Denník N

Diaľnicu pri Košiciach postaví Skanska, Sieť podpísala zmluvu

Foto - TASR
Foto – TASR

Každý kilometer novej diaľnice pri Košiciach bude stáť necelých 14 miliónov eur. Čaká sa, ako dopadnú súťaže, v ktorých vyšiel jeden kilometer na vyše 40 miliónov.

Z Budimíra do Bidoviec povedie nová, približne 15-kilometrová diaľnica. Vyjde to na 197 miliónov eur bez dane. Stavať sa začne tento rok a hotová bude v roku 2020. Vo štvrtok o tom podpísali kontrakt, informuje na stránke Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

Zmluvu podpisoval šéf NDS-ky zo Siete, Róbert Auxt. Deje sa to v čase, kedy sa mení vedenie ministerstva dopravy a Most-Híd už potvrdil, že po prebratí rezortu od Siete sa ministrom stane Árpád Ersék.

Košická diaľnica nebola problematická, jeden jej kilometer nacenila víťazná Skanska na 13,7 milióna eur, čo je o čosi menej ako očakávali štátne analýzy a nevybočuje to z rámca stavebných cien, aké sme videli v minulosti.

Teraz sa čaká, ako naložia na ministerstve dopravy s ďalšími, už oveľa menej štandardnými zmluvami, ktoré sú tesne pred podpisom. Reč je o obchvate Prešova a obchvate Čadce, pri ktorých každý kilometer vychádza na 45 a 42 miliónov eur, koľko nestoja ani náročné úseky v tuneli.

Súťaže vyhlásili ešte za druhej vlády Roberta Fica, Sieť ich zdedila. V máji otvárala obálky s cenami od súťažiacich konzorcií.

V pláne je aj stavba ďalšieho úseku pri Košiciach, ide o R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany. Celý juhovýchodný obchvat Košíc by tak mal byť hotový v roku 2021.

„Obidva úseky na seba nadväzujú a skompletizujú juhovýchodný obchvat Košíc, ktorý odľahčí Košice od tranzitu na všetky strany – smerom na Ukrajinu, Maďarsko, Prešov i Rožňavu,“ povedal Auxt.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Obchvat Prešova

Ekonomika

Teraz najčítanejšie