Denník N

Burkín sa zastali talianski biskupi aj aktivisti. Takto vyzerá sloboda, rovnosť a bratstvo, pýtajú sa

Zákaz moslimských plaviek burkiny platí na 15 plážach vo Francúzsku. Foto – TASR/AP
Zákaz moslimských plaviek burkiny platí na 15 plážach vo Francúzsku. Foto – TASR/AP

Aktualizované 16:13 – Zákaz celotelových plaviek na francúzskych plážach je problematický, pretože stavia na obhajobe dobrých mravov aj na sekularizme. Ako budú policajti postupovať v prípade potápačského odevu alebo pri rehoľných sestrách, pýtajú sa jeho kritici.

Siham položí svoju tašku s plavkami burkini na pláž neďaleko Anglickej promenády v Nice. „Dúfam, že sa budem môcť poslednýkrát okúpať pred koncom prázdnin,“ hovorí žena pôvodom z Alžírska.

Jej muž sa ide zatiaľ spýtať dvoch policajtov, ktorí dozerajú na situáciu. „Mohla by sa moja žena kúpať v jednodielnych plavkách a so šatkou na hlave?“ pýta sa ich Fethi. „Nie sú jej plavky dvojdielne? So šatkou? Nie sú to burkini?“ kladú mu otázky. „V opačnom prípade tomu budeme musieť predísť. Také sú pokyny,“ odpovedajú.

Žena vracia svoje plavky do tašky a na more sa díva už len z brehu.

Od Cannes po celom pobreží

Na verejnej pláži v Nice od minulého týždňa platí zákaz moslimských plaviek burkini. Starosta Philippe Pradal takéto nariadenie odôvodnil nutnosťou rešpektovať dobré mravy. Zákaz platí do 15. septembra a na jeho plnenie dozerá 20 policajtov. Tí už stihli napomenúť 24 žien, pričom niektorým udelili 40-eurovú pokutu.

Zákaz burkín zaviedli v 30 mestách, pričom ho dnes v meste Villeneuve-Loubet zrušila Štátna rada. Súdne rozhodnutie, podľa ktorého zákaz porušuje základné slobody, tak môže byť precedensom pre ostatné mestá.

Téma moslimských plaviek však výrazne rozdeľuje francúzsku spoločnosť. Kým jedni argumentujú sekularizmom, kritici hovoria o porušovaní ľudských práv.

„Tak takto to chodí v slobodnej krajine, kde policajti chytajú na pláži mladú ženu, ktorá nespáchala žiadny trestný čin, len sa prechádzala po piesku v šatke a nohaviciach,“ napísal v komentári francúzsky denník Libération, podľa ktorého takéto nariadenie len ponižuje ľudí.

Komentár naráža na viacero incidentov, počas ktorých policajti vyzvali ženy, aby si vyzliekli celotelový odev alebo opustili pláž. Jeden z nich sa odohral v Cannes, ktoré takéto nariadenie prijalo ako prvé 18. júla.

„Mala som na hlave klasickú šatku. Nechcela som plávať,“ uviedla v rozhovore pre BFMTV žena, ktorá sedela na pláži so svojou rodinou. Policajti ju upozornili, aby si šatku inak previazala alebo opustila pláž.

„Nemala som na sebe burkini ani burku, nebola som ani nahá, takže som považovala svoje oblečenie za vhodné,“ povedala. K policajtom následne prišla skupina asi desiatich ľudí, ktorí sa ich snažili presvedčiť, že rodina nikoho neobťažuje.

Iní na pláži zas na ženu začali slovne útočiť – „Choďte domov,“ kričali, „nechceme vás tu“ alebo „Francúzsko je katolícka krajina“.  

„Moja dcéra plakala, nechápala, prečo jej mamu žiadajú, aby odišla,“ povedala žena v rozhovore. „Roky nosím šatku na hlave, ale toto bolo prvýkrát, čo som bola terčom diskriminácie.“

Predtým ako opustila pláž, jej policajti vysvetlili, že jej oblečenie nie je v súlade s francúzskym sekularizmom a dobrými mravmi. Aký je však rozdiel medzi ženou v celotelových plavkách a obéznym mužom, ktorý je takmer nahý?

themideastbeast.com
Zdroj – themideastbeast

Burkini ako znak slobody

Vo vyhláške zakazujúcej burkini v Nice sa zas uvádza, že „plážový odev, ktorý je ostentatívným prejavom náboženskej príslušnosti, zatiaľ čo Francúzsko a kostoly sú terčom teroristických útokov, môže ohrozovať verejný poriadok.“

„Ako však legíny, dlhé rukávy a šatka na hlave ohrozujú bezpečnosť ľudí?“ pýtajú sa jeho kritici.

„Vôbec nepochopili, o čom burkini sú,“ povedala podľa Independent Aheda Zanetti, ktorá navrhla tieto plavky. „Dúfam, že chápu, že toto nič nesymbolizuje – že ich môže nosiť ktokoľvek a že nikomu tým nijako neubližuje.“

Zanetti vymyslela tieto plavky pre moslimky v Austrálii v roku 2004. V krajine, kde je surfovanie súčasťou životného štýlu, nemali totiž odev, v ktorom by mohli športovať. „Burkini som navrhla, aby sa ženy mohli cítiť slobodne, dobre a sebaisto. Aby sa mohli integrovať do austrálskej spoločnosti,“ povedala pre Reuters.

Burkini doteraz zákon vo Francúzsku nezakazoval a moslimky ich mohli nosiť rovnako ako šatky, ktoré nezahaľujú tvár. To sa však zmenilo po teroristickom útoku v Nice 14. júla, keď viacerí starostovia zakázali burkini na verejných plážach.

Pláže so zákazom plaviek burkini:

Zdroj: Le Monde

Rehoľné sestry a potápači

Podľa ľudskoprávnych skupín ide len o kolektívny trest pre moslimov. „Ktoré hodnoty bránia títo policajti, je neznáme. Nie je to sloboda, rovnosť ani bratstvo,“ kritizoval počínanie policajtov na francúzskych plážach Guardian.

Žiadna vyhláška totiž nevychádza z toho najdôležitejšieho, že burkini zakrývajú vlasy a celé telo. Mnohí kritici zákazu sa preto pýtajú, ako bude polícia postupovať v prípade potápačského obleku alebo rádových sestier, ktoré majú podobne ako moslimky zahalené vlasy.

Facebook - Izzeddin Elzir
Facebook – Izzeddin Elzir

„Je ťažké si predstaviť, že ženy v burkinách, čelia pri vstupe do vody útokom,“ povedal pre Corriere della Sera biskup Nunzio Galantino z Konferencie biskupov Talianska. „Môžem iba myslieť na naše mníšky a na naše staré mamy, ktoré stále nosia šatky na hlavách.“

Moslimiek v burkinách sa zastal aj alžírsky aktivista za ľudské práva Rachid Nekkaz, ktorý chce platiť ich pokuty. „Rozhodol som sa zaplatiť všetky pokuty žien, ktoré nosia burkini, aby mali zaručenú slobodu nosiť tento odev a hlavne aby sa vyvážil tento ťaživý a nespravodlivý zákon,“ povedal pre CNN.

Starostovia francúzskych miest však zákaz naďalej obhajujú a podporuje ich aj premiér Manuel Valls. Podľa neho je tento odev len súčasťou zotročovania žien. Fotografia, na ktorej sa moslimka vyzlieka z burkín, keď nad ňou stoja štyria ozbrojení policajti v Nice, asi tiež nie je najlepšou ukážkou rešpektovania ľudských práv.

Islamskí teroristi v burkinách?

Azda najostrejšiu obhajobu zákazu burkín počuť z Cannes. Podľa starostu Davida Lisnarda nosenie plaviek burkini odkazuje na príslušnosť k teroristickej skupine.

„A nie je toto najlepší darček pre islamskú propagandu, ktorá chce prezentovať Francúzsko ako krajinu, čo nenávidí moslimov?“ komentoval to denník Libération.

Exprezident Nicolas Sarkozy, ktorý chce budúci rok kandidovať za prezidenta, v televíznej debate označil plavky burkini za provokáciu a vyzval na ich zákaz v celom Francúzsku.

Ďalší obhajcovia zákazu zas tvrdia, že nosenie burkín je len provokáciou zo strany islamistov. Potom je však namieste otázka, či by islamskí fundamentalisti nútili svoje ženy, aby sa v priliehavých plavkách kúpali na verejnej pláži.

Hoci sú argumenty na oboch stranách sporu, zákaz podľa mnohých odborníkov len zväčšuje tlaky a prehlbuje nedôveru vo francúzskej spoločnosti. To by mohlo viesť k násilným stretom, ku ktorým nedávno došlo na ostrove Korzika. Polícia tam musela upokojovať dav asi 200 ľudí, ktorý mieril do sídliskovej štvrte s vysokou populáciou prisťahovalcov zo severnej Afriky a kričal pritom „Toto je náš domov“.

Francúzska rada moslimov medzitým požiadala o naliehavé stretnutie s ministrom vnútra Bernardom Cazeneuvom s odvolaním sa na „rastúci strach zo stigmatizácie moslimov vo Francúzsku“.

Ľudskoprávne aktivistky protestujú proti zákazu burkín pred francúzskou ambasádou v Londýne. Foto - TASR/AP
Ľudskoprávne aktivistky protestujú proti zákazu burkín pred francúzskou ambasádou v Londýne. Foto – TASR/AP

Francúzsky sekularizmus

Francúzsko, ktoré stavia na prísnom oddelení cirkvi od štátu, začalo po sérii teroristických útokov prijímať opatrenia týkajúce sa moslimskej komunity. Politici argumentujú sekularizmom, ktorý by mal každému umožniť slobodne praktizovať svoju vieru, kým nie je ohrozený verejný poriadok.

Od roku 2011 platí v krajine zákaz moslimského odevu, ktorý by zahaľoval tvár. Rovnako štátni zamestnanci vo verejnej službe, napríklad v nemocnici alebo na radnici, musia zostať nestranní a nemôžu preukazovať svoje vierovyznanie napríklad nosením náboženských symbolov ako je kríž, šatka alebo turban.

Od roku 2004 sú vo Francúzsku zakázané náboženské symboly v štátnych školách, dievčatá tam nemôžu nosiť šatku alebo hidžáb, takisto sú zakázané iné prejavy príslušnosti k náboženstvu, ako je židovská pokrývka hlavy kippa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie