napriek tomu svoj plán presadil. Developer podľa denníka SME projekt čiastočne prerobil a úrady už dali pečiatky. Stavať bude firma KLM Group, v ktorej je Bašternák s Kaliňákovým kamarátom Marekom Turčanom a Ľubomírom Múčkom, ktorý v minulosti robil pre Glváča.

Pohnevaný s Kňažkom

Pod Slavínom si pred rokmi postavil obrovskú vilu, hneď v susedstve tváre Novembra ’89 a známeho herca Milana Kňažka. Spor medzi nimi vznikol najmä pre príjazdovú cestu, ich susedské vzťahy sú dodnes zlé.

Kňažko sa naňho sťažoval úradom, že „zabetónoval kompletne celý pozemok” na úkor zelene, ktorú zákon ochraňuje. Keď nikde nepochodil, písal aj premiérovi Ficovi. Z Úradu vlády mu však odpísali, že s tým nič nezmôžu, má sa obrátiť na kompetentné úrady. „Presne na tie úrady, o ktorých som mu písal, že sú paralyzované a nefungujú,” opisoval pre Plus 7 dní Kňažko svoj márny boj.

Ficov sused Kočner

Vplyvných susedov má v Bonaparte aj Fico. Byt tam majú Počiatkovci, Kaliňákov kamarát Marek Turčan či bývalý politik z SDKÚ Branislav Záhradník. V komplexe môže Fico stretnúť aj kontroverzného podnikateľa z mafiánskych zoznamov Mariána Kočnera, ktorého firma tam od januára vlastní byt.

Bašternák s Kočnerom spolupracuje už roky. V roku 2004 spolu zakladali akciovku Renta, obaja v nej boli do roku 2009. Dnes je už premenovaná, ovláda ju firma z Malty a pôsobí v nej len Kočner so svojou rodinou.

Bašternák s Kočnerom sú vraj dobrými kamarátmi, podľa Plus 7 dní spolu chodia aj na detoxikačné kúry do Indie.

Kto býva v Bonaparte. Graf N - Soňa Ševčíková
Kto býva v Bonaparte. Graf N – Soňa Ševčíková

Vo firmách s kamarátmi ministrov

V súčasnosti Bašternák podniká s Kočnerovým priateľom a obchodným spoločníkom Jozefom Deákom. Deák podľa obchodného registra v septembri 2014 vstúpil do firmy Vega plus, ktorú Bašternák dovtedy vlastnil s Kaliňákovým kamarátom Marekom Turčanom. Minister s Turčanom kedysi zakladal aj svoju právnickú kanceláriu.

Turčan je podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča bielym koňom Roberta Kaliňáka. „Má na neho napísané všetky firmy,” hovorí Matovič.

Dobré vzťahy s prominentmi Smeru má aj Bašternákov spoločník Ivan Piterka, s ktorým spoluvlastní Bonaparte. Piterka sa kamaráti s Kaliňákom aj ďalším podpredsedom Smeru, ministrom financií Petrom Kažimírom. Pred štyrmi rokmi Piterka dokonca pomáhal s dlhmi firme Sceptrum, v ktorej mal podiel aj Kažimír. Sceptru narýchlo požičal 20 miliónov českých korún.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ladislav Bašternák

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie